Operan Tristessa på Kungliga Operan 2018; säsongen 2018-2019; På bilden; John Erik Eleby som Mother

Veckotips STHLM: Dramatiskt


Publicerad 2018-10-02

Veckotips Stockholm: Vecka 40

Håll i er för det blir en dramatisk scenkonstvecka med spöken, revolutionära brandtal, opera med dekadent mingel och avgång från Dramatiska högskolan.

 

Älskare och likspöken – Internationell berättarscen

På Fabula berättarscen kan vi under flera tisdagar under hösten ta del av berättarkonst.

Ikväll liksom många andra kvällar är den internationella prägeln stor och det blir både artister från Storbritannien och Sverige som står på scen.

I temat älskare och likspöken ryms både Stranger Lovers och The King and the Corpse

Stranger Lovers framförs på svenska med Folkstråkkvartetten Methera och berättaren Mats Rehnman och sker på svenska. Här får vi ta del av berättelser om kärlek från världens alla hörn och kanske får vi se en kärlek bortom det förväntade. Vad händer när en följer sin älskade ner i graven?

The King and the Corpse framförs på engelska och är en indisk dilemmaberättelse. Vad är en indisk dilemmaberättelse? Bara det får mig som scenkonstnörd att hoppa ur skinnet – en form jag inte tidigare sett. Storyn är sagolik och ruggig, då en kung släpar en hängd mans kropp över en kyrkogård på natten. En kropp som fortfarande är vid liv men besatt av ett talande likspöke som driver kungen till vansinne med gåtfulla paradoxer. Och även här blir det musik med citarspelaren Sheema Mukherjee och för berättandet står Godfrey Duncan.
Teater Pero, Sveavägen 114

Tisdag, 2 oktober kl 18

 

Röd rödare Rosa

Rosa Luxemburg har alltid fascinerat mig, därför blir jag också så pepp när moment:teater har skapat en föreställning som delvis bygger på de brev hon skrev under sin fängelsetid.

Som teaterintresserad blev jag först bekant med Rosa Luxemburg i Berlin, då den legendariska teatern Volksbühne ligger på Rosa Luxemburgs platz. Rosa var en polsk judinna och dödades 1919 under Spartakistupproret, som hon var med och organiserade tillsammans med Karl Liebkneckt.

Rosa Luxemburg drömde om en revolutionär socialdemokrati och kämpade för internationell solidaritet när andra vurmade för nationell stolthet och rustade för världskrig. /…/ Hon agiterade för att folket alltid ska vara drivande i en revolution, om kraften av masstrejk och att arbetare aldrig ska tvingas skjuta på varann.

Hon blev fängslad ett flertal gånger och satt inlåst under nästan hela första världskriget. Här finns det gott om berättelser att hämta, passion och ett livsöde som kan engagera i timtal. Dessutom blir det uppviglande brandtal som blandas med musikaliska inslag.

 

moment:teater, Gubbängstorget 117

Tis, 2 oktober kl 19.00

Ons, 3 oktober kl 19.00

(spelas fram till 19 oktober)

 

Tristessa

En opera som vill diskutera könsroller och väcka känslor, och detta i en helt galet häftig visuell miljö – jag är helt hooked.

Kungliga Operan sätter upp Tristessa, som är en nyskriven opera baserad på Angela Carters kultförklarade roman The Passion of New Eve (Den nya Evas passion) från 1977. Angela Carter var en  engelsk författare vars verk kretsar kring feminism, magisk realism och mytologi.

Och mytologiskt blir det när en läser om vad det handlar om.

Tristessa är den ouppnåeliga filmstjärnan. Evelyn är en ung man som flyttar till ett framtida dystopiskt New York. Där träffar han Leilah, en prostituerad kvinna som han inleder ett förhållande med. Leilah är också en del av en kvinnlig gerilla som leds av Mother, urmatriarken. Gerillan kidnappar Evelyn och mot hans vilja blir han könsopererad och ges namnet Eve. Efter att ha flytt New York hamnar Eve hos Zero, en man med ett harem mitt ute i öknen. Zero är precis som Eve besatt av Tristessa och tillsammans beger de sig till filmstjärnans palats…

Kungliga Operan har också ett fantastiskt sätt att engagera och rama in föreställningen. På genrepet på torsdag kan en komma som en framtida stjärna.

Vi bjuder in er, framtidens stjärnor, att besöka den stora stjärnan Tristessa på Operan! Kom uppklädd glamorös, androgyn, metallic och bombastisk med extra färg. Var hypermodern, futuristisk och gender bender när du kommer som en ikonisk filmstjärna på Operans röda matta!

Publiken uppmanas att komma uppklädd och förutom att ta del av föreställningen blir det dekadent mingel, dans och gala. Dekadent mingel måste ju bara upplevas.

 

Kungliga Operan, Gustav Adolfs torg 2

Tors, 4 okt kl 17.00 (Genrep)

Lör 6 okt kl 19.00 (Premiär)

 

Departure 2018 – 18 färska teaterföreställningar

Ja, jag måste tipsa om Departure 2018. Det är en vurm jag har att gå på examensprojekt, därför att de oftast vill så himla mycket. Där finns liksom en kraft som inte går att missa. Dessutom är det gratis.

Departure (för er som missat alla andra gånger jag har tipsat om det) är en serie föreställningar som elever på Stockholms dramatiska högskola gör i form av “egenprojekt”. Vilket betyder att de står ensamma på scen, har skrivit och skapat verket självt. Det är de avgående klasserna från skådespelarprogrammet och mimprogrammet och dessa 18 personer kommer bjuda på nyskapande och häftig scenkonstmagi.

Själv är jag särskilt nyfiken på mimskådespelarnas egenprojekt, då denna inriktning är unik för Stockholms dramatiska högskola.

Nu är det alltså under en veckas tid festivaldags! Hurra!

 

Stockholms dramatiska högskola, Valhallavägen 189

Lör 6/10 kl 12.00

Sön 7/10 kl 12.00

 

Omslagsbild: Tristessa, foto: Elisabeth Toll. (Bilden är beskuren)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *