Röda Sten

Veckotips GBG: Smörgåsbord


Publicerades 2019-09-02

Veckotips Göteborg: Vecka 36

Det är konstbiennal i stan så vi får allt vi kan önska och lite till, ett smörgåsbord av upplevelser, och som dessert besöker vi Sockerbruket som har öppet hus.

 

BRA10 Gibca Extended edition

Som förrätt och uppvärmning kör vi ett besök på BRA10 på Konstepidemin som nu kör en GIBCA Extended-edition. INA, konstnär, fotograf och filmskapare från Senegal, står för musiken. Julia Nascimento och Felipe Kolb Bernardes, gäster från Brasilien, lagar mat, Nina Zetterquist, konstnär med ateljé på Konstepidemin, har skapat rummet/miljön och konstnären Klas Eriksson, stort BRA10 fan, kommer köra ett performance. Och ja, postern är skapad av Juan Pablo Fajardo González, Iaspis-stipendiat.

Innan baren öppnar har vi såklart besökt öppningen för Konstepidemins alla rum, Galleriet, Glasrummet, Pannrummet, Bergrummet och Blå Huset (17.00-20.00), som också är en del av GIBCA Extended.

BRA10

Konstepidemin

Torsdag 5 september, 20.00-01.30

 

GIBCA & GIBCA Extended 2019

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och satellitprogrammet GIBCA Extended öppnar till helgen! Tematiken för GIBCA 2019 är sammanflätning, om hur allting hänger ihop och påverkar varandra.

Förhållningssättet är inspirerat av de många konstnärer, filosofer, forskare och aktivister som idag problematiserar modernitetens uppdelning av världen i binära motsatsförhållanden, mellan till exempel kultur och natur, individ och kollektiv, och dåtid och framtid.

 

Invigning av GIBCA Extended och vernissage för Crossworlds

På fredag är det officiell invigning av Extended-programmet och vernissage för samlingsutställningen Crossworlds. Utställningen är en del av Extendedprogrammet och lyfter 12 konstnärer verksamma i regionen, som valts ut av en jury. Här möts konstnärliga världar i ett myller av olika former och uttryck.

Nätverket GIBCA Extended består i år av femtiosju konsthallar, museer, konstnärskollektiv, curatoriska plattformar och konstnärer som gemensamt bjuder in till mängder av olika konsthändelser inspirerade av temat för årets biennal – sammanflätning. Runt om i regionen kan en ta del av händelser som tar avstamp från tematiken. Så haffa ett program på invigningen och planera en road trip!

Invigningskvällen bjuder också på festligheter med dj:s, performance och dansgolv!

 

3:e våningen

Fredag 6 september, 18.00-22.00

Utställningen Crossworld är sedan öppen tom 27 oktober

 

GIBCA 2019: Part of the Labyrinth

Den 10:e upplagan av Göteborg Internationella Konstbiennal öppnar på lördag! Biennalen med titeln Part of the Labyrinth är curaterad av Lisa Rosendahl, som också kommer att jobba med nästkommande biennal 2021. Utställningarna öppnar 11.00 på Röda Sten Konsthall, Göteborgs Konsthall och Göteborgs naturhistoriska museum. Invigning sker på Röda Sten Konsthall klockan 12.00.

Biennalens titel, Part of the Labyrinth, är lånad från den danska poeten Inger Christensens svar på Descartes axiom ”Jag tänker, alltså är jag” från 1637: ”Jag tänker, / alltså är jag en del / av labyrinten” (ur Brev i april, 1979). Labyrinten i utställningstiteln är tänkt som en bild av korskopplade rum och stigar som kan navigeras från olika håll för att testa ickelinjära sätt att tänka, göra och se. Men den signalerar också en insnärjdhet som inte går att hitta ut ur.

Senare på kvällen blir det vernissagefest på Röda Sten i samarbete med Göteborgsklubben Addis-Dakar.

 

Röda Sten Konsthall

Lördag 7 september, 11–18

Invigning 12.00, fest från 21.00

 

Öppet Hus i Sockerbruket – Kulturarvsdagen 2019

Efter en fullspäckad helg kan vi inte bara gå cold turkey, så istället varvar vi ner på Sockerbruket. Här är det öppet hus med allt vad det innebär av besök av konstnärsateljéer, keramikverkstäder, konstutställningar, danskonst, mat, musik och föredrag, fika, vintagefynd, besök på områdets arkiv för sjöfart, besök på dansbiblioteket och guidade turer.

Speciellt vill jag tipsa om att kika in dansföreställningen med Gun Lund och sex andra dansare i Gamla Älvsborgs fästningsruin klockan 16.30 och guidade turer med Georg “Mr Klippan” Söderberg där vi får höra berättelsen om Sockerbruket och dess historia klockan 13.00, 14.00 och 15.00.

 

Sockerbruket

Söndag 8 september, 12.00-17.00

 

 

Omslagsbild: Röda Sten Konsthall 2014. Foto: Hendrik Zeitler

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *