Dracula på Kungliga Operan 2017. På bilden; Joel Annmo som Jonathan

Veckotips STHLM: Inte en pumpa i sikte


Veckotips Stockholm: Vecka 44

Detta måste vara höstens mest pimpade vecka. Höstlov, halloween, allhelgona och skräcktemat går inte att missa. Till och med blåsa-ur-huvudet-spelen har ändrat sin grafik till döskallar och pumpor. Det finns mycket att säga om amerikaniseringen, vilken jag inte prisar, men vi hoppar det och går över på mitt favoritämne – konst och scenkonst. Hösten märks även här det blir svulstigt, doftande och uppväckande. Veckan bjuder på både opera, spöksupé, arkitektur och signaltolkning.

 

Engelkes spöksupé

Spöksupé sitter ju finfint i skräcktider och detta verkar så där lagom otäckt och kittlande. På Strindbergs Intima teater kan vem som hest komma på besök – levande eller död. Också bland det vi får ta del av, det blir en duett med Strindbergs texter och över- och underjordisk musik. Givetvis blir det några stycken från dödsdansen och en fröken som håller dig i handen i hyacintrummet. Hyacintrummet – där vill jag vara. Det är skådespelaren Charlotte Engelkes som bjuder in till supé och föreställningstexten beskriver det som att det kommer bli en demaskerad, doftande, genomlyst och lekfullt ektoplastisk upplevelse. Ordet ektoplastisk gav mig huvudbry och inte var det helt lätt googlat heller. Jag kom in på en tråd som diskuterade ordets betydelse och efter den läsarupplevelsen skulle jag nog sammanfatta det som en beskrivning av ett slags tillstånd mellan kropp och andeväsen. Spännande! Dessutom en doftande upplevelse, det känns som om detta är en föreställning för alla sinnen.

Strindbergs Intima teater

1, 2, 3 och 4 november kl 19.00

5 november kl 16.00

 

Dracula 

Pampigt tänker jag när Kungliga Operan sätter upp Dracula. När jag tittar på pressbilderna känns det som att kliva in i en svulstigare version av Twilight. Detta är en opera baserad på Bram Stokers berömda roman från 1897 med samma namn med musik komponerad av Victoria Borisova-Ollas, som beskrivs som en av vår tids mest intressanta och efterfrågade tonsättare. Uppsättningen bjuder på skräckromantik, viktorianskt mode och storslagna körer. Hurra!

Hur länge kan kärleken överleva? Vad skulle du göra om en främling dyker upp från ingenstans och säger att han har letat efter dig i 400 år?

Vad jag skulle bli förvånad och rädd, tänker jag. Givetvis blir det krossade hjärtan, hämnd och en hel del blod. För dig som inte kan ta dig till Stockholm går det också att se vissa av föreställningar live på en biograf nära dig.

Kungliga Operan

31 oktober kl 19.00

3 november kl 19.00 (slutsålt) 

Izaskun Chinchilla

Stockholms Arkitektförening och KTH Arkitekturskola arrangerar ett samtal med arkitekten Izaskun Chincilla. Torrt kanske någon tycker, men vänta bara så ska ni se hur det vattnas i munnen.

Chincilla doktorerar just nu vid ETSAM i Madrid i något så spännande som “Sustainability and Architecture: Revolution, Crisis or Orthodoxy?” Samtalet kommer handla om tekniska och intellektuella utmaningar i en omhändertagande arkitektur.

Investigating the technical and intellectual challenges of a Care Taking Architecture

Omhändertagande arkitektur känns verkligen som något vi kan behöva. Dessutom har Chincilla ställt ut flertal gånger på Venedigbiennalen. I sina projekt kombinerar hon flera discipliner så som ekologi, sociologi och vetenskap. Hennes verk går bortom den snygga fasaden och möter komplexiteten i det verkliga livet. Dessutom är allt snyggt, väldigt snyggt. Börjar det vattnas? Jag är i alla fall helt såld.

KTH Arkitektur, Osquars backe 

2 november kl 18.00  

 

Claire Parsons Co – Signal

Jag älskar upplösta teaterrum och därför föll jag pladask för denna föreställning. Här får du röra dig, sitta, stå och gå. Du befinner dig tillsammans med dansare i ett upplevelserum som sänder ut signaler. Det är ett allkonstverk där rörelse, ljud, ljus, bild och dansare signalerar och kommunicerar. Signal är en lek med tillstånd och perception. Vad betyder de olika signalerna, hur tolkas de på olika avstånd?

Att signalera betyder också att kommunicera något som bär med sig en betydelse; känslor, intryck, avstånd.

Dansens hus 

5 november kl 13.00 och 15.00

 

Foto i bannern från föreställningen Dracula, foto: Carl Thorborg

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *