jaqee_banner

Pristagarna på Scenkonstgalan 2016


Igår hyllades scenkonsten i en stor hyllningsfest som började i Kristallfoajén på Stora Teatern och slutade i klubbmörkret på Yaki-Da. Och nu.. Låt oss presentera de som tog hem den förgyllda gatstenen i galans 9 kategorier:

 

ÅRETS MAGI

-Vi vill hylla dem som får oss att tappa tid och rum

Dear Stage – PotatoPotato Scenkonst

Juryns motivering: Med politiskt genomtänkta teman vågar de varva trams med stort allvar och bjuder därmed på stor scenkonst. Intima möten blandas med kollektiva upplevelser. Discokänsla och Paraplydrinkar. De bjuder in till ett tillåtande universum, till performance och fest. Optiska förvirringar och en gravid mages sparkar. I nio år har de gjort Malmö till en coolare plats.

 

ÅRETS FORMFÖRNYARE

– Vi vill hylla nya tankar om rum och nya rum för tankar

Våld & Pedagogik

Juryns motivering: På ett unikt sätt har de lyckats involvera publiken, där inget blir svart eller vitt utan där frågorna blir mångfacetterade. Vi kan inte värja oss och måste rannsaka oss själva. Mellan flygande skumgummi-gatstenar och vajande fanor, brandtal, våld och öppna frågor –  ges plats att känna och tänka kring olydnaden och motståndets olika sidor när aktivistens perspektiv står i centrum.

 

ÅRETS SINNESORGASM

– Vi vill hylla dem som får våra känselspröt att explodera

Dear Humans – Dansstationens Turnékompani & Mari Carrasco

Juryns motivering: Detta är ett verk som lekfullt tänjer på idén om vem som betraktar vem under en föreställning, och som bevisar att det inte finns några gränser för vad en kropp i rörelse kan åstadkomma. En repetitionskurs i hur roligt mänskligt beteende kan vara!  En leklysten dansupplevelse som får oss att återupptäcka våra egna konstigheter, rörelser och sinnen.

 

ÅRETS KATHARSIS

– Vi vill hylla känslostormar som förlöser

Möta hösten tillsammans? – Anna Vnuk och KLASSEN

Juryns motivering: Ödmjukt och varmt om det svåraste av allt. Neuroser och ängslan botas genom elegant dans och akrobatik. En hyllning till människor som inte passar in i den normativa bilden av potentiella partners. Med den fysiska teaterns eleganta språk och med en humor som värmer, påminns vi om att kärleken, oavsett hur den tar sig i uttryck, finns överallt. Pånyttfödda och med hopp om livet lämnar vi salongen.

 

Årets Spot On

– Vi vill hylla dem som sätter fingret rätt ner i samtiden

Frökenmaskinerna #1 & #2 – Kastratet

Juryns motivering: Lekfullt förföriskt och vibrerande farligt. Estetiken är mardrömslik, ett skymningsland där förtryckta känslor letar sig fram ur vrår och sprickor. Med en text som en bulldozer. Idén om den romantiska kärleken har skapat ett monster. En ny och spännande aktör som rör sig över en mångfald av konstuttryck. Gruppen andas in nytt liv i Göteborgs scenkonstvärld.

 

ÅRETS SLOWFOOD

– Vi vill hylla näringsrika långkok som får oss att växa som människor

Mörkrädd – Masthuggsteatern

Juryns motivering: Det börjar som en lätt darrning i magen och slutar med stenbumling och hög puls. Vi tvingas att välja, vi tvingas att delta, det är en härligt jobbig uppgift. En ficklampa i mobilen svarar på frågan. Kan jag förändra framtiden? I snart 25 år har de tagit barnen på största allvar och skapat stor konst som berikat oss alla.

 

ÅRETS POLITISKA

– Vi vill hylla dem som ger behövliga käftsmällar

Revolution Poetry

Juryns motivering: Med rytm och träffsäkerhet  tas publiken med på en djup sinnlig resa. Via ordets makt, gestaltas de stora känslorna. De blottar erfarenheter om utsatthet, rasism och klass på ett sätt som inte lämnar någon oberörd. Tack vare utrymmet de ger unga från orten har de också bidragit med att utveckla svensk spoken word och skapat en plats för historier från de som sällan får komma till tals.

 

ÅRETS BROTT

– Vi vill hylla dem som brottar ner normen

JUCK

Juryns motivering: Vi åker berg-och-dalbana från stenhårda on-top-of-the world- attityder till lekfullt godisätande. Vi är nyfikna, generade, äcklade och lyckliga. Vi blir starka. När vi lämnar salongen märker vi att vi blivit smittade. Vi går ut i världen JUCKANDES, med ett medryckande beat i huvudet och med bilden av en självsäker kvinnokropp på näthinnan. Vi är redo att ta över världen!

 

ÅRETS HEDERSPRIS

Ulla Kassius

Juryns motivering: Scenkonsten äger rum. Men, vem äger rummet på scen? Scenkonstgalans HEDERSPRISTAGARE 2016 är en person som i högsta grad är medveten om scenkonsten alla olika infallsvinklar, som har arbetat länge, som arbetar med de flesta av scenkonstens genrer och som samarbetar tätt med de övriga i processen. Till det fogas en viktig pedagogisk verksamhet.

Vi har att göra med en person som lika gärna skalar bort som lägger till.

Pristagaren är noga med det som definierar tid och plats, men eftersträvar helst att aldrig bli färdig. Det kan handla om genial enkelhet, att ge barnen plats eller plocka ihop scenografi av element från en rad tidigare, färdigspelade uppsättningar från teatrar.

Vår Hederspristagare har handlag med de stora orden och frågorna: Varför finns jag? Vad betyder frihet? Nyckeln i arbetet är konkretion och rättframhet. Och nyfikenhet förstås.

 

Omslagsbild: Jaqee. Foto: Ida Eriksson


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Pristagarna på Scenkonstgalan 2016

 • Wanda Troes

  Intressant med priser till Scenkonsten.
  Stort Grattis till alla pristagare!
  Men det är märkligt att scenkonsten för barn osynliggörs. Är den så ointressant för er?
  Svensk scenkonst för barn och unga är ju, som ni säkert känner till, en av Sveriges stora kulturella exporter och efterfrågas ständigt internationellt. svenska grupper turnerar över hela världen och anses höra till världens bästa. Så varför syns den inte i detta sammanhang?
  Med vänlig hälsning Wanda

  • Rasmus Klamas

   Hej Wanda! Vi tycker verkligen att Sveriges scenkonst för barn och unga bör hyllas. Vi tycker att den är så viktig att den inte bara har en egen kategori utan genomsyrar samtliga kategorier. Därför kan vi se att nästan 40% av de nominerade riktar sig till barn och unga och av de som tog emot pris ser vi bland annat Mörkrädd av Masthuggsteatern som spelas för gymnasieklasser och Dear Humans som spelas från 10 år. Dessutom prisas Revolution Poetry som exempelvis har som fokus att lyfta unga poeter i förorten. Allt gott! /Rasmus, Scenkonstguiden