_dsc7067

Veckotips STHLM: Klart vi ska


Publicerad 2018-09-18

Veckotips Stockholm: Vecka 38

Ska vi slåss mot väderkvarnar, vandra genom hotellkorridorer i jakt på tragedin, låta känslor jäsa och samtala i grupp om motstånd?! Klart vi ska, för här kommer veckans tips.

 

RUT

Har du någon upplevt att ett ord eller en situation i stunden har passerat obemärkt men efter en tid börjat förändra dig eller påverka dig? Att det efter en stund får andra proportioner? Då är dansföreställningen RUT något för dig.

Rut är en solo-performance där yttre aktioner och deras effekt på kroppen synliggörs. Ruts kropp växer, känslorna jäser till formationer som beter sig på olika sätt. Hennes kropp avslöjar något som sker konstant, men som är svårt för ögat att se. En ständig pågående transformation av kroppen, inte bara influerad av vår biologi.

Tänk dig att den där kommentaren eller blicken kan få din kropp att svälla och få andra formationer? För visst kan det kännas så på insidan. Jag tycker det låter helt underbart att få se detta manifesteras rent fysiskt också. Transformationen är här placerad i en tidsbubbla som blir uppförstorad och exponerad.

 

Weld, Norrtullsgatan 7

Tors 20 sep och Fre 21 sep kl 19

Lörd 22 sep kl 17.00

 

 

Don Quijote

Don Quijote, han som fajtas mot väderkvarnar, är Folkteaterns nya storsatsning för hösten. Operan är skriven av Massenets och baseras som väntat på den fyra hundra år gamla romanen av Miguel Cervantes.

Inför premiären har vi kunnat köpa biljetter till fantasipriser i en fantasibutik på Gustav Adolfs torg. Ett strategi som skvallrar även om verket där fantasin ska få utlopp.

Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet?

Uppsättningen blir ett normkreativt triangeldrama där Don Quijote, med sin ständige följeslagare Sancho Panza, försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.

Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för?

Är du redo för att ta reda på vad du är villig att offra livet för? Redo för fantasi och storslagna toner? Då är du redo för Don Quijote.

 

Folkoperan

Premiär Torsdag 20 sep kl 19.00

Lördag 22 sep kl 18.00 

Söndag 23 sep kl 16.00
Spelas fram till 30 november

 

Krilon

Kulturhuset Stadsteatern spelar föreställningen Krilon för fullt. Det är en föreställning baserad på nobelpristagaren Eyvind Johnsons klassiska motståndsromaner, om det omöjliga.

Andra världskriget är i full gång och vi möter fastighetsmäklaren Johannes Krilon som tillsammans med vänner bildar samtalsgruppen ”Grupp Krilon”. De möts för att samtala om poesi, vetenskap, filosofi.

Krilon handlar om motstånd, mot anti-demokratiska krafter som verkar så väl i världen som på Stockholms bostadsmarknad, krafter som hotar Krilon, hans grupp och själva demokratin. Ängslighet och misstänksamhet rår.

Föreställningen tar sig an frågorna kring hur lätt är det att överge sina demokratiska värderingar och vad krävs för att stå kvar vid dem.

Föreställningen har omnämnts som “Ett briljant försvarstal för det fria ordet” och “en modig uppsättning för den som vill vara med om ett samtal, som vill problematisera sin syn på vad det mänskliga innebär, och vad kultur och teater är, och kan vara”.

Jag som älskar samtalstematik bokar tågbiljetter i detta nu (ni andra kan ju ta tunnelbanan eller nåt).

 

Kulturhuset Stadsteatern, Klarascenen

Lördag 22 sep kl 17.00

Söndag 23 sep kl 16.00

Spelas fram till den 13 okt

 

Poste Restante  “It’s a tragedy”

Poste Restante är spännande grupp som bjuder på det oväntade. Den som vill se en regelrätt teater har gått fel. Här blandas performance med deltagande och oftast blir det en helt omvälvande och häftigt upplevelse!

Megapeppen infinner sig så klart nu, då Poste Restante ska ta sig an tragedin som form. Konstnärerna Linn Hilda Lamberg och Benjamin Quigley tar i detta verk avstamp ur tragedierna, film noir och Marilyn Monroes sista timmar för att ge språk åt det onämnbara.

Vi vet att det kommer sluta i katastrof, eller så har det mest fasansfulla redan hänt och vi befinner oss i avgrunden efteråt.

Vad som återstår är att steg för steg, inte sällan på ett smärtsamt sätt, förstå vad som hänt. Befriade från hopp behöver vi inte oroa oss för hur det kommer sluta. Vi vet hur det kommer sluta. Det kommer sluta illa.

Vi som besökare får en enskild starttid och blir vägledd av kören och en flimrande stjärna. Detta allomslutande performanceverk bjuder på nittio koreograferade minuter genom ensliga hotellkorridorer och trassliga lakan mot det oundvikliga.

Låt oss gå in i mörkret!

 

Hotell Hötorget, Holländargatan 8B, Stockholm.

Spelas 19-21 sep med individuella starttider från kl 18.00

Föreställningen spelas fram till den 5 okt

 

 

Omslagsbild: DON QUIJOTE: Ensemble, foto: Markus Gårder. Bilden är beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *