Visit_QonoS_koncept

Veckotips STHLM: Magikerkonsult och klingoner


Veckotips Stockholm: Vecka 5 

Man kanske kan säga att resor är ett genomgående tema för veckans Stockholms-tips. Vi får resa in i en illusion, tillbaka ett gäng år och se på ett bejublat dansverk, göra oss redo för en resa ut i rymden och resa till framtidens stora teaterpjäser.

 

Mystique: Bland Skuggorna

Mystique är en magiklubb som går av stapeln en gång i månaden på Scalateatern. Där möts trollkonstnärer från Sverige och från övriga Europa. Detta är showen:

Varje månad skapar ensemblen (Tom Stone, Martin Hansson, Leif Olberius & John-Henry Larsson) en splitter ny magishow i två akter och kryddar den med gästinslag av favoritartister som flygs in från Sverige & Europa. Föreställningen spelas en gång, pensioneras direkt därefter, varpå skapandet av nästa föreställning påbörjas. Varje föreställning blir nära, lustfylld och full av nerv.

Denna månad gästas de av ingen mindre än Will Houston. Jag ska vara ärlig att säga att denna Houston inte var känd för mig innan, men efter idogt googlande så får man säga att jag har rätt bra koll på hela magigrejen. Han har en kandidatexamen i historien om trollkonstutbildning (oerhört fritt översatt från “History of magic education”), har varit magikerkonsult i storfilmer som Hugo. Han har en lite elegant stil och berättar bland annat historier om historiska magiker samtidigt som han utför deras otroliga tricks. Han skapar en bokdammig magi kring magin.

 

Scalateatern

Tisdag 30 januari, 19.00

 

Vintage Dans

Älskar du dans? Jo, då har Dansens hus nu skapat en best of-kväll där du får uppleva två dansverk som gjorde succé när de uruppfördes. Båda verken är koreograferade av Mats Ek och har lite lantbrukstema dessutom. De heter nämligen Potatis och Yxa. 

I duetten Potatis ser vi Ana Laguna, Mats Ek och fyra kilo potatis. En humoristisk och eftertänksam berättelse om en oglamorös, med nyttig, knöl. Föreställningen Yxa, koreograferad direkt för Ana Laguna och Ivan Auzely, är en duett om att hugga ved. För honom ett praktiskt arbete. För henne något som oroar med sitt våld. Det blir en konfrontation, som leder till ny samhörighet.

I den senare får vi också höra underbara Fläskkvartetten och deras version av Tomaso Albinonis klassiska stycke Adagio. Det kommer bli en timmes dans i absoluta världsklass.

 

Dansens hus

Fredag 2 februari, 19.00

 

Visit Qo’noS

Ta chansen att besöka Visit Qo’noS [Kronos], världens första klingonska turistbyrå på Turteatern i Stockholm. Klingonerna Ban’Shee, Mara, Morath och Klag från Huset Duras har kommit till jorden för att ge människorna en “non-hologram live-act presentation” om klingonsk kultur. Exakt vad detta innebär är ju lite luddigt, men här får vi lite mer info.

Besökarna kommer, förutom att få information och tips för att överleva en resa till planeten Qo’noS, bjudas in till klingonernas ceremoniella auditorium för en presentation av klingonsk historia och kultur. Där får de ta del av dans, klingonopera, allsång och aldrig tidigare framförda scener ur Romyo je joloywI’ (mer känd på jorden som Romeo och Julia) av den klingonska dramatikern Shex’pir. Utöver detta kommer de också få uppleva klingonsk stridsteknik och få smaka på delikatesser som gagh och bloodwine.

För en trekkie är ju detta drömmen, men även för mig som har sett cirka 0 bildrutor Star Trek så blir jag ändå nyfiken. Detta kanske kan vara en inkörsport till många goda timmar TV? Oavsett så kommer en garanterat få en fethärlig scenkonstupplevelse signerat Nils Poletti.

 

Turteatern

Premiär lördag 3 februari, 19.00

Spelas till den 24 mars 

 

Instant Playhouse

Det här har jag skrivit om tidigare år, men jag bara måste tipsa om det igen. För det är för spännande. Det är fem dramatiker, fem regissörer och femton skådespelare som har i uppdrag att under 24 arbetstimmar skriva, repa och ha premiär på fem helt nya pjäser. I årets upplaga kan vi bland annat få se en splitterny pjäs av Maria Blom, en pjäs i regi av Per Graffman och också se bland annat Rachel Molin, Cecilia Frode och Rennie Mirro på scen. Det är 25 dundernamn som Playhouse Teater har samlat ihop. Alla biljettintäkter går oavkortat till UNICEF. Så du kan få se det fräschaste av det fräscha i teatersvängen och sen skänka pengar till barn i nöd. En helbra helgupplevelse!

 

Playhouse Teater

Lördag 3 februari, 19.00. Söndag 4 februari, 13.00 och 17.00.

 

 

Omslagsbild från Visit Qo’noS. Fotograf: Chrisander Brun  

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *