under_2

Veckotips STHLM: Lite som livet självt!


Veckotips Stockholm: Vecka 3

I tredje veckan i januari får vi vara både stora och små. Vi ska älta våra sorger tills de inte längre gör ont. Vi ska reflektera kring scenkonst. Vi ska se häxor och bekämpa dem. Vi ska uppleva dans ur en bebis perspektiv. Lite som livet självt, sorg, rädsla, reflektion och njutning.

 

Under – en dansföreställning för bebisar

Jag älskar scenkonst för de allra minsta. Jag tror det handlar om att en måste gå till botten med vad som fascinerar oss på ett intuitivt sätt. De stora frågorna ur fascinationen för form, röst och rörelse. Så tänker jag i alla fall.

I Under blir det dans och ett föränderligt rum där kroppar, tyg och ljus dansar. Kullar sjunger och under ytan gömmer sig nya världar. Under talar till alla sinnen. Detta är en föreställning som talar till alla sinnen där det ryms både små och stora underverk.

 

ZebraDans

20 januari kl 13.00

 

Det rasar – en kollektiv sorgeakt 

Vi ältar de smärtsammaste ögonblicken tills det slutar att göra ont.

Dramalabbet gästspelar på Orionteatern med en kollektiv sorgebearbetning. Föreställningen är en slags reningsakt baserad på människors mest smärtsamma ögonblick.

Grunden till föreställningen, fotokonsten och musikskapandet kommer ur insamlandet av drygt 30 personliga berättelser. Föreställningen i sig är inspirerad av Sofie Calles konstprojekt Exquisite Pain, där Sofie Calles egen kärlekssorg, tillsammans med andras utgör verkets grund.

– Vi hänger oss åt sorgen, åt de mest plågsamma minnena. Vi ältar våra svåraste stunder tills de slutar att göra ont, säger regissör Katja Seitajoki. Även om vi är utsatta vägrar vi ofta erkänna det och håller masken, uppför oss som den starka. Men kanske är det då när vi vågar visa hela vår trasighet och slutar bita ihop som riktig förändring kan ske. Det kräver mod att blotta sin sårbarhet och att älta är för oss en process som frigör smärtan. Genom att visa det mest sköra kanske vi kan mötas och ge stöd åt varandra. Så förbered er på stora känslor och massbearbetning i grupp.

Vågar du delta i reningsarbetet? Jag ska få mig att våga!

 

Orionteatern

20 januari kl 19.00 (fullsatt) 

Spelas på Orionteatern fram till 4 februari.  

 

Annas Hörna

Vad passar bättre på det nya året än fördjupande samtal! Nyårslöftena håller fortfarande i sig, och reflektion och fördjupning är väl ett av de populäraste löften, eller borde i alla fall vara (blink, blink). På torsdag bjuder Anna Takanen, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern, in till samtal med skådespelarna Nina Zanjani och Johan Rabaeus på studion. Spännande! Och missar en det så kan en alltid ta del av det filmade materialet som sedan publiceras på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

 

Kulturhuset Stadsteatern, Studion

18 januari kl 17.30

 

Häxorna 

Roald Dahls Häxorna har denna vecka premiär som teater på Dramaten. Denna läskiga och hisnande berättelse minns jag så väl från när jag var barn. Att döma av de minnesbilder som har etsats sig fast, som små filmsekvenser, kommer en scenisk gestaltning av berättelsen bli fantastisk! Föreställningen rekommenderas från sju år och detta kanske är bra att lyssna på då den kan bli ganska ryslig.

Storyn handlar om att det faktiskt finns häxor på riktigt. De äter barn och ser ut som helt vanliga kvinnor. Den som bär ansvaret att rädda barnen och avslöja häxorna är en föräldralös pojke. Ni hör ju, äventyr och skräck – det är så en får peppad skrämselhicka.

 

Dramaten 

Premiär 18 januari kl 18.00 

Spelas även 19 januari kl 18.00 och 20 januari kl 13.00 

 

Bild i bannern från föreställningen Under – ZebraDans, foto: Mattias Andersson.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *