skap_mb-0730_0

Veckotips STHLM: Lust och dans


Publicerades 2019-04-09

Veckotips Stockholm: Vecka 15

Veckan i Stockholm präglas av lust. Lusten till kärlek, livet och det virala. Delta i ett vattenmelonparty, dansa bröllopsvals och se digitala avatarer dansa.

 

“The Viral Dance”

Ludvig Daae och Joanna Nordahl tar sig an den virala dansen och delar scenen med digitala avatarer. Det är en vidareutveckling av en lång process kring vad det innebär att vara människa i vårt moderna samhälle där Daae och Nordahl har tagit avstamp i det virala.

 2018 matade Daae/Nordahl in 250 virala danser från de senaste 20 åren i ett dataprogram, ett neuronnätverk som studerar rörelsemönster. Koreografierna delades upp i individuella dansrörelser innan programmet analyserade tidsvariationer, rumsliga riktningar, typ av rörelser samt deras relativa förekomst. Genom att göra det lärde sig systemet att simulera en viral dans, och att skapa en helt ny koreografi: världens första AI-genererade virala dans, den ultimata virala dansen.

The Viral Dance kan förut att ses live också upplevas online och som utställning, så bra då föreställningarna verkar vara utsålda.

 

MDT

Onsdag 10 april – 11 april kl 20.00

 

IKI

Sugen på något brutalt, vackert och livsbejakande? Då är SU-En Butoh Company något för dig. För här möter japansk estetik karg nordisk vår och blir ett prunkande universum.

Det nya inom inredning är ju just mötet mellan asiatiskt och nordisk design, så här kan den trendkänsliga känna sig hemma.

Verket utspelar sig i en livs- och konstträdgård där fem dansare och en röstkonstnären Nuria Divi tar plats.

Föreställningen andas naturens skälvande föränderlighet. Den föder fram sublima, estetiska och absurda kroppar, i ett scenrum som kan vara en trädgård, en skog, ett stall eller en kompost.

Dessutom får du andas, tänka på livet och förgängligheten. Som om detta inte vore nog så avslutas upplevelsen med ett saftigt vattenmelonparty.

 

Dansens hus

Onsdag 10 april – Torsdag 11 april kl 18.00

 

Skapelsen

Folkoperan svidar om till ett kärlekstempel med bröllopsvals i foajén och vigsel på scen. Haydns körverk ligger till grund och ärkeänglar som gestaltas av skådespelare och operasångare guidar oss i en väv av  bibelns normativa skapelseberättelse till hur kärleksrelationer kan se ut idag.

I begynnelsen skapas Adam och Eva tillsammans med de normer och livsregler som fortfarande styr. På Folkoperan visar vi en nytolkning av skapelseberättelse där skådespelare, operasångare, kör och kärlekspar ger sin bild av kärleken.

En så här spännande klatsch av uttryck kring riten kring bröllopet, med musik, skådespeleri och kärlekspars egna historier, får inte missas.

En vigselförrättare är på plats och jag imponeras av kärleksparens mod. Detta kan bli en historisk upplevelse och något vi kommer prata om länge. Och givetvis är det regissören och Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani som står för regi.

 

Folkoperan

Onsdag 10 april kl 19.00

Fredag 12 april kl 19.00

Söndag 14 april kl 16.00

(Spelas fram till 28 april)
Bild i bannern: Pressbild Skapelsen på Folkoperan, foto: Mats Bäcker

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *