woman-2711842_1280

Veckotips STHLM: Lekfull galenskap


Publicerad 2018-10-16

Veckotips Stockholm: Vecka 42

Veckan i Stockholm kommer bli helt magisk. Här finns både djup och lekfull galenskap. Galenskap som i att leva ut och våga fantisera. Djup som i fördjupning och låta tankar ta tid. En galet bra vecka helt enkelt.

 

Faculty of Action

På Färgfabrikens takvåning kan en under tre dagar ta del av en live-performanceutställning. Dagar fyllda med performance, workshop och samtal.

Det handlar om att vara i rummet, i ett här och nu, och att som besökare uppleva konsten som temporär och föränderlig.

Åtta perfomanceverk pågår samtidigt där både svenska och internationella performancekonstnärer deltar. Detta är ett verkligen ett tillfälle att stanna upp och ge utrymme för fördjupning.

Både utställningen och seminariet vill undersöka var performance står just nu på den globala och lokala samtidskonstscenen, samtidigt som man här skapar och prövar formerna för ett – om än tillfälligt – rum för en konstform i förändring. Rummet och det publika programmet, kompletterat med nya texter, blir en plattform för dialog.

Ta del av seminariet på söndagen eller kanske av den katalog som delvis förs på plats under utställningen. Katalogen lånar fanzinets estetik och innehåller bland annat bidrag från de deltagande konstnärerna och en text av Diana Taylor på temat “What can performance do?”.

Ge dig själv tid för att uppleva perfomance på djupet och upptäck vad konstformen kan vara.

 

Färgfabriken

Fredag 19 okt, kl 17.00 – 20.00

Lördag 20 okt,  kl 11.00 – 17.00

Söndag 21 okt, kl  11.00 – 17.00

Fri entré.

 

 

Stå där med tvättad hals

Har du stått där med halsen tvättad? Själv är jag inte riktigt bekant med uttrycket. Är det ett uttryck? Men efter att ha läst om eventet Stå där med tvättad hals så är jag så redo.

Har du stått där med halsen tvättad? Uppklädd till tänderna, skarpaste katten i stan, snopet övergiven av din dejt eller bangande polare, utan någonstans att gå? Osäkerhetsprincipen har lösningen på dina våndor! I detta nu smider OP avancerade planer inför årets händelse.

Detta är alltså ett performance och maskerad-event där maximalism är i fokus. Det kommer bli en kväll fylld av performance, alter egon, karneval, barockdans, burlesk och divalater. Detta låter som en svulstig Marie Antoinette-dröm.

Det är Osäkerhetsprincipen som står bakom kvällen, som är ett konstnärligt och kuratoriskt samarbete mellan Anna Kinbom, Sonia Hedstrand & Rut Karin Zettergren. De producerar evenemang inom performance- och videofältet, baserade på DIY-principen.

Lekfullt och inbjudande, dags att damma av barockperuken. För det är strikt klädkod.

 

Bångska våningen

Lör 20 okt, kl 16.00

 

Norrländsk Invasion

Norrland invaderar Stockholms Stadsteater! Under nio dagar kan en få ta del av verk från Norrscens teatrar. Det blir också samtal och diskussioner.

Det är Norrscen som står bakom, vilket är ett samarbete mellan fem teatrar i norra Sverige: Västerbottensteatern, Teater Västernorrland, Estrad Norr, Norrbottensteatern och Giron Sámi Teáhter.

På fredag kan en få tal del av föreställningen Lady Day – ett personligt musikporträtt om Billie Holiday. Där det blir jazziga toner och ett härligt gestaltat porträtt av Lady Day genom Francesca Quartey.

Även Släktkalaset spelar under helgen med start på fredag. Släktkalaset är en föreställning från Västerbottensteatern som är fritt baserad på Maria Bloms Masjävlar. Ni minns säkert filmen Masjävlar, där favoritrepliken – Du jobbar med data, fortfarande citeras frekvent.

Bli invaderad du med och ta del av norrländsk scenkonst.

 

Lady Day – Klara soppteater

Fredag 19 okt, kl 12.00

 

Släktkalaset, Stockholms Stadsteater, Kilen

Fredag 19 okt, kl 19.00

Lördag 20 okt, kl 18.00

 

Axel von Fersens HELT NYA charmkurs: Platinum Edition

Denna charmkurs är något utöver det ovanliga. Inte nog med att det är en platinum edition, detta är något helt unikt och så spännande.

Här kommer du alltså få ta del av Axel von Fersens tips och tekniker för framgång, greven som levde under 1700-talet och var Marie Antoinettes gunsling. Detta är inte enbart en charmkurs utan också en show.

”Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville.” Axel von Fersens liv är fyllt av makalösa äventyr. I Frankrike får han självaste drottningen på fall, i Amerika blir han tolk åt General Washington. Vill du bli likadan? Axel von Fersens charmkurs Platinum Edition är en underhållande afton med Caroline Donath.

Det är Caroline Donath som varsamt kommer ta med dig på denna lekfulla resa. Hon är expert på Axels charm. Caroline är skådespelerska, dramatiker och röstcoach. Hennes relation till Axel har långvarig och hon har tidigare skapat verken “Jag är Axel von Fersen!” och “Axel von Fersens charmkurs”.

Nu är det alltså dags för Platinum Edition av charmkursen och det gäller att haffa biljetterna snabbt – för det verkar helt klart gå åt.

Tanken är att du ska få praktiska och opraktiska kompetenser för vardagen, direkt från 1700-talet. Kärlekens spel är tidlöst.

Om du längtar efter framgång kan du alltså få hjälp av Axel och det garanteras att Axels ande kommer vara närvarande.

 

Kristinehovs Malmgård

Torsdag 18 okt, kl 19.00

Fredag 19 okt, kl 19.00

(spelas även söndagen den 28 oktober)

 

Bild i bannern: CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *