Intervju

Nycirkus från hela Europa i Rydals gamla spinneri i helgen

Linda Brelin
-
14/6/2024

Imorgon går Nycirkusfestival Rydal av stapeln för tionde året på raken med ett program bestående av lokala och internationella föreställningar. Linda Brelin har pratat med initiativtagaren Louise Moesgaard Witthøft.

Under en helg i juni varje år fylls Rydals gamla spinneri med nycirkus från hela Europa. Festivalen drivs av cirkusartisten Louise Moesgaard Witthøft som lite av en slump slagit sig ner i Marks kommun, beläget ungefär en timme sydväst om Göteborg. I samarbete med Kulturskolan i Mark etablerade hon 2007 cirkusen som konstform i kommunen med en verksamhet som idag rymmer 200 elever. Idén till cirkusskola var hennes barns och efter att under några år ha drivit cirkusskolan och samtidigt vistats mycket i Rydals museum väcktes idén om att också starta en festival.

- Jag satt i rummen i maskinhallen och fick en känsla av att ”här vore det roligt att göra något”. Samtidigt hade jag känt under en period att även om vi tränade nycirkus i Mark så var det ingen som egentligen visste vad nycirkus var. Så då kände jag:  Vad roligt det vore att göra en nycirkusfestival som kan locka såväl fritidsentusiasterna, som barn som vill göra något litet, ungdomar på väg att utbilda sig inom cirkus och samtidigt bjuda in professionella artister. Att ha alla på samma scen under samma tak.

Precis så har det blivit. Till helgens festival kommer flera kulturskolor från runtom i Sverige, tillsammans med professionella akter från Sverige, Finland, Tyskland och England. Det blir bland annat vertikaldans på fabrikens skorsten, ungdomscirkusar som visar akter, föreställningar med allt från parakrobatik till rockring samt eldshow med DJ på kvällen. Vill man fika kan man smita över till grannen Rydals Herrgård. Publiken kan också testa att göra screentryck och såklart - prova på cirkus för den som är nyfiken!

Tonvikten i programmet ligger på kompanier med kvinnor på scen.

- Cirkusen kan bli lite som ridsporten, att det framförallt är tjejer som tränar som unga, men sen är det bara män man ser. Här känns det som att jag kan bidra till att förändra det, säger Louise.

Det absolut roligaste och svåraste med att genomföra festivalen säger Louise är just att kurera programmet. Hon ägnar mycket tid åt att efterforska vad cirkusar och festivaler runt om i Europa gör för att hitta de akter som särskilt kan passa in på platsen. Den speciella miljön och fabrikens arkitektur gör det viktigt att hitta artister som kan arbeta med de lokala förutsättningarna och platsens egen identitet.

Utöver samverkan med ungdomscirkusarna så möjliggörs festivalen av bidrag från Marks kommun, Västra Götalandsregionen och samarbete med b la KulturUngdom. Louise lyfter särskilt hur viktigt det är att som ung kunna koppla ihop sig själv med det man ser på scen. Kombinationen av de professionella akterna och de unga inslagen skapar viktiga möten och inspiration för de unga som tränar cirkus runt om i landet, som på söndagen också möts för en workshopdag i anslutning till festivalen.  

Publiken som besöker Nycirkusfestival Rydal brukar vara en blandning av de som bor på orten, elever och familjer till de som tränar på kulturskolorna och personer som reser in. Många gör det till en årlig utflykt för att de uppskattar innehållet och den varma stämningen så mycket. För den som vill besöka festivalen och inte bor i närheten går det dock ingen kollektivtrafik till Rydal på helgen, så det är samåkning som gäller.

- Eller springa! Man kan springa hit och ta ett dopp i sjön. De som gör det lovar jag att skjutsa tillbaka till stationen sen, avslutar Louise med ett skratt.

Mer information om Nycirkusfestival Rydal, programmet och biljettköp hittar du HÄR.  

Foto: AnnaCarin Isaksson

Linda Brelin

Linda Brelin är redaktör för Scenkonstguiden och verksam som projektledare, programläggare och cirkuspedagog. Hon är utbildad inom teater, cirkus, kulturgeografi och kulturprojektledning.