DSC1109

Veckotips STHLM: Vägra kliva ut


Veckotips Stockholm: Vecka 10

Vad ryms i det gula huset i Spånga? Vad ryms i svenska hjärtans djup? Scenkonsten i veckan bjuder in till fantasieufori och djupgående reflektioner. Kliv in i nya världar och vägra kliva ut.

 

Ur svenska hjärtans djup

Teater Galeasen bjuder på en urpremiär av föreställningen Ur svenska hjärtans djup.  En pjäs skriven av Kristian Hallberg på uppdrag av teatern. Bara det känns så lyxigt. Hurra för att en frigrupp kan beställa en helt nyskriven pjäs och bidra till ny dramatik.

Det är också lyxigt att vi i denna uppsättning får följa med på en familjs resa genom decennier och på så sätt få en djup reflektionsgrund för de frågor som pjäsen tar upp.

Det handlar om hur vi tar del av vår omvärld, hur vi förhåller oss till nyheter och åsikter och vad som händer när händelserna plötsligt kryper under skinnet.

Palme mördas. Vi läser om det i tidningen. Det är riksdagsval. Vi läser om det i tidningen. Twin Towers rasar. Vi läser om det i tidningen. Vi reagerar, vi avskräcks, vi förfäras. Men ändå. Ändå känns det inte riktigt som det angår oss. Hunden måste ändå ut och rastas, vardagen fortsätter.
Men så plötsligt sker något på platsen man bor på. Precis härintill. Och vi läser om det i tidningen. Plötsligt läser alla om oss i tidningen. Plötsligt har alla åsikter om oss. Plötsligt angår alla oss, plötsligt är ett helt land engagerat. I oss. 

– Kristian Hallberg, december 2017.

Jag känner redan stor igenkänning och nyfikenheten inför detta drama bara växer.

 

Teater Galeasen 

Onsdag 7 mars kl 19.00 

Lördag 10 mars och Söndagen 11 mars  kl 16.00 

Spelas fram till 26 mars

 

Du och jag

Jag är svag för det ordlösa och det rituella och därför blir jag så lycklig när jag ser en föreställning som Du och jag, där en dansare och en docka får oss att reflektera över livet och existensen. Det bästa är att den är för vuxna, sånt här häftigt brukar vara vigt för barn men nu är det vår tur.

Visuellt kliver vi in ett blått universum där en låda som tycks ha ett eget temperament är spelplatsen för detta undersökande.

Det är en fysisk och visuell föreställning där suggestiva ljudbilder av kompositören Matti Bye och en unik mix av dans och dockteater bjuder in oss att fritt associera på temat mänskliga relationer.

Låter helt klart som en tankebubbla en inte vill spräcka hål på utan stanna kvar i.

 

Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern 

Fredag den 9 mars kl 19.00

Lördag den 10 mars kl 18.00 

Söndag den 11 mars kl 16.00 

Spelas fram till 28 mars.

 

TOTAL ECLIPSE OF THE HEART

Teater Tribunalen bjuder oss ut på en resa till Spånga där vi möts upp vid Spånga Stadsbibliotek och sedan tar oss på en gemensam resa till ett gult hus. Det är spännande när teatern rör sig ut från teatersalongen, något nytt kan uppstå och oftast blir det en unik upplevelse att bära med sig för en lång tid.

I detta verk blir du en del av ett nära och rörligt scenkonstverk om kärlek, ägande och gemenskap.

Sug på det temat, mustigt tycker jag.

Föreställningen är fritt baserad efter Friedrich Engels bok Familjens, privategendomens och statens ursprung.

Och som en ledtråd på vägen kommer här ett citat från Tribunalens hemsida

Pengar är grus. Staten är papper. Familjen är ett ord.

 

Spånga Bibliotek 

Fredag 9 mars kl 18.30

Lördag 10 mars och Söndag 11 mars kl 16.00

Spelas fram till 25 mars.

 

Monster & Gudar

I Orionteaterns nya familjeföreställning får vi på ett lekfullt sätt möta både monster och gudar. Det är de grekiska myterna som står i fokus. Gudar och titaner skapar världen ur kaos och under Orionteatern öppnar sig vägen till Hades, de dödas rike.  Fantasifullt så det förslår. Scenografin ska vara spektakulär med vidsträckta hav, öar, berg och underjord.

Kittlande värld att kliva in i minst sagt. Ett besök garanterar en stor dos av fantasi, något vi alla kan behöva sätta av lite tid för då och då. Skippa den fysiska träningen denna vecka och bege dig på fantasiträning istället.

Orionteatern

Fredag 9 mars kl 18.00 

Lördag 10 mars kl 16.00 

Söndag 11 mars kl 13.00 och  kl 16.00 

Spelas fram till 25 mars.

 

Bild i bannern: Föreställningsbild ”Ur svenska hjärtans djup”. På bilden: Ester Claesson. Foto: Markus Gårder.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *