sthlm

Veckotips STHLM: Hud, hår och äventyr


Veckotips Stockholm: Vecka 45

Veckan ställer oss frågor kring svenskhet, äventyr och kampen för överlevnad och upprätthållande av liv. Det blir porträtt av hur verkligheten såg ut för de emigrerade svenskarna i Amerika i slutet av 1800-talet. Vi skrattar oss vilse i översättningar och tar del av hud och hår och äventyr.

 

Swede Hollow

Vi förflyttar oss till en liten industristad i Amerika år 1897. Där är några av alla de svenskar som sökt lyckan på andra sidan Atlanten förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin, ett svenskgetto.

Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota. 

Föreställningen är baserad på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn och handlar om livet i Den Nya Världen. Det är avskalat och intim. Det handlar om kampen för att klara dagen och drömmen om en bättre framtid.

Bänkraderna är borttagna och publiken tar plats på golvet på kuddar eller bänkar om man behöver. Allt för att komma spelet så nära som möjligt. Intimt och nära på alla sätt helt enkelt.

Dessutom är line-upen stjärnprydd med skådespelare som bland annat Nour El Refai, Marie Richardson och Reuben Sallmander.

 

Dramaten, Elverket

Onsdag 8 november kl 19.00 (Premiär) 

Torsdag 9 november kl 19.00

Söndag 12 november kl 16.00 

 

Lost in Translation

Kasta dig in i en improviserad komedi om att hitta dig själv i Sverige. Här blir det improvisation om kulturella konventioner och kanske kan vi känna igen oss själva, skratta åt det och kanske lära oss ett och annat. Dessutom är publiken med och driver föreställningen framåt. Föreställningen spelas på engelska så värm upp din brittiska tunga och bered dig på skrattfest! Dags att gå vilse i översättningar.

Boulevardteatern

Fredag 10 november kl 20.00 

 

Lode Kuylenstierna: Life Support

Människohår, latex och tjocktråd. Bilden för utställningen ser ut som en ny kroppsdel eller en helt ny varelse. Konstnären Lode Kuylenstierna ställer ut på Galerie Forsblom med utställningen Life Support. Titeln refererar till den medicinska termen och att fysiskt upprätthålla något, men samtidigt är det en påminnelse om sårbarheten och livskraften hos människan.

Lode Kuylenstierna arbetar multidiciplinärt med film och skulptur.

The sculptural works in this exhibition, resemble body shapes with their cutaneous materials and textures. The amorphous forms are made of latex and human hair, attached and jointed together with thick thread and palpable stiches. The corporality is substantial and physical and evokes feelings like discomfort, but also tenderness and curiosity.

Jag blir fascinerad, skrämd, äcklad, men det väcks också en lust. En lust till att utforska denna utställning på närmare håll. Så varför inte svänga förbi öppningen på torsdag då även konstnären är på plats?

 

Galerie Forsblom 

Torsdag 9 november kl 17.00-19.00 

Fredag 10 november kl 11.00-18.00

Lördag 11 november kl 11.00-16.00

Söndag 12 november kl 12.00-16.00

Lidingö stadshus förvandlas till en skådeplats för föreställningen Resor med Moster Augusta. Detta äventyrsdrama liknas vid “100åringen som klev ut genom fönstret och försvann” och “Forrest Gump” och med de trevliga referenserna kan vi tänka oss att det blir ett varmt drama som passar hela familjen.

Henry Pullings liv kastas om då han träffar sin excentriska Moster Augusta vid sin morsbegravning. Tidigare levde Henry ett stillsamt liv efter sin pension men nu drar Augusta ut honom på äventyr och bjuder på stor passion för livet. Resan blir färgsprakande och pulserande, precis som ett äventyr ska vara.

Trivsamt och lustfyllt tänker jag. En god pralin som förhoppningsvis är riktigt snyggt förpackad i en trevlig omgivning.

 

Sessionsalen, Lidingö stadshus

Söndag 12 november kl 18.00 (slutsåld)

Spelas fram till den 26 november. 

 

Bild i banner: från utställning Life Support av Lode Kuylenstierna. 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *