kortaavbrott_banner

Dansverk om psykiatrins makt


Publicerades 2019-01-10

Sugen på något nytt så här i början på året och befinner dig kring Stockholm? Sara Östebro tipsar Korta avbrott innan vi fortsätter , ett dansverk av Scenkonst Kraus som nu har premiär på Årsta Folkets Hus.

 

Nytt år, ny scenkonst! Scenkonst Kraus är ett scenkonstkollektiv som arbetar gränsöverskridande och som rör sig mellan rörelse, text och olika medier för att hitta nya former. Nu till helgen är de aktuella med dansföreställningen Korta avbrott innan vi fortsätter där de utforskar vad de beskriver som ‘diagnossamhället’, där allt och alla ska diagnosticeras och kategoriseras.

Vi vill i arbetet betona vikten av abstrakta värden, ifrågasätta normalitetsbegreppen och psykiatrins makt i definierandet av normaliteter. Vi utforskar var gränserna går mellan verklighet och fiktion och de roller vi bär. Hur gör man sig fri roller och hur förverkligar vi de roller, masker vi blir tilldelade? Vad är galenskap?

De har hämtat inspiration från texter av bland andra Karin Johannisson, senast aktuell med boken Den sårade divan där hon undersöker psykiatrins makt och roll och den enskilda individens möjlighet att själv ta makten över sin diagnos och sin sjukdom.

 

Korta avbrott innan vi fortsätter

Årsta Folkets Hus

Fredag 11 januari, 19.00 – Premiär!

Söndag 13 januari, 16.00

 

Av: Scenkonst Kraus

Koreograf/regissör: Julia Kraus Dybeck

I samskapande med dansarna: Åsa Lundvik Gustafson, Kristiina Viiala, Emelie Wahlman, Julia Kraus Dybeck

Ljuddesign: Tanya Byrne

Dramaturg: Mattias Andersson

 

Omslagsbild: Scenkonst Kraus

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *