Jury – Scenkonstgalan 2019


jury_alla_ny

Jury för Scenkonstgalan 2019 – Här är dom!

Juryn ser på scenkonst från norr till syd och beslutar vilka som ska hyllas under Scenkonstgalan 2019. Elva personer har nu tillträtt till juryposterna och det är en bredd av människor både vad det gäller konstnärliga praktiker och ingångar.

I juryn ryms både dragartister, producenter, skådespelare, dansare, kulturkritiker och DJs.

 

Norr

Eva Åström

eva

Foto: Linda Wikström

Gör: Jobbar som kulturredaktör och kulturskribent på Norrbottens-Kuriren i Luleå med Norrbotten som bevakningsområde ­– från Kiruna i norr till Piteå i söder. Ett spännande, mångkulturellt län med flera minoritetsspråk, en mångfald av kulturella uttryck och en storslagen natur.

Visionerar om: En demokratisk kulturpolitik med extra fokus på en fördjupning av samhällsdebatten om polariseringen mellan stad och land, söder och norr.

Drivs av: En grundmurad tro på demokratins värden där regional samhälls- och kulturjournalistik är en garant för det demokratiska samtalet.

 

Astrid Maya

Gör: Scenograf inom film/scenkonst

Visionerar om: Flera stora och små projekt som ligger och gror. Men just nu drömmer jag lite extra om att släppa in fler scenkonstelement i filmvärlden.

Drivs av: (en helt galen inre motor… hoppas jag får leva länge så att jag hinner med allt jag tänkt göra och lite till) Att få jobba med andra inspiratörer med en stark vision- som inte räds att spotta i nävarna och driva igenom den. Hårt arbete är det sexigaste som finns.

 

Öst

Reika Xappola Farman

reika

Foto: Rebecka Bjurmell

Gör: Grundaren bakom Oy Vey Arts & Entertainment, jobbar till vardags som producent, bokare och skriver en hel del presstexter, och gillar kommunikation, att binda ihop och sammanföra. Etablerad dj och drivit många framgångsrika klubbar, konsertserier för att inte tala om aktiebolag. 

Visionerar om: Möjligheter till det mesta, Kultursverige och konstformen i sig. 

Drivs av: Visioner, realism, redighet och dikten Ithaka av Constantine P. Cavafy. 

 

Ulricha Johnson

ulricha

Foto: Peter Knutson

Gör: Chef på Scensverige som bl a arrangerar Scenkonstbiennalen och har startat det nationella och internationella nätverket Stolt scenkonst/Proud Performing Arts som lyfter scenkonst med hbtq+perspektiv. Översätter musikal och opera till olika teatrar. Utbildad skådespelare på HSM i Göteborg. 

Visionerar om: Att den yngre generationen kommer förstå att live-upplevelser är det mest magiska en kan vara med om.

Drivs av: Optimism, rastlöshet, förändringsvilja, enorm tro på konsten, en skopa självförakt och en skopa självförtroende både som person och som iakttagare av världsläget.

 

Johan Paus

JohanPaus

Gör: Regisserar och pluggar mitt sista år Teaterregi vid Stockholms Dramatiska Högskola.

Visionerar om: Kladdig, vulgär och orädd scenkonst som slår mig på käften.

Drivs av: Av att undersöka människor och på vilka sätt vi ljuger för oss själva och varandra. På vilka sätt förtryckssystem förkroppsligas och av hur makt utövas. Och att överraskas! Fan vad jag saknar att bli överraskad.

 

Väst

Susanne Hägglund

Foto: Tina Axelsson

Gör: Turnéläggare, statistiktant, administratör och premiärlejon på Regionteater Väst. Föreläser om normer, kroppshets och transfrågor under namnet TransParant. Konferencier. Dragartist. Rekvisitör. Kostymskapare. Har alter egot Da Suss, en regnbågsfärgad glitterdiva och självutnämnd instastoryqueen med ett hjärta av guld som tror hon äger allt och läser sagor under DragQueen StoryHour på biblioteken i Uddevalla.

Visionerar om: En rättvis, solidarisk värld där alla räknas, blir sedda och får lika möjligheter till utveckling oavsett var vi bor, vem vi älskar, vilket kön vi har eller hur vi ser ut. En värld där vi tar hand om varandra eftersom vi alla är människor med samma färg på vårt blod. Jag tror att scenkonst och kultur är en mycket viktig del i att nå dit och det är därför jag är extra stolt över att få jobba med scenkonst för barn och unga och på så sätt bidra till världen istället för att tära på den (ja, jag är medveten om att jag låter som en kandidat till Miss Universum, men jag vill verkligen tro på en god värld och att vi kan uppnå fred och jämlikhet till slut!).

Drivs av: Kärlek, glitter, vetgirighet och en obotlig, rosenfärgad optimism.

 

Monika Wade

Gör: Publikstrateg på Folkteatern, som gör publiken nyfiken på vad som händer i huset och på scenen. Monika är även drivande i Possibilitas som producerar scenkonst och event.  

Visionerar om: Ett Göteborg där konsten och kulturen värderas högst av politikerna och har en självklar plats i stadens näringslivsutveckling och där fria grupper samarbetar med institutioner. En stad där människor delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter för att bli starka tillsammans. 

Drivs av: Lusten att skapa, göra om, göra nytt. 

 

Anna Gohr

Gör: Studerar till internationell kulturproducent på Kulturverkstan. Medarrangör av jazzklubben; Klubb Kom In och utbildad i fysisk och djupgående skådespelarträning på Nordiska teaterskolan.

Visionerar om: Scenkonsten som en normaliserad och integrerad del i vardagen hos alla. Lika vanligt och accepterat som att kolla på fotboll.

Drivs av: En blåögd, rastlös nyfikenhet. Längtan efter att hinna testa på allt.

 

Syd

Björn Löfgren

Gör: Skådespelare, frilans, men medlem i Teater 23 där jag mest huserat senaste tio åren och aktuell i föreställningarna Svea Rikes Lag och Väsen. Sitter också mycket i olika studios och läser in ljudböcker. 

Visionerar om: En snällare och finare värld. Ett mer solidariskt och vänligare samhälle. Mer pengar till kulturen.

Drivs av: Nyfikenhet, utmaningar och utveckling. Och att komma under 40 minuter på milen. 

 

Majula Drammeh

Gör: Arbetar som koreograf/dansare och performer. Oftast i verk som är interaktiva och som på olika sätt vill ifrågasätta individ, identitet och samhälle. Medlem i Nya Rörelsen-koreografer i Skåne.  

Visionerar om: Att scenkonsten inom en snar framtid består av fler personer som representerar den mångfald vi har i samhället. Fatta så många historier och perspektiv som finns där ute?!

Drivs av: De fantastiska människor och kollegor som finns inom scenkonstsfären. Min nyfikenhet. 

 

SydÖst

Martin Ahlberg

Gör: Arbetar som frilansande skådespelare och dramapedagog med uppdrag hos bland annat Smålands musik och teater, High Chaparral, Per Brahegymnasiet, Teaterstickorna och Grennaskolan. När jag inte jobbar seglar jag gärna på Vättern sommartid och åker längdskidor vintertid.

Visionerar om: Ett öppet, tillgängligt kulturliv som  arbetar för att representera alla, och samtidigt driva konsten framåt med utmanade scenkonst som gärna äger rum på otraditionella spelplatser.

Drivs av: Att på scenen få leverera en upplevelse som stannar kvar hos åskådaren, och ger en förändrad syn på världen eller livet, och som pedagog att lyfta självkänslan och scenuttrycket hos mina elever. 

 

Om Scenkonstgalan

Scenkonstgalan är en årlig återkommande gala som lyfter grupper, konstnärer, föreställningar och initiativ från scenkonstfältet. Scenkonstgalan 2019 är den femte galan i ordningen och kommer äga rum i februari i Göteborg. Bakom initiativet till galan står Scenkonstguiden.