Kulturhuset Stadsteatern 2019

Veckotips STHLM: Verkliga händelser


Publicerades 2019-01-22

Veckotips Stockholm: Vecka 4

Dokumentärt och poetiskt. EliSophie Andrée tipsar oss om var vi ska befinna oss i Stockholm denna vecka.

 

 

De sista rösterna från förintelsen

2012 besökte jag Ravensbrück. Ett före detta koncentrationsläger i Tyskland, där endast kvinnliga fångar sattes. Jag minns fortfarande vartenda doft, hur stenarna kändes under mina fötter och hur de kalla kårarna kröp uppför min ryggtavla när jag såg rummen där fingernaglar klöst sig fast i desperata försök att ta sig ut. Mantrat “om detta må vi berätta” har präglat min uppväxt och jag är tacksam över möjligheten att överlevare får chansen att berätta sin historia – speciellt på Dramaten.

Denna kväll besöker Susanna Christensen, överlevare från Bergen Belsen (där även Anne Frank satt), och jag skulle vilja påstå att du har ingenting viktigare att göra den 24 januari än att gå på just detta.

 

Dramatenbaren

Torsdag 24 januari, 19.30-20.45

 

 

Jungfruleken

År 1933 i Le Mans, Frankrike, mördar Lea och Christine Papin sin arbetsgivare och hennes dotter. Dramatikern Jean Genet (prostituerad och småkriminell) blir inspirerad av denna bisarra händelse när han sitter i fängelse, och 1947 har Jungfruleken urpremiär i Paris.

2019 är det dags igen, och det handlar nu om systrarna Claire och Solagne som bestämmer sig för att finish off Madame, deras arbetsgivare. Jag är lite grann av en sucker när det gäller scenkonst som baserar sig på verkliga händelser, det blir en helt annan koppling på något sätt och denna berättelsen är så speciell att det helt enkelt måste bli fenomenalt.

 

Kulturhuset Stadsteatern på Teater Giljotin

Fredag 25 januari, 19.00 – Premiär!

Lördag 26 januari, 19.00

Spelas tom 2 mars

 

 

Upprorets poet

Det är ju någonting magiskt som sker när scenkonst möter poesi. Det är som den perfekta mixen. Som pannkakor och choklad, eller Romeo och Julia. Bara namnet Upprorets poet gör att hjärtat börjar bulta av revolution och gör mig otroligt sugen på att se föreställningen, speciellt med tanke på alla lysande recensioner som bara svärmat över dem och nu kommer den äntligen till Stockholm, Husby!

Så kör, boka biljett, vad väntar du på?

Såhär skriver de själva om föreställningen:

Pjäsen handlar om den iranska poeten Forough Farrokhzads kamp mot rådande normer i ett stängt samhälle och har redan hyllats i flera recensioner efter premiären på Göteborgs Stadsteater den 23 november. Pjäsen är skriven av Rebecca Örtman tillsammans med Jila Mossaed, som nyligen valdes in som ledamot på stol nr 15 i Svenska akademien.

 

Fryshuset Husby

Lördag 26 januari, 16.00 – 17.45

 

 

Specialtipset!

Calle Flygare Teaterskola öppnar upp ansökan till sitt skådespelarprogram! Så sluta stå framför spegeln och citera Shakespeare, det är dags nu.

Såhär beskriver Calle Flygare det själva:

Ta dig närmare din skådespelardröm och lär dig skådespeleriets hantverk av framgångsrika och rutinerade skådespelare. Vi har utbildat blivande skådespelare sedan 1940 och har haft glädjen att ha många kända elever som Magnus Uggla, Björn Gustavsson, Christine Meltzer, David Helenius och Alexandra Rapaport. Vill du bli vår nästa stjärna?

 

Omslagsbild: Robin Keller och Robert Fux i Jungfruleken. Foto: Carl Bengtsson


Om EliSophie Andrée

EliSophie Andrée, född 1996. Provocerande och alldeles, alldeles underbar. Publicerad estradpoet och älskar att spela, se och läsa teater. Gästskribent och ambassadör för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *