opHAV-GLiMT-Foto-Søren-Meisner-s-2238_banner

Sommartips Malmö: Rörlig stad och nya äventyr


Sommartips Malmö 2018

Skräddarsytt, nya horisonter, längtan, 65 drottningar och butch realness. Sara Östebro har plockat fram några guldkorn ur Sommarscen Malmös scenkonstprogram.

Sommarscen Malmö ger oss varje år två månader av föreställningar, konserter, filmvisningar och mycket annat – tack för det! Här tipsar jag om ett par guldkorn ur programmet. Och som alltid när det är Sommarscen Malmö – allt har fri entré och allt spelas under bar himmel. Ta gärna med egen picknick, och kom ihåg att klä dig efter väder. Ut och njut!

 

Moving City

En vandrande föreställning skräddarsydd för Malmö! Gruppen ReAct! och tio Malmöbor har skapat en dans- och teaterperformance på temat ‘staden som en levande enhet’. Vi som publik kan välja att bara stanna en stund och titta, eller vara med hela vägen genom Malmös gator.

Perfekt för att ta med vännen eller släkten som är på besök och som både kan få en guidning genom stan och samtidigt få ta del av en konstupplevelse, eller för dig som själv har vägarna förbi staden i sommar och vill se staden på ett annat sätt än genom turistbyråernas ögon.

 

Sevedsplan

Fredag 13 juli, 19.00

Lördag 14 juli, 12.00

 

opHAV med GLiMT och Teater OM

Med luftakrobatik, lindans och livemusik berättas om vårt förhållande i havet och vår eviga längtan efter nya horisonter. Passande nog spelas den i hamnmiljö! Utöver denna fantastiska miljö så får vi även människor som hänger i rep från en kran – det vill en inte missa.

Från havet påbörjas resor ut i världen, platsen där vi tar oss emot nya möjligheter och främmande intryck. Tillsammans med kranen drömmer vi oss bort till fjärran horisonter och nya äventyr.

 

Helikopterplattan, Östra varvsgatan 25

Onsdag 1 augusti & torsdag 2 augusti, 19.00

 

Zebrafinken

Missa inte att ta chansen att se denna hyllade monolog nu när den kommer till Malmö! En angelägen och gripande föreställning om när självkänslan tvingas att leva i trånga utrymmen. Carlos Romero Cruz rör sig rappt mellan rollerna i sin egenskrivna monolog Zebrafinken. Under en säng ligger en pojke och sjunger för sin burfågel, en zebrafink. I en gripande reflektion över skoltidens utanförskap angriper föreställningen områden som identitet, självkänsla och längtan efter att passa in.

Föreställningen mottog även pris under senaste Scenkonstgalan, i kategorin Årets spot on. Ur motiveringen kan vi läsa: “En upplevelse som drabbar från alla håll och kanter. Ett verk som med värme och klockren igenkänning går rakt på sak kring strukturer, hur vi formas av dem och hur vi kan ta oss vidare. Ett scenverk som träffar rakt på hur det är att växa upp och tacklas med tajta normer, fördomar, bultande hjärta och skakande nerver.”

 

Malmö Live, vid kanalen

Torsdag 2 augusti, 19.00

 

Drottningsylt med Josefin Johansson och Robert Noack

En rapp och hysteriskt rolig timme om Sveriges 65 drottningar! Vi har ju matats med information om Sveriges alla kungar – men vad höll alla drottningar på med?

Det här är den humoristiska föreställningen om Sveriges viktigaste drottningar. Från Sigrid Storråda på vikingatiden och fram till Silvia idag. Däremellan träffar vi såväl Karin Månsdotter som Kristina och såklart de fyra Eleonorerna – alla på en knapp timme. Så håll i er!

 

Pildammsteatern

Lördag 14 juli, 19.00

 

URBAN DANS

Ritualistisk klubbanda, kung fu-battles, butch realness, vouging, waacking, och housens vibrerande hjärta. Detta är något av det vi får ta del av när Pildammsteatern fylls av dans, dans, dans under flaggen Urban dans. En kväll sprängfylld av starka budskap och dans som både tänjer gränser och utmanar stereotyper.

De som intar scenen är Sofia Södergård a.k.a Qarl Qunt, Inxi & Sasha och danskollektivet De La Vibe. Hostar gör Yessica Andersson och DJ Thomas Chikane ser till att pulsen hålls hög.

 

Pildammsteatern

Fredag 20 juli, 19.00

 

Sommarsscen Malmö innehåller ca 150 programpunkter. Hela programmet kan du hitta här.

 

Omslagsbild: Från opHav. Foto: Søren Meisner. Bilden visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *