Lola_01_forestallning

Veckotips STHLM: Varning för frågor


Publicerades 2018-10-30

Veckotips Stockholm: Vecka 44

Hur kan vi åldras med värdighet? Hur kan vi hantera varningar om katastrofer som redan äger rum? Vad händer när ett antikt drama speglar en nutida humanitär katastrof? Att se på scenkonst innebär inte alltid att få svar, men ofta ett tillfälle att reflektera och i bland samtidigt få njuta.

 

Lola

Lola är en musikalisk föreställning som handlar om att våga vara den man är. Det är Tommy Körberg som axlar rollen som Lola, en varietéartist som har uppträtt över hela världen (enligt henne själv) men som nu tvingas lämna scenen.

LOLA har just blivit avtackad då hon inte längre är önskad på teatern. Hon är för gammal säger dom. Men LOLA har svårt att ta farväl av tiljorna, och i dimmorna av minnen, sprit och tabletter gör hon sin sista föreställning. Den absolut sista…

Detta är en föreställning med varm humor och njutningsfull sång.

En föreställning som handlar om alla drömmar som inte går i uppfyllelse, om att åldras med värdighet och om längtan, hopp och kärlek.

I denna tvåmannaföreställning står Tommy Körberg med pianisten Carl Flemsten på scen och det blir intimt och storslaget på samma gång.

I helgen spelas de sista föreställningarna av denna hyllade satsning och självklart är det fåtal biljetter kvar som sig börs – så ta tillfället i akt.

 

Cirkus, Skandiascenen

Torsdag, 1 nov kl 19.00

Fredag, 2 nov kl 19.00

Lördag, 3 nov kl 19.00

 

De skyddssökande

De skyddsökande baseras på en av de goa gamla grekerna, Aischylos, pjäs med samma namn som skrevs för 2500 år sedan. Nu har pjäsen bearbetats av den prisbelönte skotske dramatikern David Greig och blivit något helt annat dammig.

50 kvinnor flyr över Medelhavet i ett skepp. När de nått sitt mål – Argos i Grekland – vädjar de omedelbart till kung Pelasgos – skydda oss!

De flyr undan krig, slaveri och tvångsgifte. Från män som erövrat deras hemland. Som troligen redan är på jakt efter dem.

Det är lätt att se nutidskopplingen och än mer spännande blir Kung Pelasgos val, ska han låta kvinnorna stanna? Istället låter han invånarna i Argos rösta.

Och invånarna i Argos röstar för. Vad händer nu?

Ja vad händer nu? Det jag definitivt vet är att detta är ett samarbete med Al Harah, en av de ledande teatrarna i Palestina. Föreställningen har fått hurrarop och detta låter ju för spännande för att missas.

 

Kulturhuset Stadsteatern, Lilla scen

Onsdag, 31 okt kl 18.00

Lördag, 3 nov kl 18.00

(Spelas fram til 17 nov)

 

GAS

Moment:teater sätter upp en bortglömd föreställning, som tar sig an katastrofer.

En pjäs om katastrofer som varnar för katastrofer och som blev inaktuell och bortglömd på grund av riktiga katastrofer.

Härligt många moment om katastrofer helt enkelt. Men när pjäsen var ny var den verkligen inte bortglömd utan spelades flitigt i Europa under hela mellankrigstiden och beskrevs då som en ultramodern berättelse om guldets förbannelse.

Plotten kretsar kring ett gasverk som exploderar 10 minuter in i handlingen.

Frågan som ställs åter och åter i resten av pjäsen är om man ska bygga upp verket igen, trots att man vet att det kommer explodera igen, eller om man ska hitta ett annat sätt att leva utan gas.

Det känns som det kan ta många vändningar och att det finns stor möjlighet till rannsakning av vår nutids katastrofer som det både varnas för och som redan äger rum.

 

Moment:teater

Lördag, 3 nov kl 19.00 (Premiär)

(Spelas fram till 15 december)

 

 

Bild i banner: pressbild från LOLA, foto: KNOTAN.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *