usher_banner

Veckotips STHLM: Veckan färgas röd


Publicerades 2019-02-12

Veckotips Stockholm: Vecka 7

Veckan färgas rött av det kärlekstema som flera kulturarrangemang har inför Alla Hjärtans Dag. Dessutom gör ett konstkollektiv comeback, det kongolesiska bandet KOKOKO! gör ett unikt stopp i Stockholm och på Folkoperan sätter Rickard Söderberg skräck i publiken.

 

Total Strukturalitet

Fredagen den 15 februari intar konstkollektivet KonstAB (som utgörs av Ossian Melin, Anton Hellström och Filip Aladdin), Teater Brunnsgatan Fyra för att ge oss den tredje och avslutande delen i Total Trilogi. Deras tidigare uppsättningar Total Fräschet och Total Trygghet har fått stor uppmärksamhet och inte minst diskuterats en hel del bland den svenska kultureliten.

Även om historien i Total Strukturalitet är fristående de tidigare uppsättningarna så är den, likt de andra, fragmentariskt berättad, med en blandteknik av videokonst, ljudverk och dramatik.

Ett styckmord sker på Moderna Museet. Alla är misstänkta. Följ med den unge regissören Ossian när han reser med hela Sveriges kulturvärld till Tibet för att rädda jorden. Trion skärskådar en samtid där teknologin blivit magi och människors tankar är under attack av spioner från staten och kapitalet.

Scenkonst som är så kontemporär så att den nästan blir dålig enligt upphovsmakarna själva.

 

Teater Brunnsgatan 4

Fredag 15 februari & lördag 16 februari, 19.00

Spelas därefter torsdag-söndag tom 10 mars

 

 

Bachelor 2019 på Galleri Steinsland Berliner

Torsdag 14 februari bjuder Galleri Steinsland Berliner till vernissage för grupputställningen Bachelor 2019 som är kuraterad av Arvida Byström och Lo Hallén. Med en samling verk av ett tiotal konstnärer vill man undersöka hur hegemoniska strukturer i relation till passion och kärlek uttrycker sig i samhället, inte bara som romantiska ideal utan även som självförverkligande genom exempelvis yrkesverksamhet.

Titeln på utställningen refererar, inte helt oväntat, till TV-fenomenet ”Bachelor” som anses producera en bild av kärlek utifrån narrativet ”den rätte”. En ovanligt passande aktivitet för Alla Hjärtans Dag, oavsett civilstånd.

Medverkande konstnärer: Francine Agbodjalou, Isa Andersson, Gabby Bess, Alejandro Montero Bravo, Ester Eriksson, Hanna Hansdotter, Ann Hirsch, Rachel Louise Hodgson, Claudia Maté, Andreas Nur, Iris Smeds.

 

Galleri Steinsland Berliner

Torsdag 14 Februari från 18.00 – 21.00 – Vernissage!

Utställningen pågår tom 16 mars

 

 

Ett fint kritiskt öga #4

”Be my valentine, be my filibuster” skriver arrangörerna i introduktionen för ETT FINT KRITISKT ÖGA #4 i Facebook-evenemanget. På Alla Hjärtans Dag sker fjärde upplagan av Elis Monteverde Burraus poesikvällar som under de senaste åren har dykt upp sporadiskt på olika ställen i Stockholm. Denna gång är det på konstgalleriet Coyote i Hammarby Sjöstad.

Utöver detta går det tyvärr inte att säga mer om tillställningen då informationen som ges från arrangör och galleri är ytterst sparsmakad – men är inte det ganska skönt?

Readings and/or works by:
ivan johansson (text, bust to death)
meron daniel (live + blockbuster)
dimen abdulla (letter)
lydia belevich & maxim belevich (sound, kända konstnärer)
maxim belevich (notes, kritik av det rena förnuftet)
mimounah alma (live)
eugene sundelius von rosen (live + drawing)
elis monteverde burrau (live + flag/visual, en snyftande puls som flirtar med våldet, hjärn tumör hem)

 

Konstgalleriet Coyote

Torsdag 14 februari, 19.00-22.00

 

 

KOKOKO!

Tisdagen den 12 februari fylls Nalen i Stockholm med explosiv och vibrerande psykedelisk electronica från den kongolesiska bandet KOKOKO!. Musiken har kallats för Kinshasas soundtrack då de kommer från en ny kultur/alternativ scen i staden, men också för att de bygger sina instrument från saker som de har hittat på gatan. En skrivmaskin blir till trummaskin och soundet är unikt, direkt, oslipat och punkigt.

Jag såg gruppen med gula overaller i hettan på Gagneffestivalen i somras (se krönika här) och kan inget annat säga än att deras musik ger en liv, precis vad man behöver den här tiden på året!

 

Nalen

Tisdag 12 februari, 20.00

 

 

Usher

För den som inte känner till Edgar Allan Poes litterära klassiker Usher, så kan min reaktion när jag först såg affischerna till Folkoperans uppsättning på stan låta relevant:

– Vänta, spelar Rickard Söderberg R&B-prinsen och världsartisten Usher på operan?

Och även om det nu kanske låter skrattretande att ha trott något sådant kan jag lugna er som tidigare har tvivlat – att så inte är fallet. Rickard Söderberg gör nämligen rollen som Läkaren i den nyskrivna skräckoperan Usher, en psykologisk rysare om vänskap, paranoia och förgörande familjeband baserad på Edgar Allan Poes novell (utan någon som helst koppling till artisten).

 

Folkoperan

Torsdag 14 februari, 19.00

Lördag 16 februari, 18.00

Söndag 17 februari, 16.00

Spelas fram till 10 mars

 

 

Omslagsbild: Från Usher. Foto: Mats Bäcker. Bilden visas här något beskuren.


Om Amelie Svenstedt

Amelie är en nyexaminerad kommunikationsvetare bosatt i Stockholm som arbetar med produktion och distribution av film. Hon har en kärlek för allt som är franskt (nästan), har en dröm om ett liv på landet men lider tyvärr av allt för stor FOMO för att det ska vara görbart. Förutom sina filmprojekt och andra åtaganden är hon ambassadör och gästskribent för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *