sagtill_banner

Färgglad kabaret om världspolitik


“En föreställning som på ett härligt otäckt sätt reflekterar över de senaste årens händelser och världens utveckling.” Ellinor Johansson har sett Säg till! av NewOpera CO.

Regnet öser ner. Jag promenerar uppför trapporna mot teater Cinnober. Jag kommer in i lokalen och möts av Saga Björklund, klädd i en vacker guld-färgad paljett klänning och välkomnas in. Det känns verkligen som att jag ska få se en färgglad kabaret. När jag kommer in i scenrummet spelas glad musik med övriga aktörer i gruppen. De är lika glittrigt klädda som Saga.

Där står Karin Wiberg och spelar fiol, Alexandra Nilsson spelar cello och vid flygeln sitter Niklas Rydén.

Musiken och Sagas tonsäkra stämma ger en varm känsla, dock försvinner den varma känslan lika snabbt som den kom. Saga börjar berätta om de ekonomiska klyftorna i världen. Jag minns inte de exakta siffrorna, men ca. 300 personer äger 90 % av världens rikedomar. Fattigdomen är oerhört stor och har ökat drastiskt de senaste 10 åren. Jag får en klump i magen och det känns inte lika härligt längre. Hur har det blivit så här?

Föreställningen fortsätter med att belysa olika fenomen som präglat de senaste årens världspolitik. Genom sång, musik och vackra toner beskrivs en värld som idag fylls av så mycket hat och ojämlikhet. Mycket av det har jag läst om i tidningen, sett på nyheterna, diskuterat med kollegor och vänner, men att få höra det genom musiken, ger ett nytt perspektiv, ett skrämmande perspektiv som får en både att må lite illa och bli arg. Samtidigt som en gungar i takt och det känns lite mysigt. Flera gånger under föreställningen knyter det sig i magen, men med hjälp av musiken inger det också ett hopp om att det förhoppningsvis blir bättre. Det finns en ljusare framtid om vi alla bara hjälps åt.

IMG_0148

Foto: Ellinor Johansson

Ensemblen leder publiken genom föreställningen med trygg hand. Mitt i föreställningen får vi ställa oss upp och sträcka på oss, oerhört skönt när man sitter i en lokal där ryggstöd saknas, också skönt att på ett sätt få skaka av sig all den problematik som lagts på våra axlar.

Det är en föreställning som på ett härligt otäckt sätt reflekterar över de senaste årens händelser och världens utveckling. Ensemblens professionalitet gör att du känner dig välkommen, avslappnad och de utmanar ditt sätt att tänka. Är det sätt vi lever på det rätta? Finns det bara en sanning?

Gillar du musikal, glitter och härlig stämning, men också vill veta mer om verkligheten?

Se föreställningen Säg till!

 

Säg till!

NewOpera CO.

Spelas härnäst på Bar Kom, onsdag 29 november & torsdag 30 november, 20.30

 

Omslagsfoto: Beata Rydén

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *