Cie Massala_Näss1

Veckotips STHLM: Mash-ups och kalla kårar


Publicerades 2019-09-17

Veckotips Stockholm: Vecka 38

Stockholm, bered dig på en mix av stilar som skapar något nytt. Folkdans möter hiphop, opera möter Valerie Solanas och Vällingby möter skräcken.

 

CIE MASSALA – Näss (Folk)

Spännande gästspel på Dansens hus med en urban mash-up.

Det franska danskompaniet Cie Massala har ena foten i Marocko och den andra i en förort i Paris (Val-de-Marne). I verket Näss, som på arabiska betyder folk, mixas uttryck från stilar som hiphop, samtida dans, marockanska folkdanser och nycirkus.

Näss har fötts ur kontraster. Mellan olika tidsepoker, framåtriktad modernitet och hårt fastlåsta traditioner och mellan det jordiska och det spirituella.

För koreografin står grundaren till kompaniet, Fouad Boussouf, där en stor inspirationskälla till Näss är olika typer av marockanska folkdanser.

Mötet mellan marockanska folkdanser och Parisförortens hiphop skapar detta dansverk.

 

Dansens hus

Fredag 20 sep. – Lördag  21 sep. kl 19.00

 

 

Valerie’s Voice

Det blir SCUM-opera på alias TEATERN, när det görs opera utifrån Valerie Solanas S.C.U.M-manifest.

Operan beskrivs som lekfull och experimentell och genom musiken växlar operan mellan det allvarsamma och det humoristiska.

Via sopranen Paulina Pfeiffer färdas vi genom Valeries tankar kring karriär, familjeliv, politik, religion och konst. I dessa rum får vi följa Valeries tankar och visioner om en rörelse som radikalt vill förändra villkoren för såväl kvinnor som män.

Verket leker också med operaformen, då den är skriven för en sopran, fyra elgitarrer och elektronik. Missa inte detta gästspel från Malmö!

 

alias TEATERN

Onsdag 18 sep. – Lördag 21 sep. kl 19.00

Söndag 22 sep. kl 22.00

 

 

Låt den rätte komma in

John Ajvide Lindqvists kultförklarade roman Låt den rätte komma in blir teater på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Någon sprider död i Vällingby. Offren töms på blod och rykten om ritualmord börjar gå. Oskar hoppas att det är hämnden som kommit, hämnden för allt han utsätts för dag efter dag. Han drömmer om att straffa sina mobbare, men vågar inte. Så träffar han Eli och plötsligt kan han göra allt. Men det är något som inte stämmer. Och varför ses de aldrig innan solen gått ner?

Storyn känner ju många till, men det är nog så spännande att se hur detta ger sig uttryck på scenen. Jag hoppas på en riktig nagelbitar-upplevelse.

Dessutom spelas föreställningen först efter mörkrets inbrott, ett intressant grepp som också ger roliga starttider för föreställningen.

Det säger också något om hur poppis föreställningen är även innan premiär, då nästintill hela föreställningsperioden är fullbokad – så grattis till dig med biljett!

 

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby 

Fredag 20 sep. kl 19.15

Söndag 22 sep. kl 19.12 

(spelas fram till den 21 november)  

 

Bild i banner: Cie Massala – Näss, Foto: Charlotte Audureau

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *