orignal_enadvokatsdod

Veckotips STHLM: Intimt


Publicerad 2018-10-09

Veckotips Stockholm: Vecka 41

I Stockholm och Uppsala väntas en intim vecka. Men inte intim som i lågmäld utan som i exklusiv, närgånget och glittrande. Det blir rysardrama, avsnittsteater, burleskfestival och en oväntad dom.

 

The 8th International Stockholm Burlesque Festival

Burlesken har verkligen intagit scenen. En tillåtande miljö som blandar befriande fritt.

I denna oemotstådliga konstform som blandar högt och lågt, sexighet med humor, drama med “sillyness” och där alla är välkomna – alla kroppar, könstillhörigheter och åldrar.

Nu är det dags för den åttonde internationella Burleskfestivalen. Det utlovas ett “Smörgåsbord of Sin”, där det kommer glittra, bli läckert extravagant med crème de la crème av internationella Burleska stjärnor.

Över 40 artister från 14 länder och fyra kontinenter kommer förgylla denna två dagars-festival. Det blir mingel, workshops, live musik, tävlingar, dans och Octbooberfest – festivalens egna välgörenhetsgala och uppvisning i “burlesksporten” Tasseltwirl, samtidigt som det är en insamling till Bröstcancerfonden.

Plocka fram glittret och tofsarna och gör dig redo för fest.

 

The 8th International Stockholm Burlesque Festival 

12 okt kl 19.30 Södra Teatern 

13 okt kl 20.00 Nalen

 

SÖNDERFALL

Sönderfall är ett rysardrama för ungdomar, vilket gör det lite extra spännande. Det är alltid roligt när scenen arbetar med tydliga genres – och så häftigt och bra när det lyckas.

Historien handlar dels om Nanna som är personlig assistent och om Liv, en femtonårig som sedan några år lever med assistans dygnet runt. Livs livsmiljö är Nannas arbetsmiljö och Nanna tycker att hon har världens bästa jobb. Men plötsligt blir Nanna inkallad till förhör för att hon anklagas att missköta sitt arbete och världen rämnar. Vad är det Liv har varit med om? Vem kommer lyssna på henne? Ord står mot ord. Allting faller sönder.

Det är UusiTeatteri som står bakom detta sönderfall och de är en sverigefinländsk teater och har spelat teater för barn och unga sedan starten 2002. UusiTeatteri jobbar med tvåspråkiga föreställningar och Sönderfall är inget undantag utan spelas både på svenska och finska.

 

Olympiateatern, Västmannagatan 56

13 okt kl 13.00 (urpremiär) – spelas på svenska

 (Spelas fram till 25 okt)

 

En advokats död

På Uppsala Stadsteater kan en få ta del av en annorlunda föreställning med både mat och en dom som kan variera.

Det är tydligt vad som kommer hända, ett brott kommer att begås och en advokat kommer dö. Men det är högst oklart hur allt slutar.

Det är i Akt 1 som ett förskräckligt brott ska begås. Vi får inblick i en advokatbyrå där praktknölen advokat af Möllersvärd ska fylla 60 år och uppvaktas på Uppsala slott. Men det är ingen som vill komma och fira honom, ingen i personalen och inte ens hans fru. Lösningen blir mord?

I Akt 2 är det dags för rättegången där livslevande praktiserande jurister är på plats för att avlägga domen. Det är olika åklagare, advokater och domare vid varje föreställningstillfälle – vilket gör det hela extra spännande.

Detta är en dråplig komedi utöver det vanliga och dessutom är det middag i pausen.

 

Uppsala Stadsteater

12 okt kl 18.00

13 okt kl 16.00

 

 Scener ur ett äktenskap

Strindbergs Intima Teater sätter upp en riktigt intim upplevelse av Ingmar Bergmans TV-serie Scener ur ett äktenskap.

När Bergman gjorde TV produktion var det Liv Ullman och Erland Josephson som spelade paret Marianne och Johan. De har varit gifta i tio år och har två döttrar tillsammans, men en dag förändras deras liv drastiskt. När det är Anna Pettersson som regisserar är det Hanna Nygårds och Andreas Ferrada-Noli som axlar äktenskapet.

Det är inte första gången Scener ur ett äktenskap blir teater, men jag är nästintill säker på att det är första gången den görs i ett sådant här spännande koncept.

Precis som i originalversionen från 1973 är historien uppdelad i sex unika avsnitt, skillnaden är att våra avsnitt utgör en kortare och mer intensiv upplevelse.

Två och två får en ta del av avsnitt ur Marianne och Johans äktenskap. En kliver in genom sceningången och upp på logen – där det finns miljöer från äktenskapets vrår.

Sitt som publik med i soffor, säng eller matbord. Allt beroende på vilket eller vilka avsnitt ni ser!

O ja, vad det kommer bli intimt. Jag blir lyrisk inför greppet och exklusiviteten. Det är nypremiär och föreställningen har redan gjort succé, så haffa en biljett innan de tar slut.

 

Strindbergs Intima Teater

12 okt, starttider från 15.00 – 16.40

13 okt, starttider från 12.00-16.10

14 okt, starttider från 12.00-16.10

 

Bild i bannern: En advokats död, foto: Micke Sandström

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *