meatball1_banner

Döden, köttbullar och kärleken


Publicerades 2019-08-30

“Ett radikalt svar på hur jag blev bemött i min sorg”. Sara Östebro har snackat med Chicago-baserade John Michael som nu besöker Gothenburg Fringe Festival med sin katharsiska matlagningsföreställning Meatball Séance.

 

Jag haffar John Michael över en svajig internetuppkoppling i Edinburgh efter han kört 21 föreställningar av sin Meatball Séance på Edinburgh Fringe. I föreställningen får vi följa en ung mans försök att kunna älska igen efter sin mammas bortgång, ett försök till att skapa relationer med både de döda och de levande. Genom att laga köttbullar efter sin mammas recept kanske han kan få henne att återuppstå från de döda? När John Michael svarar från andra sidan Nordsjön är han utmattad men uppspelt och har nu siktet inställt på Sverige.

– Jag kommer till de svenska köttbullarnas hemland!

John Michael är uppväxt i Dallas, USA där teaterintresset formades.

– Jag hade en lärare som berättade för mig att jag inte var en skådespelare, men att jag iallafall var något. Så vi utvecklade en spelstil tillsammans där jag kunde vara mig själv på scenen.

En strategi som verkar ha fungerat alldeles utmärkt, John Michael har nu hunnit fira tio år som solokonstnär. För fyra år sedan utvecklades hans spelstil, inspirerad av komediscenen i Chicago dit han då hade flyttat. Här fick han idén om att släppa fram publiken som medspelare på scenen. Det var då Meatball Séance kom till, där minnet av John Michaels mamma lever vidare, varma minnen av köttbullar och spökhistorier. En personlig förlust blev till en gemensam och helande resa.

– Jag flyttade till Chicago när min mamma hade dött, och jag slogs av att hur alla jag mötte och berättade för så snabbt ville säga hur ledsna de var. De sa “jag är ledsen”, för att de inte visste vad annars de skulle säga. Det ledde till att jag slutade att berätta om min mamma för andra, det var för jobbigt att ständigt möta andras reaktioner. Någonstans där såddes fröet till föreställningen. Jag ville skapa en katharsisk upplevelse, både för mig själv och publiken. En favoritkritik som jag fått höra om föreställningen är att den inte handlar om sorg alls, utan om hur glad huvudkaraktären är, han som verkligen på riktigt tror att han kan få tillbaka sin mamma genom att laga köttbullarna hon brukade göra.

John Michael berättar att han ville hitta ett sätt att tala om sin mamma som skulle få människor att skratta.

– Jag vill förändra hur vi ser på sorg och vad det innebär att sörja. Vi vill ofta inte prata om sörjande alls. I föreställningen tillåts publiken att skratta över något som vi vanligtvis inte tillåts att skratta över. Det är ett radikalt svar på hur jag blev bemött i min sorg.

PaulClark2

Meatball Séance – John Michael och deltagare ur publiken. Foto: Paul Clark

Reaktionerna på föreställningen har följt denna önskan. John Michael berättar att publiken brukar lämna föreställningen med stora leenden, efter att ha fått dansa, sjunga och laga mat tillsammans. Kombinationen av komedi, matlagning och livsvisdomar får människor att öppna sig.

– Jag är glad och förvånad över hur jag lyckats få min mamma att vara en aktiv del av mitt liv igen. Det har hänt i och med den här föreställningen. Vad som också överraskar mig är hur människor kan ha så olika reaktioner på föreställningen, allas personliga reaktion på den. Människor som själva förlorat någon nära känner sig sedda, för föreställningen talar om det som vi inte alltid talar om i relation till förlust.

I föreställningen intar publiken rollen av huvudkaraktärens pojkvän, och varje kväll erbjuds fyra personer att komma upp på scenen och laga mat tillsammans. John Michael är noga med att understryka att deltagande endast sker om en själv vill, ingen tvingas upp på scenen. Hans mål är att alla ska känna sig välkomna och avslappnade, att vara en god värd så som hans mamma alltid var på familjens fester.

– Föreställningen är en fest för livet och kärleken! Vi dansar, skrattar och luktar på färska kryddor.

Meatball Séance spelas tre kvällar under Gothenburg Fringe Festival, något John Michael ser fram emot med spänning.

– Jag kommer ha tolv nya pojkvänner i slutet av spelperioden! Det kommer vara fantastiskt, och vi kommer ha riktigt kul ihop. Och kom ihåg, om ni inte tycker om interaktiv teater så beror det bara på att ni inte sett någon bra interaktiv teater innan.

 

 

Meatball Séance

Spelas under Gothenburg Fringe Festival

Teater Trixter, Göteborg

Fredag 30 augusti, 21.00

Lördag 31 augusti, 19.15

Söndag 1 september, 18.45

Spelas på engelska

 

 

Omslagsbild: John Michael i Meatball Scéance. Foto: Paul Clark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *