natura_banner

Veckotips STHLM: Youtube-tjejen och kungen


Veckotips Stockholm: Vecka 11

I Stockholm hänger vi i veckan med Youtube-tjejen, hänsynslös natur, farliga kryp och Kung Kristina Alexander. Inte alls så illa.

 

I’m her(e)

Föreställningen hade premiär i Malmö förra veckan – men nu är det dags för Stockholmsprempan också!

PotatoPotato Scenkonst forskar kring femininiteter och flickskap, och föreställningen är en del av detta arbete. Här ställer de bland annat frågan: Hur kan vi förstå unga tjejers aktiviteter på sociala medier ur ett kvinnohistoriskt och feministiskt perspektiv?

Vi låter nu Youtube-tjejen bestämma dramaturgi och estetik. För vilken feministisk historieskrivning skapas i vloggarnas – smink Haul från Ullared, pizzachallenge, Musica.ly-klipp och ändlösa vloggdagböcker?

Passa på att kika in en av Sveriges mest spännande grupper!

Fri Scen, Kilen

Kulturhuset Stadsteatern

Onsdag 15 mars, 19.00 – Stockholmspremiär!

Torsdag 16 mars & fredag 17 mars, 19.00

 

Natura Denata

Hänsynslös natur intar Galleri 3! I utställningen Natura Denata möts konst och mode i en mörk omfamning – låter underbart. Här får vi förföriska gläntor fyllda med ond bråd död, vackra former ruvande på förruttnelse, bär och bakterier.

Ett gäng konstnärer och modeskapare möts här i en gemensam utställning, producerad av Kulturhuset Stadsteatern. Bland annat kommer vi kunna se verk av Lamilja Suljevic. I hennes handsydda kollektion är skogen antingen ett gömställe undan soldaterna, eller en grön grav på glänt – hennes kollektion är skapad som ett försoningsarbete med folkmordet i Srebrenica.

Henrik Håkansson har fördjupat sig i fågelns förmåga till gränslösa förflyttningar, och bjuder på en annorlunda naturfilm. Anna Scholz tar oss med till barnets fantasivärld i vilken den opålitliga kentauren lever. Juveleraren Märta Mattsson som har som strategi att närma sig det hon är allra mest rädd för: de farliga krypen.

 

Galleri 3

Kulturhuset Stadsteatern

Fredag 17 mars, 17.00-19.00 – Vernissage med bar och DJ!

Visas tom 18 juni

 

Kung Kristina Alexander

De är den 100:ade uppsättningen på Strindbergs Intima teater och då blir det storslagen teater –  KUNG KRISTINA ALEXANDER. Det handlar alltså om drottningen som egentligen var kung, och om rätten till sitt eget liv. Ämnet rör sig kring uppbrott, förvandling och identitet.

Elisabeth Ohlson Wallin debuterar här som regissör, vilket känns sjukt spännande. Elisabeth är i grunden fotograf som slog igenom med krasch, boom och bang med utställningen Ecce Homo 1998 i Uppsala domkyrka.

Kyrkan bombhotades och Elisabeth provocerade, precis som Kristina, påven och samtiden. Utställningen blev 1900-talets mest omdiskuterade.

Kung Kristina Alexander spelas av Aleksa Lundberg som fått strålande kritik – tex av Expressen som föll pladask och kallar hennes prestation fenomenal.

En must-see i vår!

 

Strindbergs Intima Teater

Tisdag 14 mars, 18.00

Onsdag 15 mars – fredag 17 mars, 19.00

Lördag 18 mars, 16.00

Spelas därefter tom 8 april

 

 

Omslagsbild: Från Natura Denata. Anna Scholz. Foto: Daniel Stigefelt

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *