VKG2999

Veckotips STHLM: Vi behöver se att andra också har det piss ibland


Veckotips Stockholm: Vecka 8

Stockholm (och Uppsala) bjuder i veckan på ett drama som hugger till i magen, hemligheter som flödar, barnrepliker och folk som mår piss. 

 

Längtan

Efter succéer i både London och New York kommer nu Anna Jordans pjäs som på svenska heter Längtan. Det är Playhouse Teater som tagit sig an den och i sann Playhouse-anda så har de valt att anställa nykläckta skådespelare som ganska nyss gått ut Teaterhögskolan. Dessutom råkar jag veta att alla tre är riktiga stjärnor, jag snackar om Filip Johansson, Maria Zakrisson Mortensson och Alexander Jubell. De får sällskap av veteranen i sammanhanget (gick ut 2005) Louise Ryme. 

“Längtan är ett omskakande, gripande och hoppfullt drama om ömhet, rädsla för närhet och människor i desperat behov av kärlek. Robbi, 13, och Harley, 16, växer upp utan gränser och utanför vuxenvärlden. Livet verkar lika förutbestämt som hopplöst… då det bultar på dörren. In kliver Jennifer, grannflickan, och följderna av hennes besök blir lika oväntade som omvälvande för dem alla tre.”

Är du sugen på ett drama som riktigt hugger till i maggropen så här på förvåren, så är Längtan ditt mest självklara val! 

Playhouse teater

Onsdag-lördag, 21-24 februari, 18.30

Spelas fram till 17 mars

Annas hörna

Annas hörna är kvällar då Kulturhuset Stadsteatern öppnar sig på vid gavel och ut dundrar berättelser och hemligheter från våra mest folkkära skådespelare. Två varje kväll och den som får berättelserna att flöda är Anna Takanen som är teaterns konstnärliga ledare. Nu i veckan får Anna sällskap av inga mindre än Gunilla Röör och Samuel Fröler som vi ju både älskat på våra tv-apparater och på scen. Två lite småhemliga personer som det känns som att det finns mycket godsaker att hämta från. Det är helt gratis dessutom! Hurra! 

Kulturhuset Stadsteatern

Tisdag, 20 februari, 17.30

Mitt och ditt och mitt

“Haralsson vill inte gå till jobbet. Alla kläder är fula, och särskilt slipsen är totalt hopplös. Haralssons tjej, Blexten, har en present. Fyra supersnygga slipsar. Vilken slips ska hon ta? Hon väljer en, men beslutar ta med de andra tre också. Med lekfullhet, lätthet och massor av humor undersöks skillnaden mellan att ge bort någonting i glädje och att ge bort något utan att egentligen ha valt det själv.”

Det är gruppen Teater De Vill som gör denna roliga pjäs om generositet, för barn mellan tre och sex år, där karaktärerna lika väl skulle kunna vara barn som vuxna. Den strålande dramatikern Anders Duus står för manuset och han har blandat en förhöjd dag på kontoret med repliker som han hört sin femåriga dotter säga. Enligt uppgift ska resultatet bli friskt och absurt. Låter ju minst sagt spännande! 

Kulturhuset i Kungsängen

Lördag, 24 februari, 14.00

SJU SVÅRA ÅR

Vad sägs om en musikalisk humorshow till helgen? Ja tack, säger ni. Då säger jag att just denna musikaliska humorshow är något extra. För regin står bland annat Amanda Apetrea som bland annat är verksam i det stencoola ÖFA-kollektivet. Hon gör det hela tillsammans med Dag Thelander och Per Wickström. Jag säger också att den handlar om det här:

“Någon tar farväl av sina kroppsdelar och någon listar sina rädslor. Någon hatar en genomsnäll lokal underhållare och någon älskar katter som bara en astmatiker kan.”

Vi behöver skratt, vi behöver se att andra också har det piss ibland och vi behöver en musikalisk humorshow minst en gång i veckan. Tur att den spelar ända fram i mars. 

Köttinspektionen, Uppsala

Lördag-söndag, 24 februari, 19.00 och 25 februari, 16.00

Spelas fram till 18 mars

Omslagsbild från Längtan. Fotograf: Viktor Kjellberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *