slide_lakme5-e1507202524233

Veckotips Malmö: Storslaget veckoslut


Veckotips Malmö: Vecka 40

Storslaget blir veckoslutet i Malmö. Det bjuds på både fri scenkonst, operapremiär, fotoutställning och dansgästspel. Paletten tycks vara komplett av uttryck och det finns något för alla.

37,2° – From Her to Eternity

Teater Weimar sätter upp föreställningen 37,2° – From Her to Eternity. Ett triangeldrama står inför dörren, där tre personer har drabbats av kärlekens obarmhärtighet. För visst kan kärleken ibland vara obarmhärtig, särskilt om den inte är besvarad. Ofta beskrivs kärleken som en god kraft, men visst kan den också riva sönder en själ. 37,2° är ett drama som blandar hästar, desperation och längtan efter räddning. Att räddas själv och behovet att rädda andra.

Det är Annika Nymans doktorandstudier vid Teaterhögskolan i Malmö, som ligger till grund för föreställningen. Annika Nyman är dramatiker och driver också den spännande fria teatergruppen Teater Mutation.

Bryggeriteatern

5, 6, 7 oktober kl 19.30

 

Protagonist – Cullbergbaletten & Jefta van Dinther

Cullbergbaletten är oftast ett säkert kort om en vill ta del av spännande dansupplevelser. Därför är det givet val att tipsa om de är på besök med verket Protagonist av Jefta van Dinther.

En betraktelse av mänskligheten, så sammanfattas verket Protagonist.

Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund om isolering, kontroll och främlingskap. 

Detta låter verkligen som ett dansverk för mig. Så många ord jag går igång på, som revolution, kamp, motstånd och gemenskap. Hela verket andas – Se mig! Skynda till biljettluckan (menar internet så klart)

Dansstationen, Palladium 

5 oktober kl 19.30 

 

Lakmé 

Nu blir det operapremiär med Lakmé – en dröm som går i kras. Det blir kärlek och drömmar, när den indiska brahmindottern Lakmé och den engelska officeren Gérald blir mer än förälskade i varandra.

Operan är gjord 1883 av Delibe, och behandlar religion och tvärkulturell kärlek i det av Brittiska imperiet styrda Indien i mitten av 1800-talet.

Det var en tid då utomeuropeiska kulturer utövade en sällsam lockelse. I den ursprungliga libretton är Lakmé dotter till en hinduisk brahmin som är upprorisk mot de engelska kolonisatörerna. Brahminen vill hämnas ett sällskap engelsmän som gjort intrång på heligt område. Men ljuv musik har uppstått mellan Lakmé och engelsmannen Gérald.

I den internationellt erkända regissören Nicola Raabs version blir det både nutid och dåtid och ett skärskådande av maktordningar. Något det inte blir är en berättelse om den västerländska mannens dröm om den exotiska kvinnan. Puh, tänker jag och blir ännu mer nyfiken. Lakmé ska porträtteras stark, intelligent och handlingskraftig. Men vad står i vägen för deras kärlek, förutom religon, kulturkrock och maktordningar undrar jag?

Att lära sig förstå varandra tycks under 1800-talet förblivit en ouppnåelig önskan. Frågan är om det fortfarande är så?

Ja det är ju en fråga. Undra om vi får svar i operan?

Malmö Opera

7 oktober kl 18.00

 

borders

Tanya Borodina ställer ut fotografier på Galleri S1. Det blir ett undersökande av jagets gränser så som kroppens gränser och sociala konventioner. Ibland ödmjuka betraktelser men Tanya har också behövt gå över gränsen i sitt undersökande.

För ett år sedan flyttade Tanya Borodina från Moskva till Malmö. De nya rytmerna, den nya miljö och de nya normerna ledde till ett behov att återigen upptäcka sig själv.

One can barely express what’s inside, thus exposing what’s perceivable – externalities, boundaries and margins of a personality. For a spectator: “I am” = my borders.

Jag är svag för fotografi som konstform och blir så glad över denna utställning. Kanske kan vi lära oss om våra egna gränser, känna igen oss eller få en ny tanke.

S1-Foto Gallery Studio

7 och 8 oktober kl 12.00 

 

Foto i bannern från föreställningen Lakmé, foto: Mats Bäcker


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Veckotips Malmö: Storslaget veckoslut

 • Jacques/Galleri S1

  Hej Matilda
  Tack för detta.
  Underbart.
  Jag fick ditt meddelande och återkommer till dig.
  Med vänlig hälsning,
  Jacques/Galleri S1