Sommarmorden_banner2

Mördande musikal – andra delen


Publicerades 2019-06-30

“Mystiska agenten smyger runt ute i publikhavet på Barley’s och handlingen utspelar sig med publiken som fond.” Karin Noomi Karlsson har sett andra delen av Sommarmorden. Vem är egentligen mördaren? Och vad ska Stella göra med dynamitgubbarna?

 

“Nobody owns life, but anyone who can pick up a frying pan owns death.” – William S. Burroughs

Klimataktivistmordmusikalen är här igen! Del 2 av Sommarmorden spelades den 18 och 19 juni på Barley’s Food Factory på Kvilletorget och den här gången förblev publiken torr, ett stilla sommarregn till trots. Bataljonen och Kvalitetsteatern hade dessutom fått betydligt bättre ljud och det underlättade onekligen att följa med i handlingen. Och vilken handling det blev…

Oron är stor i gänget eftersom ingen vet vem är den verklige mördaren. Är det Stella? Nikola? Eller kanske kvinnan som jobbar under falskt namn i församlingen? Mystiska agenten smyger runt ute i publikhavet på Barley’s och handlingen utspelar sig med publiken som fond. Vi inser snart att vi inte alls vet vem som är mördaren och att aktionen att spränga Nordstan nu är i fara eftersom polisen snokar i precis allt.

Det som slår mig under kvällens föreställning är att aktivisterna återkommande sjunger att de vill jobba med ickevåldsmetoder. Det verkar bara gälla vissa av dem. Kvällen bjuder på rallarsvingar, knivhot och en nerslagen kvinna som avsvimmad förs till sjukhuset. Och det packas en väska med dynamitgubbar i all hast. Prästen och klimataktivisten Stella är kanske inte helt oskyldig ändå?

Det är imponerande hur ensemblen lyckas med konststycket att framföra sin pjäs i de trånga gångarna mellan borden i restaurangen. Greppet att använda restaurangen som scen gillar jag verkligen, det ger pjäsen extra liv att ha agenterna smygandes bakom ryggen och att plötsligt få syn på en överdimensionerad kniv eller mobiltelefon i papp och stanniolpapper någon decimeter ifrån sin arm.

När sista applåden har klingat ut har vi fortfarande inget svar på vem som är mördaren. Men det gör inget. Kvällens föreställning har bjudit på en blandning av drama och slapstickkomedi i gott tempo och det märks att besökarna på krogen har blivit engagerade i föreställningen. Dansnumren är välkoreograferade och funkar även på mycket små ytor. Jag kliver ut i det stilla sommarregnet och beger mig hemåt igen. På bussen kan jag inte låta bli att fundera över väskan med dynamitgubbarna som Stella snabbt rafsade ihop. Kommer hon att göra verklighet av hotet om att spränga Nordstan?

 

Sommarmorden ep02

Sommarmorden Ep02 spelades klockan 20.00 den 18 och 19 juni på Barley’s Food Factory i Göteborg.

Av Bataljonen och Kvalitetsteatern

 

Regissörer och producenter: Saga Björklund Jönsson & Robin N Spegel

Ljud & ljus: Madeleine Minfalk

Live-musiker: David Timonen

Dramaturg: Alma Lindé

Rekvisitastöd och hang-arounds: Negar Nikpay och Mauritza Klingspor

På scen: Anna Nordkvist, David Timonen, Eddie Mio Larson, Hanna Morau, Johanna Essie Sjögren, Lisa Quartey, Saga B Jönsson, Robert Qvist, Sepehr Behzadi, Amanda Nordmark, Joakim Bjerhem, Leila Aissat och delar av Queerorkestern.

 

Omslagsbild: Bataljonen/Kvalitetsteatern


Om Karin Noomi Karlsson

Gästskribent för Scenkonstguiden. Karin Noomi Karlsson är en doktorand i litteraturvetenskap från Göteborg som har halkat in i teknikinformatörsbranschen tack vare sina kunskaper i översättning av teknikinformation. Litteraturnörd av börd som med myndig stämma föreläser om allt ifrån verkstadsimplementation till retorik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *