ron_mcclenny

Veckotips STHLM: Bryt för konst


Publicerades 2019-06-04

Veckotips Stockholm: Vecka 23

Gör ett avbrott för konst. Låta denna vecka handla om mer än studentfirande och sommarplaner och ge dig själv en konstupplevelse istället. Stockholm bjuder in till konstkoncept med perspektivförändringar, trädgårdsfest och ger nytt liv till spetsdukar.

 

Skymmer och ser

Skuggor är fascinerande, och då inte bara som ljusfenomen.  Skymmer och ser är ett konstkoncept som pågår på Weld i helgen och får i alla fall mig att associera till skuggor.

Vad skymmer vi, vad väljer vi att sätta i ljuset?

Konceptet angränsar till koreografi och konstnärerna Jenny Magnusson och Patrik Elgström arbetar med rumslighet, perception och olika former av material.

Vi använder galleriet, institutionen, platsen och rumsligheten för att ta beslut tillsammans. Låta materialiteten, arkitekturen det begränsade formatet – rum, tid och kontext leda oss. Fotografiet med dess format, platthet, hålighet och dåtid. Skulpturen med sin omedelbara materialitet och närvaro. Att tänka i en samtidighet. Flytta ställa lägga, material och fotografi i en rumslig relation.

Varje dag kl 14.00 byter de perspektiv och bygger om. Spännande tänker jag, för att bygga om krävs ju något som varit beständigt. Ändå läser jag konceptet som att vara i ständigt process och rörelse. Brytet klockan två fascinerar helt klart. Vad kommer det innebära?

 

Weld, Norrtullsgatan

Fredag 7 juni – Söndag 9 juni kl 12.00-16.00

 

 

Garden Party and Opening at Stene Projects Stockholm

Ja, jag är svag för fest i grönska. Därför är det givet att bege sig till Sten Projects Gallery denna tisdag för att både ta del av blommande festligheter och konst.

Sommarutställningen Creations är en grupputställning där den sammansatta helheten skapar upplevelsen. Ställer ut gör Filippa Barkman, Cecilia Edefalk, Åsa Jungnelius, Nina Ölund Noreskär och Kristoffer Zetterstrand.

I mellanrummen som bildas mellan konstnärernas olika angreppssätt förs, liksom i dialog mellan de enskilda verken, en mångsidig och nyanserad diskussion kring den kvinnliga erfarenheten i allmänhet och den kvinnligt kodade skapandeförmågan i synnerhet. Poetiska och kritiska inslag varvas med humor och självdistans och resulterar i en utställning som är på samma gång aktuell och underhållande.

I denna dialog mellan verken kan en hitta både taktila skulpturer, textilkonst som befinner sig i gränslandet mellan måleri och skulptur, målningar på canvas och kolteckningar.

 

Stene Projects Gallery, Brunnsgatan

Tisdag 4 juni kl 17.00-22.00

(Utställning pågår mellan 6 juni – 6 juli) 

 

 

Trådbruk

I en tid av omställning är återbruk givet, så också i utställningen Trådbruk som går att ta del av på Fruängens bibliotek.

Det är Linda Hörgerud som är konstnären bakom utställningen och idén kommer från åtskilliga besök på loppisar där hon förälskat sig i den uppsjö av gamla broderier som så ofta slumpas bort.

Det är spännande med dukar och broderier som omsorgsfullt har skapats men som nu skänks bort. Utställningen kretsar kring att ge dessa tyger, som någon har lagt ner hela sin själ i, ett nytt liv.

Dessutom kommer utställningen kombineras med litteratur inom samma tema. Så vill ni ta del av både boktips och konst är Fruängen dit ni ska ta er.

 

Fruängens Bibliotek

Onsdag 5 juni kl 19.00-22.00

(Utställningen pågår till 17 augusti)

 

 

Omslagsbild: Ron McClenny, CCO Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *