KIS_press_2

Veckotips Malmö: Gerilla och blad


Publicerad 2018-10-03

Veckotips Malmö: Vecka 40

Snokat runt har vi gjort och hittat en grafisk gerilla, bladspråk och en kurs i självutplåning. Malmö (och Oxie) är fullt av dolda skatter.

 

Den Grafiska Gerillan

Här har vi en gerilla som arbetar för att synliggöra KKVs grafiker runt om i Malmö och i Skåne.

Dags för lite begreppsförklaring, KKV står för konstnärernas kollektivverkstad, och är helt enkelt en gemensam verkstad där en delar på resurser. Grafiker arbetar ofta genom en sådan här verkstad, då en kan behöva en hel del utrustning för att skapa sina verk – som maskiner som trycker och pressar.

När jag slog upp ordet gerilla fick jag förklarat för mig att ordet “gerilla” kommer av det spanska ordet guerrilla som betyder “litet krig”. Men gerilla inom konst betyder också något som jobbar på nya flanker, med nya metoder, ofta i det offentliga rummet. Något förgänglig som poppar upp – så tänker jag i alla fall.

Därför blir jag så peppad när jag hör att det finns en nystartad grupp som heter Grafiska Gerillan som också producerar utställningar.

På lördag är det alltså dags för en sådan här gerillautställning – var med om något nytt!

 

Ateljé Ur, Eriksfältsgatan 75b

Lör 6 okt, kl 15.00

 

 

Vernissage “Bladspråk” – Anna Karlsson

Nu så här när höstlöven färgas i den mest härliga palett så tänker jag väldigt mycket på blad och löv. Varje morgon följer jag förändringarna i lövverken. Det luktar löv och jag vill bara omge mig med mer löv.

Därför är det inte konstigt att jag gick lite extra igång på Filialens nya gästutställning med Anna Karlsson som arbetar med Ecoprint. Genom botaniska avtryck färgar och trycker hon med växter på tyg och papper.

Då pratar vi inte måla på ett lönnlöv med acrylfärg, som jag ändå måste erkänna att jag är så sugen på. Sugen är jag också på att samla löv och pressa i en bok, men hejdar mig – för vad ska jag göra med dem sen. Detta är något annat, som Filialen beskriver som organiskt och vackert.

Medan Anna Karlsson säger:

Ecoprint är mer än en teknik eller metod – det är en livsfilosofi och ett förhållningssätt till vår planet. Ett sätt att visa omsorg.

Jag tänker att detta kan vara ett sätt för mig att närma mig löven och omge mig med ännu mer löv, kanske får jag då ro och lägger mina lövsamlartendser på hyllan.

 

Filialen, Agnesgatan 1

Vernissage Fre 5 okt, kl 15.00

 

 

KURS I SJÄLVUTPLÅNING

Titeln låter ju för sorgligt för att vara sant. För hur många gånger har en inte känt att en inte orkar vara sig själv längre och lite önskat att en kan sudda bort sig ur sammanhanget för en stund (hoppas inte att det bara är jag). Men den här föreställningen verkar snarare handla om det motsatta.

Maria ser fram emot några veckors sommarkurs i clownteater. Hon vill komma bort från stan, bort från allt jobbigt. Vad hon inte vet är att det kommer bli en omtumlande upplevelse som förändrar saker för alltid när den mysiga stämningen kursdeltagarna emellan förbyts i vuxenmobbning och maktfullkomlighet. Men Maria är trött på att knyta näven i fickan och bestämmer sig för att slå tillbaka på sitt eget vis.

Detta är en berättelse om grupptryck, maktmissbruk och vuxenmobbning. Men också om att mötas på riktigt även om målet är att förverkliga sig själv. Det kommer bli clownteater och både komik och tragik.

 

Oxiebiblioteket 

Tors 4 okt, kl 17.00

(På turné till och med 11 okt)

 

Bild i banner: Kurs i självutplåning, foto: Alexander Tenghamn.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *