Om Scenkonstguiden


varbanner

Om Scenkonstguiden

Scenkonstguiden lyfter scenkonsten och synliggör konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel som gör scenkonsten mer lättillgänglig.

 

Vad är det här för sida?

På den här sidan kan du kika in redaktionellt material – läsa intervjuer, reportage och rekommendationer – och hålla koll på vad Scenkonstguiden sysslar med. Du kan också kika in vad som händer inom konst och scen nära dig genom att använda guiden, det gör du här.

 

Scenkonstguiden som app

Scenkonstguiden finns som app till iPhone och Android – för 100% koll var du än är, när du vill! Läs mer om appen här.

Appen är sprängfylld med scenkonstevent – här kan du hitta nåt som passar för alla dina humör.

Tanken med guiden är att göra det lättare för människor att hitta till scenkonsten, och smidigare för aktörer att nå ut till sin publik. Det ska vara lika lätt att svänga förbi en föreställning eller utställning som det är att ta en fika eller gå på bio.

 

Varför scenkonsthändelser och mötesplatser?

Scenkonstguiden:s crew är själva konstnärer och att skapa scenkonst för att väcka aptiten för ännu mer scenkonst är vårt recept. Extra stolta är vi över Scenkonstgalan – en kärleksnatt där vi hyllar scenkonsten på scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat, dessutom med ett späckat program av scenkonst.

Scenkonsten är i behov av fler mötesplatser – att mötas över genre, ålder och erfarenhet tycker Scenkonstguiden:s crew är nödvändigt för ett vibrerande och nyskapande kulturliv.

 

Varför redaktionellt material?

Samtalet om scenkonst är viktigt och tillhör alla. Scenkonstguiden arbetar för en inkluderande konst- och kulturscen och vill inspirera till fler röster i konstsamtalet.

På webben och i appen kan du läsa intervjuer med spännande personer, recensioner av föreställningar, personliga krönikor och rekommendationer om spännande händelser. Scenkonstguiden vill skriva om konst och scen på ett lättillgängligt och kul sätt, uppmana till egna tankar och ge inspiration att se mer konst- och scenkonst.

 

Var kommer vi ifrån?

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Teater Nu är ett idéburet konstkollektiv där fokus är det nyskapande, nyskrivna och närvarande.

 

Vi som gör det här

Scenkonstguidens crew består av Matilda Johansson (konstnärlig projektledare) och Sara Östebro.

 

Kontakta oss

info@scenkonstguiden.se

031 – 21 62 15

 

Värdegrund

Scenkonstguidens hjärta bultar särskilt för den fria scenkonsten och de fria utövarna. Deras insatser är essentiella för ett växande kulturliv och behöver därför synliggöras.

“För vem?” och “Vem får?” är frågor som ständigt diskuteras i vår arbetsprocess. I detta ingår att vara medveten om och synliggöra maktstrukturer. Visa på mångfald och ha ett intersektionellt perspektiv. Vi tillämpar principen om allas lika värde oavsett egenskaper som till exempel könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, sexualitet eller funktionsvariationer.

Genomgående anser vi att scenkonsten ska vara tillgänglig för alla och inte en angelägenhet för få. Vi vill bädda för ett breddat samtal kring scenkonsten och ett ökat deltagande i kulturlivet. Scenkonstgalan, liksom Scenkonstguiden, arbetar aktivt med att stärka det offentliga samtalet om scenkonst.

 

Våra samarbetspartners

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Scenkonstguiden startades med stöd av Arvsfonden. Sedan 2017 drivs Scenkonstguiden med stöd av Västra Götalandsregionen. Scenkonstguiden samarbetar med Sensus och KulturUngdom.

KUN_farg_lag     k-logga       sensus_rgb