clash_bild_liggande

Brottas med ord


Klara Gattbro pratade med skaparna av CLASH – METAFORERNAS RIKSCUP och det blev ett samtal om språknörderi och wrestling.

 

Hej Anna Nordlund, kommunikatör, och Amanda Gardfors Granberg, metaforbrottare och producent! What’s good?

 

Anna/Amanda: Hej! Vi åker omkring på vår turné nu med metaforbrottningen. Nu på onsdag och torsdag kväll besöker vi Göteborg och 2Lång!

 

Vill ni berätta lite om metaforbrottning och vad det är?

 

Anna: Metaforbrottning är ett slags scenkonstkoncept som går ut på att metaforbrottarna duellerar med varandra genom att försöka överträffa varandra med metaforer. Hela eventet är kompat av ett liveband och poäng sätts baserat på publikens reaktioner – deras tjut, hejarop eller buanden bestämmer vem som vinner! De äger makten. Domarna mäter publikernas reaktioner och håller koll på regelboken, och genom den kan metaforbrottarna belönas ytterligare för uppbyggnaden eller träffsäkerheten på sin metafor.

 

Den här regelboken, berätta om den?

 

Anna: Regelboken är ett medel för oss språk- och metafornördar att nörda ner oss ännu mer – att bygga på och fördjupa konceptet. Publiken berörs egentligen inte särskilt mycket av regelboken i sig, utan det är mer för de utövande att ha som underlag för att utvecklas och hitta nya vinklar.

 

Amanda: Den beskriver hur metaforerna är uppbyggda och kan ge stilpoäng för extra snygga eller rena metaforer. Det ger en teoretisk grund för oss att arbeta efter. En metafor är uppbyggd kring en kärna, som är grunden i metaforer. För att förklara eller ge den tyngd kan brottaren också sätta på en eller ett antal krokar. Eftersom vi strävar efter att improvisera fram nyskapande metaforer kan det ibland krävas krokar som förklarar kärnan. Ett exempel kan vara ”Jag är den norrländska skogen”, som då utgör kärnan. Publiken kanske kräver mer för att metaforen ska nå fram, och då kan en krok vara ”som fyller dig med lugn och tystnad varje gång du går in i mig”. Precis som Anna säger är detta ingenting publiken kanske ens lägger märke till de första gångerna, utan verkar på ett djupt plan.

 

Vad krävs av en metaforbrottare?

 

Anna: När intresset har vaknat att hålla på med metaforbrottning genomgår en workshop för att lära sig grunderna inom metaforbrottning och få en känsla för sin egen stil – där skapas också din egen karaktär, ditt alter ego.

 

Hur är matcherna uppbyggda? Finns det någon koppling till vanlig wrestling, med ett ”gott” lag och ett ”ont”?

 

Anna: Vi utgår från olika världar som vi kallar domäner, och inom de olika domänerna finns olika karaktärer som tillhör dessa. Ämnena varierar naturligtvis enormt mycket beroende på vilken domän vi befinner oss i, men också på känslan i rummet eller indikationer från publiker. Variation är nyckeln – allt från poetiska känslostormar till banala, vardagliga saker.

 

Amanda: Det är två lag som möts, precis som i wrestling, men de är inte definierat onda eller goda. Bara annorlunda och skilda från varandra. Nu inför Clash kommer Die Zebraz – ett konstnärligt DJ-kollektiv – möta Raggarmobben som istället flörtar med rockabillykulturen. Brottarna stävar efter att överträffa varandras metaforer i klarhet och bildmålande. Det är bättre, rent regelmässigt, att överträffa en motståndares kärna än dess krokar.

 

Är skillnaden hos brottarna mer visuellt eller ligger det också i hur metaforerna blir utformade?

 

Amanda: Det är mestadels något visuellt men självklart påverkar det metaforerna – karaktärerna är  grunden i hur metaforerna skapas och utformas. Jag som brottare själv inspireras otroligt mycket av den karaktären jag spelar, eftersom brottningen bygger på improvisation färgas metaforerna av din karaktärs stil.

 

Vad är viktigt för mig som publik att veta?

 

Anna: Helt enkelt att det är ett showkoncept som utmanar språkbarriärerna – extra allt. Musik, humor och spoken word mixat till en explosiv show guidat av en konferencier. Metaforbrottningen är byggd på en gemenskap, en sammansvetsning till framförallt publiken. Det finns stor möjlighet till interaktion – inte bara genom poängsättningen! Eftersom metaforbrottningen bygger på improvisation är den påverkningsbar.

 

Amanda: Tänk på att ta emot det du ser och vara öppen. Du kan inte förvänta dig att förstå eller hänga med direkt – det kommer vara enormt många intryck. Det är underhållning först och främst, allt det andra kan du sätta dig in i sen om det behövs.

 

Vad spännande detta ska bli. Tack!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *