Cajsa von Zeipel I'm taking the kids, 2019 Mixed media 201 x 132 x 102 cm Courtesy Andréhn-Schiptjenko, Stockholm

Veckotips STHLM: Framtiden?


Publicerades 2019-10-02

Veckotips Stockholm: Vecka 40

Är framtiden silikon och pastell som löser upp sig i varandra? Eller måste en blicka bakåt för att kunna blicka framåt? I Stockholm väntas vernissager och premiärer.

 

Cajsa von Zeipel – Futuristic Lesbian

Skulptören Cajsa von Zeipel ställer ut på galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm med vernissage på torsdag den 3 oktober.

Von Zeipels konst genomsyras av frågor kring identitet, kön och “queerness”. Säkert har ni sett någon av de stora vita skulpturerna som hon har blivit känd för.

När hon nu ställer ut under titeln Futuristic Lesbian blir det pastellfärgade silikonskulpturer.

Her show at the gallery in Stockholm is entitled Futuristic Lesbian and will encompass large, twisted, silicone sculptures full of found objects, pins, glitter and junk /…/ They seem to float beyond their human boundaries becoming futuristic bodies merging the human body with all kinds of stuff becoming a new kind of species.

Jag vill ha pastell, glitter och junk! Låt oss upplösas tillsammans med konsten.

 

Galleri Andréhn-Schiptjenko

Torsdag 3 okt kl 17.00-18.00

(utställningen pågår till den 9 november)

 

Vernissage! Hilma af Klint – Tyra Kleen – Lucie Lagerbielke

Verk av Hilma af Klint, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke ingår i Millesgårdens höstutställningen där andlighet och måleri går som en röd tråd.

I höst visar Millesgården utställningen Måleri och Andlighet – Hilma af Klint, Tyra Kleen, Lucie Lagerbielke med ca 20 konstverk av varje konstnär. Förutom måleri, även teckningar, grafiska blad och broderi liksom ett antal objekt med anknytning till ämnet. Vi kommer också att berätta om de olika rörelser som var inspirationskällor för dessa konstnärer; spiritism, teosofi, antroposofi m fl.

Dessa tre kvinnor, födda under slutet av 1800-talet, hade alla ett intresse av andligt sökande som också avspeglades i deras konst.

Hilma af Klint har väl ingen missat, hon har ju fått stor uppmärksamhet internationellt efter sin död. Hon bestämde själv att hennes verk inte fick visas förrän 20 år efter hennes egen död, då hon ansåg att tiden inte var mogen för hennes verk. Tyra Kleen arbetade med teckning, måleri, foto, litografi och som författare och skulle kunna beskrivas som en vagabond medan Lucie Lagerbielke, som enligt egen utsago stod i andlig kontakt med Edgar Allan Poe, skrev böcker och målade akvareller, teckningar och oljemålningar.

Tre spännande konstnärskap som nu på Millesgården kan kombineras med information om de olika rörelser som var inspirationskällor för dessa konstnärer; spiritism, teosofi, antroposofi m fl.

 

Millesgården

Lördag den 5 okt. kl 11.00. 

 

 

Hilma af Klint – Bortom det synliga

Får du inte nog av Hilma af Klint, då kan du också se dokumentären om konstnären som har premiär på fredag. En film som vill skriva om historien.

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.  /…/ Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

 

Bio Rio

Premiär fredag 4 okt kl 18.00

 

 

Omslagsbild: 

Cajsa von Zeipel
I’m taking the kids, 2019
Mixed media
201 x 132 x 102 cm
Courtesy Andréhn-Schiptjenko, Stockholm

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *