christeene_live

Veckotips STHLM: Maxa här!


Publicerad 2018-09-12

Veckotips Stockholm: Vecka 37

Veckan präglas av ett jävlaranamma och maxade upplevelser. Det blir festival i dagarna fem, gästspel från San Francisco med drönarprolog, premiär för dancehallsföreställningen HÄR och en monolog om hur livet blev.

 

Skies Calling Skies Falling

Margaret Jenkins Dance Company San Francisco gör turnéstopp på Färgfabriken. Föreställningen inleds av ett videoverk av videokonstnärerna Hi-Jin Hodge och David Hodge som projiceras på golvet och väggarna. Filmen är gjord med drönare i ett stort sädesmagasin i San Francisco, vilket är en riktigt häftig miljö.

I beskrivningstexten står det att verket använder sig av chock som sin centrala metafor. Både i det fysiska, emotionella och det intellektuella förkroppsligande av chock. Jag blir otroligt nyfiken på hur detta kommer gestaltas.

Skies Calling Skies Falling står för en genomgående kollaborativ konstform och är en kombination av en fullödig, nyanserad och mångsidigt laddad dansvokabulär, skärvor av berättelser, originalmusik med både befintliga och nykomponerade element, livfulla dräkter och en video av kompaniet filmad med drönare. Sammantaget skapas ett explosivt, ifrågasättande landskap, fyllt av rörelseenergi och hopp.

Det låter så satsigt och spännande att detta inte får missas!

 

Färgfabriken

13 och 14 september kl 19.00

 

Kom igen, Caritha! – en existentiell show om livet som det blev

Kom igen, Caritha! är en föreställning om livet efter 40, där medelåldern är stenhård. Det är ingen sorgesång om hur kroppen blir äldre utan detta handlar om själen. Hur livet blev som det blev. Alla de drömmarna om olika yrkesval och äventyr – som det inte blev. Vilket jag tycker är så mycket intressantare än att fastna i rynkor. För det är för mig mer hissnande – vardagspusslet och valen som tillslut formade livet.

Caritha har en stark känsla av att tiden håller på att rinna ut, att det håller på att bli för sent. Medelåldern är stenhård. Det är den tid då man yrvaket ser sig omkring i spillrorna av det som skulle bli ens liv.

Kom igen, Caritha! beskrivs som en uppriktig och humoristisk monolog med sång och musik om upplevelsen av att befinna sig en bit in i andra halvlek. Vilket känns som ett riktigt bra sätt att ta sig an detta, med att skratta och inse “det går som det går”.

 

Teater Barbara

14 och 15 september kl 18.00

 

HÄR

Finrummet blir utmanat med dancehall. HÄR är en dansföreställning som tar upp frågor kring identitet och sociala förhållanden.

HÄR ursäktar sig inte. 
Vi är HÄR. 
Vi har alltid varit HÄR.

Det är koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos som gör sitt första gemensam verk, och det ser så härligt kaxigt ut att en bara längtar efter att bänka sig.

Dancehall är en dansstil från Jamaica med rötter i traditionella danser som formats i och med människors vardag. Rörelserna går hand i hand med musiken som uttrycker allt från samhällsfrågor till sociala sammanhang och personliga uttryck. Dancehall har en rå energi som är svår att undgå och dansen bygger på individens vilja att föra fram ett budskap.

 

Kulturhuset Stadsteatern, Vällingby

15 september kl 19.00 (Utsålt)

Spelas fram till den 20 november 

 

 

Stockholm Fringe Festival

11 till 15 september är det Fringe i Stockholm. 5 dagar med 70 föreställningar från 23 länder på 8 ställen runt om i Stockholm. Detta är helt klart maxat och det finns något för alla.

Vad sägs som att gå på feministisk salong med dansgruppen Juck eller på speed date med framtida samarbetspartners?

Själv fastnade jag riktigt mycket för föreställningen Darkroom antics med performance gruppen The Real Housewives Of Neukölln. Visst kan det vara min längtan till Neukölln som satt igång, men att få djupdyka ner i mörkret i Berlins mest ökända och underground queer-utrymmen – låter ju så spännande. Det kommer bli absurt skrämmande och extraordinärt. Hurra tänker jag.

Sen måste jag också nämna performance trash-ikonen CHRISTEENE som beskrivs som en mänsklig pissoar av rå sexualitet. Christineene är ute på en världsturné med sitt nya album Basura och gör ett stopp på STOFF.

 

Festivalen pågår från 11-15 september 

/

DARKROOM ANTICS

Ö2, Östgötagatan 2

13 och 14 september kl 21.00

/

CHRISTEENE live med BASURA!

Slaktkyrkan

14 september kl 23:00

 

 

Omslagsbild: pressbildChristeene 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *