DSC_0639

Veckotips STHLM: Potatis och skräck


Veckotips Stockholm: Vecka 11

Matilda Johansson och Rasmus Klamas samkör detta veckotips där vi guidas till ett Stockholm som bjuder på flamenco mixat med svenska folkvisor, nyskriven musikal, potatisrevolution och skräck.

 

“Cosas” & “Deep Etude”

Tipsat av Rasmus Klamas

Alma Söderberg bjuder på hela två solon på MDT i veckan. Söderberg är känd för att ha skapat en helt egen koreografisk stil då hon mixar flamenco med svenska folkvisor och skapar verk med både ord, sång och gester. Det har regnat priser över henne, bland annat Thaliapriset för spelåret 2016/17 och Birgit Cullberg-stipendiet 2016. Vi får uppleva Söderbergs första och senaste verk, det första “Cosas” och det andra “Deep Etude”. Så här beskriver hon själv verken:

“Jag ser de två solona lite som varandras motsatser. Cosas är lätt och ljus medan Deep Etude är mörkare och tyngre. Där Cosas är dag är Deep Etude natt”

Trailern är magisk, vilket med 99,9% sannolikhet betyder att det är magiskt också live. Jag har inte sett något liknande, så om ni vill se scenkonst som ligger i den främsta framkanten – här har ni den!

 

MDT

Torsdag-fredag, 15-16 mars, 20.00

 

Det syns inte 

Tipsat av Matilda Johansson

Jag älskar när musikalgenren förnyar sig och det poppar upp nya musikaler. Det syns inte som spelas på Maximteatern är en nyskriven musikal som tar sig an temat psykisk ohälsa. Kanske inte det mest glammiga, paljetterna är inte i sikte. Skönt tänker jag. Musikal ska ju få finnas i så många olika former.

Här får vi möta Hanna 16 år som lever ett liv i kamp. Det blir hög igenkänningsfaktor där tabubelagda ämnen tas an med en stor dos humor. Det utlovas skratt och gråt. Dessutom vill musikalen både underhålla och bidra till en positiv samhällsförändring.

 

Maximteatern

Torsdag 15 mars och Fredag 16 mars kl 19.00 

Lördag 17 mars kl 15.00 

 

Potatisrevolutionen

Tipsat av Matilda Johansson

Känner ni till potatisrevolutionen där kvinnan Clara gick i täten för rätten till potatis? Jag gjorde det inte tills jag råkade se första avsnittet av Meltzer och Berg som tar sig an den kvinnliga historien i tv-serien Den fantastiska historien med Berg & Meltzer. Det var då jag bara ville veta mer, inte om tv-serien, den kommer jag inte snubbla över igen – utan om potatisrevolutionen.

Pygméteatern har tagit sig an berättelsen och det är en vidareutveckling av Potatisrebellerna (Unga Dramaten 2015) och versionen kallad Potatisrevoltörerna (Parkteatern 2017).

Gestaltningen görs av tre skådespelare och ett gäng dockor. Objektsteater är något jag vurmar för samt bortglömda kvinnliga förebilder så här får uppsättningen full pott redan på idéplanet.

Låt oss se detta kammarspel om en ung kvinnas öden under potatisrevolutionsåret 1917!

 

Pygméteatern

Torsdag 15 mars kl 19.00

Fredag 16 mars kl 19.00

Lördag 17 mars kl 13.00 

Söndag 18 mars kl 19.00

 

Frankenstein

Tipsat av Rasmus Klamas

I år är det 200 år sen Mary Shelleys klassiker Frankenstein gavs ut och det har Teater Barbara tagit fasta på när de nu sätter upp en nyskriven pjäs baserat på berättelsen om Frankenstein. Det är den hypade författaren Johan Ehn (släppte nyss romanen Down under) som skrivit manus och han står också på scen tillsammans med bland annat Happy Jankell.

“Det blir en skrämmande och tidlös berättelse om läkarstudenten Victor Frankenstein som efter sin mammas bortgång försöker kontrollera livet och döden. Han ska bygga en man av döda kroppar och ge honom nytt liv. Han lyckas, men något går fel och han skräms av resultatet. Han överger sin nyfödda skapelse, sitt barn, som på egen hand måste försöka förstå sin plats i tillvaron.”

Det blir gotiska kostymer helt i svartvitt och projektioner som förflyttar oss från tyska laboratorier till Nordpolen. Jag som skräckälskare jublar och ser fram emot att dyka in i Frankensteins värld.

 

Playhouse Teater

Onsdag, 14 mars, 12.00 och söndag, 18 mars, 19.00

Spelas fram till 22 april

 

Omslagsbild: från föreställningen Frankenstein, foto: José Figueroa

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *