belenius_banner

Veckotips STHLM: Graffiti och poesi


Publicerades 2019-01-15

I första stockholmstipset för året tipsar EliSophie Andrée oss om svensk design, kvinnor, poesi, graffiti och komik. Ut och njut!

 

 

Lunchföreläsning: Svensk design under 2000-talet

Så länge jag kan minnas har vi snackat om kostym och design för 1500-tal, 1600-tal, gud-vet-vilket-100tal men aldrig någonsin 2000-talet. Men, nu är det äntligen dags för ändring på den fronten! Dessutom så är lunchföreläsningar någonting av det bästa som finns. Finns det ens ett bättre sätt att spendera lunchen på? Låta ens matlåda blandas med tyger och inspireras till kommande scenkonstprojekt? Jag tänker en föreläsning där kläderna som diskuteras är en blandning av kostymen till Juck fint blandad med kläderna från Rapunzels uppsättning på Helsingborgs stadsteater. Som en perfekt blandad kostym-godispåse.

 

Nationalmuseum

Onsdag 16 januari, 12.30 – 13.15

 

 

Kvinnan på scenen: Kvinnans åldrar

Anneli Dufva leder under våren fyra samtal med kvinnan som utgångspunkt.

Jag är SÅ taggad.

Jag kan knappt beskriva min hype.

I det allra första panelsamtalet medverkar Melinda Kinnaman, Nina Rashid, Cilla Thorell och Ellen Nyman. Samtalet ska handla om kvinnans ålder och vad det egentligen spelar för roll (pun intended) vilken ålder en kvinna har i branschen?

Dock, så vet vi ju redan innan att det spelar en stor roll. Kvinnor över femtio får nästan alltid spela mammor eller fruar och kvinnor under femtio får nästan alltid spela sexobjekt eller flickvänner. It sucks, men det är dags att det kommer fram i spotlighten, so to speak.

 

Dramatenbaren

Torsdag, 17 januari 19.30 – 21.00

 

Releasefest för Eldfåglarna av Cecilia Magnusson Adell

Styx Förlag tillsammans med författaren Cecilia Magnusson Adell ligger bakom en releasefest gällande boken Eldfåglarna. En liten eldfågel viskade i mitt öra att poeten ska uppträda tillsammans med Max Andersson från Haffsårsorkestern och det kan ju inte missas.

Support your local poet osv.

 

Restaurang Landet

Torsdag 17 januari, 20.00 – 00.00

 

 

Michael Rupini – If Jah Be For Us, Who Can Be Against

Graffiti.

Ett i princip förbjudet ord inom de finkulturella kretsarna.

Men, här kommer en konstnär, en graffitikonstnär och oförlåtligt och oåterkalleligt bara kör på. Han gör sin grej och han gör det bra.

Såhär sammanfattar utställarna om Rupini:

Olyckstalet 13 fungerar exempelvis som inspiration för Rupini. Reklam, sociala medier och att rädda världen för syns skull blir inaktuellt eftersom man ändå inte kan lasta honom för den typen av egocentrerat självförverkligande. Punken är inte död.

Nuff said.

 

Belenius

Lördag 19 januari, 15.00 – 19.00

 

Och så levde de lyckliga

Det komiska geniet Sissela Kyle har regisserat denna lilla scenkonstpärla där två äldre otroliga damer får ta plats och fokus. De gör det i samband med en twist på Disney, Askungen och Snövit och gör det dessutom precis i lunchtid. Så spendera tolvtimmen på Stadsteatern och gå därifrån med magen fylld av scenkonst.

 

Kulturhuset stadsteatern, Under fontänen

Lördag 19 januari & söndag 20 januari, 12.00

 

Specialtipset!

Skynda! – Stockholms Dramatiska Högskola har fortfarande sina ansökningar öppna (till midnatt idag) och det lär dröja ett bra tag tills nästa gång, så sprid dina vingar och FLYG!

Det går att söka till kandidat inom Cirkus, Danspedagogik, Dramatik/Dramaturgi, Kostymdesign/Scenografi, Ljuddesign, Ljusdesign, Mask och Perukdesign, Mimskådespeleri, Operasång, Produktionsteknisk samordning för scenkonst, Scenkonstproducent och Teaterregi.

 

 

Omslagsbild: Michael Rupini. Montage Scenkonstguiden.


Om EliSophie Andrée

EliSophie Andrée, född 1996. Provocerande och alldeles, alldeles underbar. Publicerad estradpoet och älskar att spela, se och läsa teater. Gästskribent och ambassadör för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *