Tresystrar_banner2

Transistor – Places & Spaces (del 2)


Transistor 3, Malmö – Del 2

Nu släpper vi del två och sista delen av vår specialguide till Transistorfestivalen i Malmö. Sara Östebro bli knäsvag och yr av programmet som innehåller allt från nattliga expeditioner till gråtande banktjänstemän.

Nu är vi mitt uppe i den tredje upplagan av Transistorfestivalen, och vi tar ett djupt andetag och slänger oss in i drygt två veckor till av storartad scenkonst!

Jag är beredd att utbrista att Malmö är scenkonststaden #1 för shit, festivalens program gör mig knäsvag, yr och äventyrslysten. För visst pirrar det till när jag viskar om svett och korta shorts, nattliga expeditioner, gråtande banktjänstemän, Autobahn, audiowalks och två hangarer till bredden fyllda av pizza, öl och scenkonst?

Allt jag tipsar om finns också samlat i samlingen Transistor i Scenkonstguidens app! Där är det också urlätt att hitta till rätt lokal vid rätt plats. Sugen på vad mer festivalen har att erbjuda, utöver mitt fullspäckade tips? Allt finns att hitta i guiden.

Ha det fantastiskt!

 

Tre systrar som inte är systrar

Transistor3_systrar

Fantastiska Gertrude Stein, författaren, poeten, konstsamlaren, allegedly prototypen för vad som kom att kallas “butchflata”, myntare av begreppet “Lost Generation” och som skrev meningen “Rose is a rose is a rose is a rose”. Denna fantastiska kvinna (ja, jag är ett fan) skrev bland mycket annat operalibrettot Three sisters who are not sisters (1943). Den sätts här upp som talteater av teater mutation, studenter från StDH och från Teaterhögskolan i Helsingfors. För nyöversättningen står Annika Nyman och Paul Kraus.

Bilderna ser fantastiska ut – det är svett, korta shorts, det röks, det leks, det finns energidryck med i leken, ett spel spelas och det är mord. Gå och se detta!

Tre systrar som inte är systrar undersöker människans behov av att definiera både sig själv och sin omvärld. Det handlar om den ständiga förhandlingen om det gemensamma spelets regler och om att tvingas omdefiniera sitt jag. Vad ryms i den kittlande tanken om att överträda det rådande, upphäva alla regler för att helt uppgå i det förbjudna? Hur förhåller sig rollerna till det egna jaget och varandra i ett tillstånd där allt måste definieras om?

Inkonst

Onsdag 19 april, 19.00

Fredag 21 april & lördag 22 april, 19.00

 

Nightwalkers Malmö

Transistor3_walkers

Jag är så pepp på det här, lyssna: En nattlig expedition (en night-walk) genom Malmö där vi undersöker drömmarna och mardrömmarna hos dom som en gång kallades “arbetare” eller “proletärer”. Skådespelare som skiftar mellan roller som urbana arkivarier, arbetsarkeologer, med-drömmare och spökjägare. Vi jagar efter 1900- och 2000-talets framtider, allt i miljön av Malmös postindustriella stadslandskap, fabrikerna, arbetarnas bostäder och dess gator som fortfarande är kvarlevor av en svunnen politisk framtid.

Det finns bara en regel när det gäller drömmar, spöken och proletärer: Var försiktig! Dom kommer bara fram på natten! Kom med oss och håll ögonen öppna: Du drömmer redan. Nu ska du falla i sömn!

Allt sker alltså genom en riktig vandring genom Malmö – så klä er efter väder!

 

Mötesplats: Inkonst

Fredag 21 april – lördag 22 april, 21.30

Måndag 24 april – onsdag 26 april, 21.30

Tisdag 2 maj – torsdag 4 maj, 21.30

 
 

KWEST#3: Money

Transistor3_kwest

Jag har tipsat om Nele Van den Broecks performance lectures förut, och nu gör jag det igen! Denna gången handlar det om ekonomi och hur det finansiella systemet påverkar våra liv, och hur vi trots all skit som ekonomin drar in fortfarande kan vara bra människor.

För några år sedan flyttade en kvinna som heter Nele från Belgien till London. Hon skulle slå stort och bli en stjärna, men det blev inte så. På radion hör hon ord som kris, skuld och nödlån samtidigt som hon ser banktjänstemän i kostym ute på gatorna som gråter. Genom en kombination av astronomiska hyror i London, en svag Euro och ett överskattande av sina egna förmågor lyckas hon skapa en egen ekonomisk kris.

 

Inter Arts Center

Tisdag 25 april – onsdag 26 april, 19.30

 

Autobahn Tribune: iscensatt reading

Transistor3_autobahn

Det börjar så här: Längs Autobahn, mellan Wannsee och Berlin, står en ensam läktare. En relik från en rallyarena som jämnats med marken.

Jag behöver egentligen inte veta mer för att övertygas att kika in detta. Martins Bengtsson har skrivit texten som nu kommer att presenteras genom en iscensatt reading på Malmö Dockteater. Iscensatt vadå? undrar du. Det menas ungefär att de inte gjort en färdig gestaltning av texten, men att de läser texten för publik med vissa förstärkningar och förslag på ton och tolkning. Som en djupgående läsning, eller en skiss till scenversion. Nåt sånt. Iallafall ett fint sätt att möta en text på.

Tillbaka till den ensamma läktaren.

Var helg kommer ett par hit för att skåda och katalogisera bilar på vägen i rekreation. Med sig har dom kikare, sololja, munspel och nötter. Men det outsagda mellan paret tar snart deras kroppar i anspråk på läktaren och börjar förvränga blickarna. Ängen får liv och paret noterar nu nazister resa sig ur hålen, Hippolytus, porrklubbar, en räv som cirkulerar och Beckett som säljer piratkopior av dyra klockor.

 

Malmö Dockteater

Torsdag 27 april, 19.30

 

Umeå/Malmö

Transistor3_video

Umeå/Malmö är tredje delen i Teatr Weimars serie om konflikten mellan stad och land och dess konsekvenser. Första delen är hörspelet Karlskrona/Malmö, andra delen teaterföreställningen Skellefteå/Malmö och nu Umeå/Malmö som är en film/videoinstallation.

Under kvällen kommer även Teatr Wiemar presentera och köra release av Dokiport, en hemsida där scenkonstverk presenteras i dokumenterad form, men som också kommer att presentera nya videoverk med utgångspunkt i scenkonst. Spännande!

Malmö Dockteater

Fredag 28 april, 19.30

 

Transistor@Gylleboverket

Transistor3_Gylleboverket

Gillar du när det är maxat så kommer du gilla det här! Mitt i festivalen bjuder festivalen in till festival! Det blir en hejdundrande endagsfestival på Gylleboverket på Österlen, en hel lördag med fokus på samtida scenkonst och tvärkonstnärliga möten ute på Österlens vidder.

Två stora hangarer (!) fylls med scenkonstföreställningar, filmvisningar, rumsliga ljudupplevelser, videoverk, pizzabak, öl och gemytlig stämning. Scenkonstverken som visas kan endast upplevas på plats, där och då, i ett här och nu.

Läs mer om Gyllebroverket här!

 

Gylleboverket

Lördag 29 april

 

You Are Here

Transistor3_you

Mitt sista tips blir en till vandring! Denna gång en audiovandring genom Malmö inspirerad av Paul Austers New York-triologi.
En audiowalk som iscensätter Malmö och som gestaltar identitet och språk.

You are here  kommr var den första delen i en serie verk där avsikten är att erbjuda konceptuell scenkonst som låter den bekanta omgivningen upplevas på nya sätt.

 

Start: Ingången till Folkets Park

Torsdag 4 maj & fredag 5 maj, 19.30

 

 

Omslagsbild: Från Tre systrar som inte är systrar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *