Markus Gårder_elvira_m7739_no3-ligg_press

Veckotips STHLM: Lekfullt


 Publicerades 2019-05-28

Veckotips Stockholm: Vecka 22

Veckan i Stockholm bjuder på lekfullhet. Det leks med nyskriven text, en kärlekshistoria i cirkusmiljö och en lek på allvar om vad som händer backstage.

 

Elvira Madigan

Parkteatern har släppt sitt program för sommaren och något riktigt magiskt verkar föreställningen Elvira Madigan vara.

Parkteatern är del av Kulturhusets Stadsteatern, men dessa föreställningar sker under bar himmel och har fri entré.

Elvira Madigan har premiär i Vitabergsparken för att sedan dyka upp på fler gröna områden under hela juni.

Det som verkar vara riktigt magiskt är att denna kärleksberättelse gestaltas i en cirkusmiljö fylld av akrobater, dansare och musiker. Det handlar om Elvira Madigan som var en cirkusartist i slutet av 1800-talet och adelsmannen Sixten Sparre och deras kärlek. Det verkar vara lite av en Romeo och Julia berättelse fast i cirkus-setting.

 

Vitabergsparken 

Fredag 31 maj -Söndag 2 juni kl 19.00 

 

 

Monologakuten 2019

Sånt här gillar jag, när en leker både med form och process. Monologakuten är ett initiativ av Dramalabbet. Här labbar en med nyskriven text på ett riktigt spännande sätt.

Fem dramatiker har fem dagar på sig att skriva en text. Fem regissörer och skådespelare tolkar texten under ytterligare fem dagar, och allt kulminerar i tvådagarsfestivalen Monologakuten.

Denna gång tar Monologakuten också med oss på en bussresa, som åker från Långholmens fängelse och stannar vid tre hemliga stopp. Där vi som publik både transporteras mellan spelplatser och berättelser.

Temat är passande nog “Jag vill kliva av”, där de menar att det finns en längtan i meningen. En längtan bort eller längtan att komma fram. Kommer ni kliva på?

 

Dramalabbet, Slipgatan 8

Lördag 1 juni

Söndag 2 juni

 

 

Backstage

En teater ska sätta upp Shakespeares klassiker Rickard III, men under repetitionerna kommer konflikterna inom ensemblen upp till ytan. Hela teatern hamnar i kris.

Det är inte ovanligt att det görs teater om situationen på teatern, men i Backstage finns också ett intressant spår kring #metoo.

I Backstage fångas den debatt upp som vittnesmålen under #metoo skapade hösten 2017. Vad är en sanning? Vems gräns ska gälla? Hur skapas en syndabock? Och framför allt – hur går vi vidare? Efter varje föreställning bjuder ensemblen och regissören in till publiksamtal.

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater Giljotin och Kulturhuset Stadsteatern. Ibland kan det vara bra med en renovering för att en institution ska ta sig an nya samarbeten och spelplatser. Bara det är härligt i sig. Sen är konfliktlösning också ett tema som inte bara är rådande på teatern, utan i alla mänskliga relationer. Vad gör en när det är mycket som står på spel och det inte finns några enkla lösningar?

Sista spelveckan så passa på att se!
Teater Giljotin

Tisdag 28 maj – Onsdag 29 maj kl 19.00

Torsdag 30 maj kl 18.00

Fredag 31 maj kl 19.00

Bild i bannern: Elvira Madigan. Urpremiär på Parkteatern 31 maj 2019, Vitabergsparken. foto: Markus Gårder 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *