Dramatesering av Stina Oscarson;
Översättning Axel Rydstam;
Regi Nora Nilsson;
Scenografi Annika Nieminen Bromberg;
Kostym Liv Pettersson;
Ljus Markus Granqvist;
Ljud Magnus Eriksson;

Veckotips STHLM: Kvinnliga tänkare


Publicerad 2018-09-04

Veckotips Stockholm: Vecka 36

Valtiden präglar även scenkonstveckan i Stockholm. Dessa historiska kvinnor som gått före oss tröttnar vi aldrig på att få nyvinklar av, i veckans tips ryms både Bertha von Suttners romanfigur Marta och filosofen Simone Weil. Vem skulle inte vilja äta middag med de två! Inte att förglömma tipsar vi också om scenkonst för de allra minsta, det är där vi bygger grunden.

 

Ned med vapnen!

För ett tag sedan damp foldern “Om kriget kommer” ner i brevlådan. Där kan en läsa att Sverige aldrig kommer ge upp. Föreställningen Ned med vapnen! bygger på fredsaktivisten Bertha von Suttners roman från 1889 med samma titel. Här möter vi Marta, generalens dotter och fredsaktivist.

Hon lever i en värld som styrs av män och deras krig men Marta blir pacifist! Och nu, i en tid av upprustning och höjd beredskap ropar hon på oss med en röst som hörs lika tydligt som Hesa Fredrik. En röst som vågar och uppmanar till motstånd.

Det är Stina Oscarson som har skrivit texten och med Oscarsons bokturné, med nya boken Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig, färskt i minnet blir jag än mer nyfiken på denna monolog.

Att skapa en monolog som är dynamisk och fängslande från stund ett, är sannerligen en konst. Jag minns fortfarande Robert Fuxs gestaltning i monologen Ansvaret är vårt Tingsten och något säger mig att detta kommer bli minst lika oförglömligt. Med Nora Nilsson på regi, Robert Fux som skådespelare och Stina Oscarsons text nosar jag succé.

 

Lilla scen, Kulturhuset Stadsteatern

4 och 7 september kl 18.00

6 september kl 19.00

8 september kl 16.00

 

 

Projekt Simone Weil

Simone Weil är minst sagt en spännande person. Nu har tre dramatiker, fyra forskare och två dramaturger slagit sig samman och skapat Projekt Simone Weil. Under en timme präglad av lust och musik ställs tankar och perspektiv mot varandra.

Simone Weil, född 1909 i Paris och död 1943 i Ashford i England, var bland annat en fransk filosof, mystiker, politisk aktivist och fri skribent.

Bland det sista hon skrev var en pamflett riktad mot det moderna partiväsendet. Enligt Weil finns hos partierna, även de ”demokratiska”, med sitt åsiktstryck mot sina medlemmar, i själva verket embryot för all totalitarism.

Ö2 bjuder in till en föreställning som vrider och vänder på frågor kring vår demokrati och vårt parlamentariska system. Brännande frågor, Simone Weil, en spännande skrivprocess och musik – jag är hooked.

 

Ö2

Östgötagatan 2

6 och 7 september kl 19.30

8 och 9 september kl 16.00

 

Ta Daa! – internationell scenkonstfestival för barn

Fram till den 9 september pågår den internationella scenkonstfestivalen Ta Daa! som även har föreställningar för de allra minsta. Här finns föreställningar som passar från 6 månader upp till 6-åringar.

Ett ypperligt tillfälle att haka på ett barn för att se scenkonst. Det är så häftigt att uppleva teater och dans med barn och de brukar också vara så där härligt ärliga efteråt. Något får oss att lära av! Våga prata om våra upplevelser.

På valdagen kan en värma upp eller varva ner med föreställningen Lövkojan. En dansföreställning som låter litet som livet självt, om två vänner som bygger och har det kul men där det också kan kännas stickigt ibland.

 

Lövkojan

Teater Tre

9 september kl 13.00 & 15.00

 

 

Omslagsbild: Pressbild från föreställningen Ned med vapnen! foto: Bengt Wanselius

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *