automata_banner

Veckotips STHLM: Teater utan människor


Veckotips Stockholm: Vecka 16

Tre saker i Stockholm denna vecka: Teater utan människor, härligt nördigt samtal och sista chansen för hisnande föreställning!

 

Automata

Vore det inte skönt att för en gång slippa människor på teaterscenen? […] Under en dryg timmes tid kommer Automatas publik slippa de mänskliga skådespelarnas slaveri under tyngdlagen, deras oprecisa rörelsemönster, deras krav på uppmärksamhet, kommunikationens begränsningar och den pinsamma strävan att behaga. Istället lämnas publiken ifred med estetiska uttryck reducerade till det yttersta.

Orionteatern samarbetar med Malmö Dockteater och ger oss en föreställning helt utan skådespelare och utan klassisk handling. Här har istället material, form, ljud och rörelse huvudrollen och i en teaterscenografi reducerad till ren konstruktion utspelas ett drama mellan vajrar, hjul och motorer.

Regissören Erik Holmström har inspirerats av den ryska konstnären Kazimir Malevitj och hans ambition att skapa en konst där form, färg och material i sig själv var konstens mening och innehåll, scenografen Maja Kall har skapat en rörlig scenografi med en inre logik och tonsättaren Dror Feiler har komponerat musik som både förstärker maskinens oförtröttliga rörelse och skapar poetisk distans.

Är det nytt? Eller är det romantisk nostalgi tillbaka till den abstrakta konstens begynnelse och drömmen om ett avantgarde? Varför är teatern ofta så avundsjuk på konsten? Det låter iallafall fantastiskt, kul och galet och hursom så bör vi kika in vad de hittat på!

 

Orionteatern

Fredag 21 april, 19.00 – Premiär!

Lördag 22 april, 15.00 & 19.00

Söndag 23 april, 16,00

Spelas därefter tom 21 maj

 

Bieffekt: Konst vs Människa

I samband med föreställningen Automata så bjuder Orionteatern in till fem helger fullspäackade med livemusik, samtal och workshops kopplade till föreställningen. Upplägget är AW-bar med konserter på fredagarna, spännande panelsamtal med soppa på lördagarna och workshops för barn på söndagarna.

Det första samtalet har titeln Konst vs Människa. Frågor som ska bollas är:

Traditionellt sätter teatern människan i fokus, men vad händer när hon tas bort från scenen? I den abstrakta konsten har människan för länge sedan plockats bort som motiv eller gjorts om till maskin. Men är teater- och bildkonst samma sak och går det att ersätta människan i konsten och teatern?

Jag har sagt det tidigare men säger det igen – jag är en teaternörd så jag gillar detta, det borde du också göra. Moderator är Anders Karnell, konstkritiker för Nöjesguiden. Medverkande är Jo Widoff, intendent Moderna Museet, Ebba Petrén, scenkonstnär, och Simon Norrthon, prefekt och lektor i skådespeleri på StDH.

 

Orionteatern

Lördag 22 april, 16.30

Fri entré!

 

Satyagraha – nypremiär

Har du inte varit och kikat in hyllade Satyagraha ännu? Passa då på nu när de kör de tre sista föreställningarna på denna nypremiärsomgång!

Cirkus Cirkör och Folkoperan ger oss Satyagraha, en opera i tre akter av Philip Glass. En opera som berättar om den unge Mahatma Gandhis tid i Sydafrika. Den tid då han upptäckte Satyagraha, sanningens väg, det som skulle bli början på det vi kallar civilt motstånd.

 

Folkoperan

Onsdag 19 april, 19.00

Fredag 21 april, 19.00

Lördag 22 april, 18.00

 

 

Omslagsbild: Från Automata. Maja Kall, Erik Holmström, Dror Feiler. Foto: Klara G.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *