Varmt välkommen till ett delat program där koreografen Gun Lund bjuder på nypremiär av sin föreställning Transmission och performancekonstnären Chuyia Chia inspireras och omtolkar den legendariska berättelsen om Nüwa!
TRANSMISSION – ETT DANSVERK SOM GER INTERAKTIVITETEN ETT NYTT ICKE-VERBALT SPRÅK
Med sinnena som utgångspunkt utforskar Gun Lund dans i kombination med trådlös kommunikation och vibratorer. Vad händer när vi låter förnimmelse och känsel överta de ofta självklara sinnena syn och hörsel? Ur ett kompakt mörker framträder dansarna successivt. Till elektroniska ljudmattor utforskar de rörelsematerial där de vänder och vrider på perspektiven och initiativen.
Verket skapades 2014 och har senare spelats på bland annat Dansmuseet i Stockholm.
Transmission handlar om överföring av tankar, intentioner och elektromagnetiska vågor. Vågor som genom den vibrotaktila, specialutvecklade tekniken ger vibrationer och nervimpulser till dansarna som omformar dessa till rörelser. Så uppstår en ny sorts dialog skapad via osynliga vågor och beröring på avstånd.
Idé, koreografi och iscensättning: Gun Lund
Koreografin är skapad i nära samarbete med dansarna
Dansare: Fredrika Byman Moberg, Luisa Denward, Rebecca Evanne, Torun Odlöw, Olof Persson, Åsa Thegerström
Ljusdesign, video och teknik: Finn Pettersson, Lars Persson
Musik och ljuddesign: David Sundqvist
Kostym: Maja Johansson, Sophia Svensson
Längd: ca 50 minuter
Foto: Lisa Thanner
NÜWA II – MELLAN SKAPELSE OCH UNDERGÅNG
Nüwa, en gudamoder och kulturhjälte i den kinesiska mytologin. Hon anses ha skapat mänskligheten, gjutit en människofigur av gula leran, och reparerat himlens pelare. Det hade varit en riktigt stor översvämning och himlen hade kollapsat. Nüwa var den som lagade hålen i Himlen med fem färgade stenar.
Chuyia inspireras och omtolkar den legendariska berättelsen som hon finner relevant för vår nuvarande globala situation i fråga om mänskligheten och dess naturkatastrofer som orsakas av klimatförändringar, geopolitiska krafter och krig.
I hennes metaforiska performances antar hon båda rollerna: som förtryckare och som offer, men också som en störningsfaktor som kan orsaka och förändra sig själv, en gestalt, en status, en form, ett öde och så vidare. Under de tre kvällarna reflekterar konstnären över dessa frågor som förgör mänskligheten och inte minst vårt hem, jorden.
Chuyia Chia, född i Malaysia, bor och arbetar i Sverige, utforskar kombinationer mellan måleri, installationskonst, digital representation och performancekonst. Hennes konst fokuserar på globala frågor som rör livsmiljö och natur, mat, identitet och kultur. Hon uttryckte mening genom kropp och aktion som medium i olika sammanhang som kan kommunicera med betraktaren. Hon har bland annat deltagit under Singapore Biennale (2016) på Singapore Art Museum, The Supermarket of Images (2020) Jeu de Paume Paris och Red Brick Museum Beijing, The Body Politic and the Body (2019) på Ilham Gallery Malaysia och Earth (2021) Havremagasinet. Haft separatutställningar på Trollhättan Konsthall (2018) och Skövde Konstmuseum (2020). Hennes konstnärliga engagemang sträcker sig över 35 länder i Asien, Sydostasien, Europa, Amerika och Afrika, och återspeglar olika kulturella sammanhang.