pafagel_banner

Bjuder på scenmagi


Publicerades 2018-12-12

Hisnande hästnummer från Hisingen, fullfjädrad påfågeldans och en självlysande bläckfisk. Teater Jaguar bjuder på scenmagi i sin fantasifulla kabaret.

Vad skiljer en kabaret från en teater? Jo, på teater får publiken bara klappa på slutet. Men på en kabaret får publiken klappa lite då och då och hit och dit och när de vill.

Det hävdar i alla fall skådespelarna på Teater Jaguar, som under december och januari spelar sin föreställning Kabaret Jaguar. Manus, regi och koreografi står Ika Nord för, och det märks. Kabarén innehåller många av Ikas kännetecken – dans, mim, musik och ett ständigt brytande av fjärde väggen.

Där jag sitter tillsammans med alla barn och väntar på att föreställningen ska börja kan jag inte låta bli att undra – räcker teater för dagens barn? De har ju ett sådant enormt utbud av underhållning att välja av. Filmer och serier med avancerade effekter. TV- och dataspel som blir alltmer verklighetstrogna. Korta youtubevideos sprängfyllda med händelser. Kommer dagens barn kunna sitta stilla i 35 minuter, för att se på när tre vuxna står på en enkel scen och låtsas vara saker de inte är?

kabaret02

Foto: Lina Ikse

Svaret är ja. I en tid där vardagsmagin känns allt svårare att få grepp om är Kabaret Jaguar en varmt välkommen upplevelse. De tre skådespelarna engagerar sig till hundra procent i sin kabaret. De är otroligt närvarande, oavsett om det gäller ett avancerat klädbyte, att kompromissa kring vem som ska spela hästrumpa eller att fånga kroppsspråket hos en förvirrad skalbagge. Och när skådespelarna tror på sin berättelse gör barnen också det. De klappar i händerna. Skrattar. Försöker hjälpa skådespelarna när det blir konflikt på scenen. Drar efter andan när den ståtliga påfågeln gör entré.

Kabaret Jaguar är en visuellt vacker föreställning om att leka och skapa tillsammans – utan att någon hamnar utanför. Med ljus, ljud, kostym och rörelse skapas spännande scenbilder som fastnar på näthinnan. När föreställningen är slut och barnen strömmar ut ur lokalen tänker jag att det inte spelar någon roll hur avancerad tekniken blir. Vi kommer alltid välkomna magi in i våra liv. Den speciella magi som uppstår när våra sinnen och vår fantasi tillsammans lyckas skapa en ny verklighet. Kabaret Jaguar är ett utmärkt exempel på det, och kommer säkert värma både små och stora hjärtan denna Göteborgsvinter.

 

Kabaret Jaguar

Teater Jaguar

Spelas tom 6 februari 2019

Medverkande: Louise Juliusson, Emil Klingvall, Torben Sigelius Kulin
Manus, regi och koreografi: Ika Nord
Scenografi & kostym: Ida Elisabeth Liffner
Musik: David Tallroth
Ljus: Torben Sigelius Kulin
Sömnad: Helena Lundström
Teknik: My Persson
Mask: Evalena Jönsson Lunde

 

Omslagsfoto: Lina Ikse


Om Emma Axberg

Emma Axberg är en skribent & scenkonstnär bosatt i Göteborg. Hon hatälskar att det händer så mycket fantastiskt i Göteborg varje vecka och att en omöjligt kan uppleva allt. Försöker ändå finna lugn och glädje i tanken att ”Ingen kan uppleva allt, men alla kan uppleva något”.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *