Ingenfragar_banner

Veckotips Malmö: Möta det nya


Publicerades 2019-03-21

Veckotips Malmö: Vecka 12

I Malmö är det vår och gräsrötterna blommar. Vi får motstånd i kabaretform, gräsrotsklubb och vandringsteater deluxe.

 

 

Liva och PH – en motståndskabaré 

– Viva la humanista

Teater Theatron har, i många år, arbetat med material som skär in i vår absoluta nutid med folkbildande förtecken. Ofta arbetar den lilla gruppen med dokumentära och biografiska material i publikomfamnande former.  

Den här gången, på Bastionen, lyfter man humanismens gospel, specifikt den nordiska, än mer specifikt den danska. För det är Poul Henningsens texter och mötet med kabaréartisten Liva Weel som utgör spinnväven för denna motståndskabaré.

Jag är väldigt spänd på att äntligen få se en politisk föreställning i kabaréformatet som dessutom ges i picknickformat (smörrebröd och tuborg, ja tack). Och i en tid när allt fler röster väljer att häckla humanistiska ideal är det direkt nödvändigt att få en röst som står upp för det positiva och visionära. Som kan visa en annan väg, med sång om frihet och demokrati. 

 

Bastionen 

Torsdag 21 mars – lördag 23 mars, 19.00

Söndag 24 mars, 16.00 

 

 

Fubbik Säsongspremiär 

– En plats för scenkonst

Om du frågar en malmöit med koll på den lokala musikscenen så är chansen stor att samtalet går såhär. 

Du: Fet konsert någonstans? 

Hen: Ja typ två 

Du: VA! Vi har ju tjugotusen band och musiker bara i centrala söder! 

Hen: Ja men bara typ fyra scener som de spelar på. 

OK, lite slarvigt överkammat. MEN. Lokalutbudet i Malmö har varit ett problem under lång tid, och särskilt i förhållande till mängden kulturutövare och stadens kulturprofil. Så även om Inkonst inte är en ny scen överhuvudtaget, så välkomnar vi initiativet med Malmöbandet Kluster med öppna armar. För den nya klubben Fubbik kommer verka för att främja den alternativa musikscenen i 040 som (ibland) tvingats hålla till i källaren hos pizzerior och på skumma svartklubbar. Och det fina med denna gräsrotsklubb är att den med stor sannolikhet kommer bjuda på stor bredd i uttryck och en fantastisk knutpunkt för autonom musikkultur i staden.

 

Inkonst

Fredag 22 mars, 20.00-01.00

 

 

Ingen frågar så jag låtsas att jag förstår 

– Vandring deluxe i gamla fotspår

Till helgen är det dags för södra Sveriges vandrigaste vandringsteater. Via gång, cykel och buss tar du del utav Teater Interakts verk Ingen frågar så jag låtsas att jag förstår. 

Föreställningen uppförs med hjälp av dokumentära förlagor från tre epoker av nyinflyttning till regionen. Erfarenheter hos överlevare från koncentrationsläger, arbetskraftsinvandrare och flyktingar ligger till grund för en reflektiv föreställning, som kommer kräva en liten insats från sin publik i vårrusket. Men likt vårdagjämningens löfte om en ny start, tror jag att Interakts senaste verk kan ge ett nytt och unikt perspektiv på vad det innebär att möta det nya.  

 

Teater Interakt 

Posthusplatsen (utomhus) 

Lördag 23 mars & söndag 24 mars, 14.00

Ges därefter enstaka tillfällen tom 24 april

 

 

 Omslagsbild: Från Ingen frågar så jag låtsas att jag förstår, Teater Interakt .


Om Oscar Steen

Oscar Steen, scenkonstnär och gästskribent för Scenkonstguiden. Jobbar som sufflör på Helsingborgs stadsteater. Han bosatte sig i Malmö 2007 har sedan dess hållit ett finger på stadens kulturpolitik, scenkonsten och dess relation till sin publik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *