cheese-grater-693424_1280

Veckotips STHLM: Spännande är bara förnamnet


Veckotips Stockholm: Vecka 14

Matilda Johansson tipsar om en minst sagt spännande vecka i Stockholm. Det blir en ljudbänk i Tensta, ett möte med personliga berättelser från terrordådet på Drottninggatan och en dansföreställning som tar sig an begreppet post-porr.

 

Storydox – Terrordådet på Drottninggatan

Jag får rysningar av bara tanken att ta del av Storydox återvändande till terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Vilka processer kan det sätta igång inom en? Blir det en bearbetning av sorg och rädsla eller kommer det kunna sätta igång något inom oss som vi inte kunde ana?

Formen är spännande då vi välkomnas in till ett rum där vi delar berättelser på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan.

Hör berättelser om att fly från platsen och att beordras dit. Om att beröras på avstånd eller in på bara skinnet.

De som berättar är vad jag uppfattar det som inte skådespelare utan personer med egenlevda erfarenheter som coachas av professionella storytellers. Dessutom sker varje scenevent bara en gång. Helt klart unikt och en upplevelse som kan bli djupt personlig.

 

Lilla scen, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg

Lördag 7 april

Insläpp med servering kl 14:45.

Sceneventet börjar kl 16:00.

 

Ofelia Jarl Ortega “Shredder”

Wow! På MDT kan en få se en dansföreställning som tar sig an post-porr och en vidare förståelse av njutning.

Det är Ofelia Jarl Ortega som tillsammans med kompositören Patrik Patsy Lassbo och dansaren Alexandra Tveit ger sig in en  är scenisk undersökning av frivillig objektifiering. De utforskar om denna frivilliga objektifiering kan bli som ett omvänt vapen i en megasexualiserad värld.

Shredder är en föreställning där makt och åtrå producerar en potent, lockande och samtidigt obehaglig atmosfär. Suggestiva blickar och erotiska undertoner skapar ett utrymme för tre kroppar, omslutna av pulserande ljus och musik, att orientera sig i begreppet post-porr.

Ofelia Jarl Ortega är ju definitivt ingen newbie inom dans utan meriterad som få. Hennes arbeten kretsar ofta kring sårbarhet och femininitet och leker med en suggestiv erotisk estetik.

Så spännande och föreställningen hamnar definitivt på vill se listan för 2018.

 

MDT

Torsdag 5, lördag 7 och söndag 8 april kl 20.00

 

LJUDBÄNKEN C/O TENSTA: MARTA FORSBERG

Hur har jag kunnat missa Audiorama? Det är Sveriges nationalscen för lyssnandet och där kan en få lyssna på musik, ljudkonst och hörspel. Scenen eller rummet, är specialbyggt där publiken omges av 21 högtalare från tak till golv – bara en sån sak. Visuellt är det också sjukt snyggt (i alla fall på bilderna).

På torsdag den 5 april börjar ett sex veckor långt “gästspel” i Tensta med en ljudbänk. Ljudbänken är ett ambulerande konstprojekt som poppar upp i Stockholms ytterstadsområden. Svenska och internationella ljudkonstnärer blir inbjudna att producera ett platsspecifikt verk var som monteras i ljudbänken. Denna gång kommer alltså ljudbänken till Tensta och konstnären bakom ljudverket är Marta Forsberg.

Marta Forsbergs verk ”Chmury / Clouds / Moln” för Ljudbänken i Tensta är ett försök att gestalta ett rum av medfött mellanförskap. Att växa upp med två olika kulturer fast i ett samhälle, förmågan att kunna kamouflera sig och uppträda i olika rum – ”przestają być te, zaczynają być inne” / ”upphör att vara dem, börjar att vara annorlunda”. ”Chmury / Clouds / Moln” är en kärleksförklaring till mellanförskapet, ett tillstånd på samma gång rastlöst och utestängt, som befriande och himmelsvitt.

Marta Forsberg är ljudkonstnär, tonsättare och musiker och under de senaste åren har hennes konstnärskap kretsat kring utforskande av rumslighet och intimitet. 

Verket är ett kollage bestående av texter av poeterna och författarna Wisława Szymborska, Virginia Woolf och Karin Boye. Texterna har det gemensamt att de på olika sätt skildrar moln, himmel och stjärnor.

Helt klart en bänk jag skulle vilja sitta på.

 

Erikslundsparken, Tensta

Invigning torsdag 5 april kl 14.00

(Kan sedan tas del av i sex veckor) 

 

Bild i bannern: CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *