Lumor_banner

Veckotips STHLM: Giganter


Publicerades 2019-10-09

Veckotips Stockholm: Vecka 41

I veckan kan vi lyxa med scenkonst i världsklass. Det blir teater i ljuset av Paris-magi med fantastiska skådespelare, dans med både legendariskt kompani och koreograf och ännu mer teater med kanske frigruppsvärldens finest!

 

 

CULLBERG & DEBORAH HAY – The Match & The Man Who Grew Common in Wisdom

Danskompaniet Cullberg gästspelar på Dansens Hus med inte bara en föreställning utan två, både koreograferade av den legendariska koreografen Deborah Hay.

The Man Who Grew Common in Wisdom är ett tredelat solo kring det materiella välbefinnandet och visdom.

The Match är en kvartett, alltså fyra dansare – som i detta verk dansar olika solon.

Verket är en kvartett med många lager; fyra olika solon som presenteras i en ny ordning varje gång – i varje föreställning står ett solo i fokus. The Match har beskrivits som ett roligt och udda verk, som ”en fascinerande och vibrerande kamp om kvickhet”

Deborah Hay kommer från Brooklyn och har uppnått ikonstatus bland koreografer.

Hennes arbete formulerades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hays verk fokuserar på att ta tillbaka kroppens beroende av lärt beteende genom att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser.

 

Dansens Hus 

Onsdag 9 okt kl 19.00

Torsdag 10 okt kl 19.00

 

 

BLOD OCH BEN

Lumors nya föreställning Blod och Ben tar sig an en klassiska myt och skapar ett ögonblick där allt ställs på sin spets.

En vårkväll i Kronobergsparken. Ett ensamt barn jagar efter sin boll nerför slänten mot bilvägen, och plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov smäll.

En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber.

Den klassiska myten som här sätts i ett nutida perspektiv är hämtad från bibeln – när Abraham vandrar upp för ett berg för att offra sin son till Gud.

Föreställningen vill vrida och vända på vad vi håller för heligt när det verkligen gäller.

Teatergruppen Lumor är kända för att göra förstklassig scenkonst med verk som kryper under huden. Blod och Ben verkar inte vara något undantag.

 

Moment:teater

Torsdag 10 okt kl 19.00

Söndag 13 okt kl 16.00

 

 

Älskarinnor

Kulturhuset Stadsteatern sätter upp den nyskrivna pjäsen Älskarinnor på Årsta Folkets Hus Teater.

Föreställningen tar oss till Paris i brytpunkten mellan två världskrig. Dit reser amerikanska intellektuella kvinnor för att leva drömmen, ett universum som är tillåtande för även kvinnor.

Alla vill de vara där, i Paris. Där allt händer, i en tid då tolerans, frihet och utforskande plötsligt gör det möjligt för kvinnan att förverkliga sig själv. Vem hon älskar, hur hon älskar, varför hon älskar – valen är hennes. Verkligheten är en annan för Marianne, född och uppvuxen i ett Paris som inte ser ut som det i drömmarna. Hon kämpar hårt för att få bygga sitt eget liv, sin egen identitet som vi idag skulle kalla queer.

Det blir dekadent, nattklubbar, litteratursalonger, samtal och fester.

De samtalar och festar, festar och samtalar. Om Sapfos betydelse och sexualitet, skål! Om att vara konstsamlare eller magiker, skål! Om tango, om den kvinnliga orgasmen, skål!

En lustfylld föreställning fylld med historiska referenser. Dessutom är rollistan helt fantastisk! Så många grymma skådisar i samma pjäs – det kommer bli Paris-magi.

 

Årsta Folkets Hus Teater

Fredag 11 okt kl 19.00 (Premiär)

Lördag 12 okt kl 18.00

 

 

Bild i bannern: Pressbild Blod och Ben, foto: Julia Mård.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *