Landscapes-of-I-Foto-Chrisander-Brun7

Veckotips Malmö: Att vara narr hos Shakespeare


Veckotips Malmö: Vecka 8

Tre mycket spännande scenkonstupplevelser fås i veckan i Malmö. Gemensam nämnare är att allt kommer bli ögongodis – det blir inre landskap, show om Jesus och femtio flyttkartonger.

 

Landscapes of I

Björn Säfsten är en koreograf som är på många läppar just nu. Han gör dansverk som är en fröjd för ögat och för tankeverksamheten. Nu gästar han Inkonst med föreställningen Landscapes of I där tre dansare aldrig står still när de går mellan verklighet och fiktion.

“I Landscapes of I vävs tre längre solon samman till ett personligt landskap där dansarna mejslar fram bilder av sig själva i en blandning av humor och knivskarpa detaljer. Koreografin uppehåller sig bland minnen, reflexer och såväl medvetna som omedvetna handlingar.”

Vad är äkta och vad är fejk har ju varit ett stort samtalsämne i vår samhällsdebatt, men i den här föreställningen undersöks det på ett personligt plan. “Finns det något som verkligen kan kallas personligt?” är en av frågorna som ligger under lupp.

 

Inkonst

Onsdag, 21 februari, 19.00

 

Godspell

“Så konstigt och så underbart” kallade Skånska Dagbladet Malmö Operas Godspell som efter en liten turnétur nu landar på hemmascenen för några föreställningar. Malmö Opera kör Stephen Schwarz-vår och spelar både Godspell och Pippin. Schwartz som annars är mest känd för storsuccén Wicked, vi får väl se när den når svensk mark. Godspell är en slags showig musikal om Jesus, kan man säga. Så här beskriver Malmö Opera det själva:

“En grupp artister återberättar Jesu möte med Johannes döparen och spelar upp flera av Jesu liknelser. Detta görs i en serie moderniserade charmiga och lustiga scener – allt för att religiös filosofi ska vara lätt att förstå. Jesus framställs som vis dåre eller narr hos Shakespeare, som symbol för kombinationen glädje och allvar – som förstås inte på något sätt är en dåre.”

Schwartz skriver otroliga melodier och är rapp och jävligt rolig. Hurra för Malmö Opera som hyllar denna grymma musikalkompositör.

 

Malmö Opera

Onsdag, fredag-söndag, 21 och 23:e februari – 19.00, 24 februari – 18.00, 25 februari – 16.00

Spelas sen på turné under hela våren

 

It is like a large animal deep in sleep

Nu är det dags för nypremiär av dansföreställningen It is like a large animal deep in sleep på Skånes Dansteater. Den spelades förra gången 2016 och nu inför valåret 2018 sätts den återigen upp. Den har faktiskt lite koppling till valet då den lockar dig att ta ställning.

“På scenen utforskar sex dansare gränsen för vår demokratiska frihet. Med hjälp av femtio flyttkar­tonger låter de murar och kravaller växa fram. De konstruerar, dekonstruerar och bildar en homogen organism ständigt påverkade av varandra. Hur länge ignorerar du dina inre varningsklockor för att få följa strömmen?”

Sydsvenskan har beskrivit föreställningen så här –  ”helgjutet, vackert och effektfullt”. Ganska mycket det en vill ha när en ser scenkonst va?

 

Skånes Dansteater

Torsdag-söndag, 22-23 februari – 19.00, 24 februari – 18.00 och 25 februari – 16.00

Spelas fram till 3 mars

 

Omslagsbild från Landscapes of I. Fotograf: Chrisander Brun

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *