donnadonna_banner

Veckotips STHLM: Livets lågvattenmärken


Veckotips Stockholm: Vecka 6

Det är en lite tung vecka i Stockholm, iallafall om en få tro de teman som veckans bästa scenkonst bjuder på. Det blir sanna berättelser om bland annat att växa upp i en sekt, en musikal om döden, en pjäs om självmord och sen kanske en föreställning som i sammanhanget sticker ut lite – en ljudföreställning om en robot som heter Gertrud.

 

Storydox – Brytpunkt

Det är dags för säsongsstart av Storydox, konceptet där du får höra vanliga människors ovanliga berättelser. Denna gång är det tema brytpunkter och vändpunkter och detta är vad vi ska få bjudas på:

“Hör säljaren som efter en transformativ natt i Indien säger upp sig för att satsa på sin kreativitet. Socionomen som i Tanzania tar sig an en prostituerads liv och dras in i ett letande på liv och död. Kvinnan som växer upp utanför civilisationen, i en grupp som blir till en sekt. Den ensamkommande killen från Afghanistan som spelar Spöksonaten när avslaget kommer. Och pristagaren från Ortens Bästa Poet om att rymma hemifrån för frihet, och straffas för det.”

Är du som jag, en sucker för riktigt bra berättelser, så är Storydox nånting att hålla ögonen på och varför inte sticka till Vällingby i veckan!

 

Kulturhuset Stadsteatern, Vällingby

Torsdag, 8 februari, 18.00

 

Döden the musical – om vi hinner

Stockholms improvisationsteater gör ofta storartad underhållning av lite tunga och svåra ämnen. Tidigare har de bland annat gjort improviserad Norén och en improviserad föreställning om Selma Lagerlöf. Denna gången är det också ett allvarligt ämne som vi får skratta lite åt, nämligen döden.

“I den här föreställningen vill vi bjuda er kära publik på livets höjdpunkter och lågvattenmärken – och dessutom sjunga om det. Kom och skratta åt mänsklighetens brister eller spegla dig i improvisatörernas sånger och scener om fåfänga drömmar, otillräcklighet och kärlekslängtan. Kom och upplev livet i dödens skugga!”

Dessutom är detta i musikalform, vilket ju ligger undertecknad varmt om hjärtat. Spelas visserligen ända fram i april, men så många föreställningar är det ändå inte. Så kika in det vettja!

 

Stockholms Improvisationsteater

Fredag-lördag, 9-10 februari, 19.00

 

Dom ska hitta oss tillsammans + Royals 

Den relativt nystartade gruppen DonnaDonna har spelat sina två föreställningar Dom ska hitta oss tillsammans och Royals runt om i Malmö och Göteborg. Nu kommer de äntligen till Stockholm och Strindbergs Intima Teater. Dom ska hitta oss tillsammans kretsar kring sångerskan Ulla Billquists självmord och den kvinnan som skulle ha hittats bredvid henne som istället valde att gå därifrån. Vår skribent Julia Hagström såg föreställningen i Malmö och skrev bland annat så här:

“DonnaDonna berättar en tragisk kärlekshistoria om det som aldrig skulle kunna vara. En finstämd skildring om en sannolik självmordspakt som bröts.”

Dagen efter bjuds det på brunch och då spelas deras andra föreställning Royals som “är en komisk och förhöjd samtidsskildring av monarkin, som behandlar makt, kön och en mor/dotter-relation som ställs på sin spets.” Sounds like a plan att ta en helhelg med DonnaDonna.

 

Strindbergs Intima Teater

Dom ska hitta oss tillsammans, lördag 10 februari, 19.00

Royals, söndag 11 februari, 13.00

 

Sagan om roboten Gertrud 

Audiorama är ju ett rätt fräsigt ställe som faktiskt är Sveriges nationalscen för lyssnandet! Där kan du höra allt ifrån musik till ljudföreställningar, både för barn och vuxna. Det är en av deras barnföreställningar som jag vill tipsa om lite extra mycket här. Det är rymdberättelsen Sagan om roboten Gertrud där vi får hänga lite med Gertrud och hennes polare.

“Roboten Gertrud med hennes ständiga följeslagare Surikaten Alice bor på planet Orange, de har byggt ett bibliotek för ljud. Men biblioteket är tomt. För att hitta ljud reser de runt i rymden och träffar olika rymdvarelser. Dom träffar Sara, Teva, Kalle och Åke. Och spelar in ljudet av allihop, men var är Jonna? Är planet Rosa helt tyst? Och lyckas dom fylla biblioteket?”

Detta passar barn mellan 1 och 3 år och fatta vad coolt att som så liten få lägga sig på kuddar, höra 21 högtalare från tak till golv spela upp en föreställning för en. Bara det är ju värt ett besök!

 

Audiorama

Söndag, 11 februari, 13.00

Spelas även 25 februari

 

 

Omslagsbild: Affischbild för Dom ska hitta oss tillsammans. Foto: DonnaDonna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *