gryningsfarg_banner

Veckotips STHLM: Orten, dans och krig


Veckotips Stockholm: Vecka 48

Vilken jubileumsvecka Stockholm bjuder på! MDT firar 30 år med bravur, Jon Fosse spelas återigen på Teater Giljotin, Ortens bästa poet bjuder på en exklusiv föreställning och Mustafa Can debuterar med sin första pjäs.

 

A Fine Selection: Special Edition!

Kaboom! MDT ställer till med festival där vi under fyra dagar får ta del av nio föreställningar!

Varför detta bjussiga, jo för MDT fyller 30 års! Hurra och grattis.

Det blir nytt och gammalt allt i en salig mix. Nytt som till exempel Gunilla Heilborn och Kim Hiorthøys “Why I Wear This Shirt” och gammalt som  Jens Östbergs ”Pre-study for Hamlet”.

Det blir också lite internationellt där jag blir knäsvag för titeln ”Return of the Zombie episode 3” av Flora Détraz.

Vilken lycka vilket kalas! Och inte stannar firandet där utan det blir också en jubileumsvecka som avslutas med en gyllene konfettibomb.

It’s not about nostalgia it’s about the future. “It ain’t where you are from, it’s where you at” like Rakim said.

Jag instämmer med MDT helt, det är dags att sätta på dansskorna och höja volymen och gå helt upp i festligheterna.

 

MDT

29 och 30 november – från kl 18.00 

1 och 2 december  – från kl 18.00

 

 

Någon kommer att komma 

Någon kommer att komma är en pjäs skriven av Jon Fosse. En dramatiker som har ett unik stil som bjuder in till drömska dialoger och djupt drama. Denna pjäs är ett suggestivt svartsjukedrama och genom Fosses ord blir det osynliga synligt.

Det handlar om ett par som har flyttat ut på landet till ett gammalt hus på en ödslig plats vid havet. Visst ger det bilder, blåsigt och kargt – tänker jag. Paret är plågade av svartsjuka och har flytt bort från från lockelser och hot.

Här ska de få vila i varandra. Ensamma. Tillsammans. Men så fort de anländer börjar det kännas fel. Det är för ödsligt. Det är skrämmande… och kvinnan får föraningar om att någon kommer att komma. Rädslan smyger sig på. Det som de har försökt fly från visar sig vara omöjligt att undkomma.

 

Teater Giljotin

29 och 30 november kl 19.00 

1 december kl  19.00 

3 december kl 16.00

 

 

Ortens bästa poet: vår historia

Det här är med all säkerhet spoken word när det är som bäst. Förenade Förorter sätter nämligen upp Ortens bästa poet – vår historia  i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Det är en intim och exklusiv poesiföreställning där de medverkande är tidigare års guld- och silvermedaljörer i tävlingen Ortens bästa poet.

Spoken word är verkligen det nya gamla som är här för att stanna. För att vara riktigt med i vad som händer i scenkonst-sverige är detta ett måste.

Poesin varvas dessutom med berättelser om den kulturrevolution som Förenade Förorter och Ortens bästa poet utgör.

Kulturhuset, Vällingby

28 och 29 november kl 19.00

 

 

Frontens gryningsfärg 

Journalisten och författaren Mustafa Can debuterar här med sin första pjäs. En pjäs om motstånd, drömmar, tvekan och överlevnadens pris. Vi får ta del av kriget genom kvinnans ögon.

Ett krig. Fyra unga prickskyttar någonstans i världen. I en våldsam vardag där det är nödvändigt att döda ett barn med kniv för att själv överleva. Men här finns också ögonblick av bräcklig mening och poesi, om vad frihet djupast innebär, kampen för att inte sjunka ner i avgrunden, att minnas smaken av en lammgryta, en beröring och längtan efter vanlighet medan bomberna faller och kamraterna stupar.

Pjäsen bygger på autentiska berättelser från unga kvinnliga soldater som Mustafa Can mötte vid fronten i krigets Kobane i syriska Kurdistan, men i den här berättelsen är vi överallt och ingenstans.

Regissören är Astrid Menasanch Tobieson, som är en av grundarna till frigruppen Stå! Gerillan, en frigrupp som har gått mig förbi men som jag är så redo för att veta mer om.

Bered dig på en brutal pjäs där kriget läggs i ditt knä.

 

Kulturhuset, Stadsteatern, Lilla scen

Premiär 1 december kl 19.00

2 december kl 18.00

 

Foto i bannern från föreställningen Frontens gryningsfärg, foto: Magnus Neideman

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *