gbg42_banner

Veckotips GBG: Tradition och nattliga äventyr


Publicerad 2018-10-15

Veckotips Göteborg: Vecka 41

Vi sjunger, vi snackar och vi kikar på konst i det offentliga rummet  – för denna vecka får vi musikalkväll, nyskapande kring språk, samtalsklubb och så performance-bonanza på Kulturnatta.

Next Stop: West End #14

Musikalkvällen som kommit att bli lite av en tradition. Här får vi se morgondagens stjärnor på scenen, vi utmanar våra musikal-skills i musikalquizet och så får vi ta del av konferencieren Rasmus Klamas olika upptåg. Vid varje tillfälle får han en utmaning av det vinnande laget i quizet, som han sedan ska ta sig an på kommande musikalkväll. Nu på onsdag kommer han ta sig an öppningslåten i Skönheten och Odjuret.

Vill du själv ta chansen att förtrolla publiken med din sång? Då kan du föranmäla dig till open mic! Inte nog med att du glädjer dina medmänniskor, du får också gratis inträde. Hur bra? Så bra. Och det är lätt som en plätt – skicka ett mail till info@scenkonstguiden.se och säg vad du vill sjunga (fåtal platser, så var snabb!).

 

2Lång

Onsdag 17 oktober, 19.30

Oslo

Scenkonstnären Mette Edvardsen gästspelar på Göteborgs Stadsteater, här i samarbete med Skogen. Som jag förstår det har Mette ett speciellt sätt att arbeta, där hon prövar språkets förmåga för att infiltrera verkligheten och att skapa nya överenskommelser oss emellan. Låter som ett måste för alla språknördar och textälskare!

Mette Edvardsen har under många år utvecklat en egen konstnärlig form där texten, snarare än att vara dramatisk, används för att konstruera imaginära rum och händelser på scen. Föreställningarna fungerar ofta som gemensamma resor genom språket och vår förmåga att fantisera och föreställa oss. Det är stillsamt men hypnotiskt och skapar ofta en särskild närvaro och kontakt mellan publik och scen.

 

Göteborgs stadsteater

Onsdag 17 oktober & torsdag 18 oktober, 19.00

 

Supper club: konst – mat – prat #3

Supper club är Scenkonstguidens exklusiva klubb för samtalande människor. Här blir det mat och samtal i en unik miljö. Denna gång är extra speciell då vi gästas av ingen mindre än Stina Oscarson, som ju skrivit en av de böcker som ligger till grund för hela klubben. Det här kan bli hur fint som helt.

För er som inte riktigt känner till Stina: Hon är dramatiker, regissör och fri skribent. Hon har tidigare varit chef för Radioteatern vid Sveriges radio och för Orionteatern i Stockholm. Senast aktuell med boken Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?, en inspiration kring hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld.

Kom och samtala eller lyssna! En kan också se klubben som en bra start av natten, då det ju på fredag också är Kulturnatta. Börja med mat och samtal, så är du sedan redo att bege dig ut i natten!

 

Gamlestadens fabriker

Fredag 19 oktober, 16.00-19.00

 

WOL Performanceduo: WOL låter

Jag känner inte till performanceduon WOL sedan innan, och jag har inte hört hur det låter när WOL låter, så jag vet inte mycket om vad detta är, förutom att jag helt enkelt inte kan motstå lekfullheten som verkar inspirera deras arbete.

WOL består av Wenche Tankred och Lovisa Johansson som beskriver sin performanceduo som visuell, lekfull och experimentell. Under kulturnatta nu på fredag ger de ett performance och ljudverk i Pannrummet på Konstepidemin.

WOL är en kontinuerlig, konstnärlig process som har pågått sedan 2007. Processen tar gestalt i gränslandet mellan performance och ljudkonst. WOL arbetar visuellt och öppet utifrån det som kommer till oss, det som ger genklang.

 

Konstepidemin

Fredag 19 oktober

Performance 21.00

Utställningen öppen 17.00–23.00

 

 NIAN/NORDic Islands Action in Nature på Kulturnatta

Under kulturnatta har NIAN premiär och vernissage – alltså NORDic Islands Action in Nature. Tio performancekonstnärer från norden har bjudits in att under tre timmar skapa konst på Götaplatsen, från Karin Boye-statyn till Göteborgs Konstmuseums övre trappor.

NIAN, är ett konstprojekt som fokuserar på natur, mat och konstutbyten inom performancekonsten. Målet är att bygga upp ett starkt nätverk mellan självstyrda öar och deras konstkretsar och visa sambandet mellan Åland, Färöarna och Svalbard, öar som har en gemensam historia med Sverige, Danmark, Norge och Finland.

 

Götaplatsen / Stadsbiblioteket

Fredag 19 oktober

17.00 Premiär av NIANs dokumentationsutställning samt introduktion av projektet på Stadsbiblioteket Trappscenen.

18.00 – 21.00 Performance vid Götaplatsen

Programmet fortsätter sedan tom 25 oktober

 

 

Omslagsbild: Pixabay. CC0 Creative Commons.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *