Porträttet
En audiowalk om våra gränser, hur vi tänker och hur vi faktiskt agerar
Premiär 24 september 2019
Mariatorget
Kulturhuset Stadsteatern

MEDVERKANDE PÅ SCENEN
MedverkandeRobert Fux
-"-Emelie Wahlman
PRODUKTION
Av, regi och konceptTomas Rajnai
-"-Jens Nielsen

Veckotips STHLM: Skalor av verklighet


Publicerades 2019-09-24

Veckotips Stockholm: Vecka 39

Veckan i Stockholm bjuder på grader av verklighet genom universum som kraschar i varandra, en föreställning i skalan 1:1 och rekonstruktion av autenticitet på Mariatorget. Kommer du klara att ha fötterna kvar på jorden?

 

Det sista eposet

I Slakthusområdet blir det teater om antihjältarnas epos.

Det sista eposet är ett scenkonstprojekt med målet att beskriva hela vår värld i en föreställning. I linje med episka storverk som Odysséen utgör föreställningen ett helt nytt universum där nya traditioner och lagar råder. Det sista eposet är ett ögonblick i historien som rymmer en hel världsberättelse.

Att beskriva hela världen i en föreställning är våghalsigt. Så har också dramatikern Runa Borch Skolseg, regissören Marie Nikazm Bakken och kostymdesignern Fredrik Floen slagit sig samman för att ta sin hybris till nya och bortglömda höjder.

Maxat blir det när olika universum kraschar i varandra och Simone Weil, en dystopisk prins och sex imaginära astronauter försöker lista ur hur det är att bo på den röda planeten (vilken planet?).

Frågorna är många, men vem vill missa ett maxat epos? Kanske ska du ge dig själv hybris inför upplevelsen så du hänger med i svängarna.

 

Slakthuset 5

Torsdag 26 sep. kl 19.00

Lördag 28 sep. kl 19.00

Spelas fram till 16 nov

 

 

Porträttet

Ta del av en koreograferad audiowalk inspirerat av autentiska berättelser från Mariatorget, på Mariatorget.

Bakom verket står Kulturhuset Stadsteatern och Osynliga Teatern, där detta är deras första samarbete. Osynliga Teatern har annars en lång radda med samarbeten så som Dramaten och Folkteatern i Göteborg. Deras verk har interaktion som signum. Osynliga Teatern skapar performanceinstallationer som bjuder in publiken att både delta och observera.

Porträttet är inspirerat av autentiska berättelser från Mariatorget och ges som en koreograferad audiowalk utomhus. Varje deltagare får via hörlurar individuella instruktioner om att följa en synkroniserad koreografi. Genom audiowalken erbjuds en möjlighet att reflektera över det som händer runt omkring oss.

Ta på er kläder efter väder och reflektera, observera och delta!

 

Mariatorget 

Tisdag 24 sep – Onsdag 25 sep kl 20.00 

Torsdag 26 sep – Söndag 29 sep kl 18.00 och kl 20.00

 

 

Skala 1:1

Stockholms Improvisationsteater fyller 30 år och firar detta med att liva upp en gammal favoritföreställning Skala 1:1.

I “Skala 1:1” visar vi korta sekvenser av historier som sedan vävs samman till längre berättelser. Dessa bildar en helhet i full skala som pendlar mellan tid och rum, logik och fantasi, komedi och tragedi.

Det är alltså inte en lägenhetsvisning. Skala 1:1 innebär egentligen en avbildning av verkligheten utan förstoring eller förminskning, men jag tror nog att föreställningen kommer bjuda på mer än diskbänksrealism.

30 år är inget en skojar bort utan det måste givetvis firas! Ta del av jubileumsföreställningen och se vart den har tagit vägen nu – så här 30 år senare. Och var du inte med för så där trettio år sedan när det begav sig kan du alltid improvisera fram en känsla av nostalgi.

 

Stockholms Improvisationsteater

Fredag 27 sep – Lördag 28 sep kl 19.00

(föreställningen spelas fram till den 7/12) 

 

Omslagsbild: Matilda Rahm, pressbild Porträttet

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *