sommarmorden_bergsjon03

Mördande musikal – tredje delen


Publicerades 2019-07-08

“Det här har varit en annorlunda, uppfriskande och nyskriven musikal med fokus på en av vår tids mest aktuella frågor”. Karin Noomi Karlsson har sett den tredje och sista delen av Sommarmorden, av Bataljonen och Kvalitetsteatern.

 

If you want to spot a liar, just remember that concealing the truth is like swallowing a slow-acting poison. It might take a while, but it will get them in the end.” – Sheryl Scarborough, To Catch a Killer

 

Den 24 juni var jag tillbaks under bar himmel, men den här gången visade sig vädergudarna vara något lite vänligare än vid föreställningen på Masthuggsterassen. En klarblå himmel visade sig över gården framför Bergsjöns bibliotek på Rymdtorget där den tredje delen av Sommarmorden framfördes och föreställningen lockande en del förbipasserande att slå sig ner och ta del av musikalen. Det hela kändes befriande spontant.

Nu ska det sprängas köpcentrum (Nordstan) med rosa dynamit! Stella var ju inte riktigt lös och ledig för sin planerade aktion, men Nikola tog hand om dynamiten och placerade ut laddningarna på lämpliga ställen i butikspalatset. Polisen verkade mest upptagen med att försöka avslöja mördaren och hade inte så bra koll på klimataktivisterna som även nu hävdade att de var för ickevåldsaktioner trots att en del av dem gärna tog till både vapen och våld för att genomdriva sina planer.

sommarmorden_bergsjon2

En sak gör mig förbryllad. Vem var det egentligen som sprängde Västlänkstunneln? Alla nekade till inblandning i detta och jag är fortfarande osäker på om det framgick av manuset. Efter många turer kan polisen slutligen konstatera vem mördaren är. Som sig brukar får det hela ett någorlunda lyckligt slut, i alla fall för de flesta inblandade.

”Klimataktivister, svartsjukedrama, en dansande polispatrull och en död man i en kyrka” var vad vi utlovades i början av denna musikalvit i tre delar, och det har vi sannerligen fått i generös mängd. Däremot känns det som att en viss förvirring infann sig hos publiken när sista scenen hade spelats. Föreställningen har väckt frågor kring klimataktivism och huruvida det är befogat att använda våld för att nå sina mål. Mina tankar går till politisk teater från 70-talet med lite mer glamorös inramning och snygg koreografi. Det jag möjligen saknade lite var en tydligare röd tråd genom de tre föreställningarna. I början av sista delen fick vi en extra genomgång av de två föregående delarna av sviten och det var till viss hjälp, men jag tror att man hade vunnit på att putsa lite mer på händelseförlopp och intriger.

Allt som allt – det här har varit en annorlunda och, till viss del, uppfriskande och nyskriven musikal med fokus på en av vår tids mest aktuella frågor, nämligen klimataktivismen. Där sätter Bataljonen och Kvalitetsteatern huvudet på spiken, om än i förklädnad av mysteriemorddeckarmusikal.

 

Sommarmorden Ep03

Spelades utanför Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8 den 24 och 25 juni klockan 16.00. Föreställningen var gratis.

 

Regissörer och producenter: Saga Björklund Jönsson & Robin N Spegel

Ljud & ljus: Madeleine Minfalk

Live-musiker: David Timonen

Dramaturg: Alma Lindé

Rekvisitastöd och hang arounds: Negar Nikpay och Mauritza Klingspor

På scen: Anna Nordkvist, David Timonen, Eddie Mio Larson, Hanna Morau, Johanna Essie Sjögren, Lisa Quartey, Saga B Jönsson, Robert Qvist, Sepehr Behzadi, Amanda Nordmark, Joakim Bjerhem, Leila Aissat och delar av @Queerorkestern.

 

Läs mer:

Mördande musikal – andra delen

Mördande musikal – första delen

Omslagsbild: Sommarmorden ep03, utanför Bergsjöns bibliotek. Foto: Bergsjöns Bibliotek


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *