sarah-lee-1339519-unsplash

Veckotips STHLM: Maxa med fördjupning


Publicerades 2019-05-21

Veckotips Stockholm: Vecka 21

Kasta dig in i en fördjupande vecka! Gå på TEDx-salong, lyssna på en pjäs innan du röstar i EU-valet, ta barn på allvar och ta del av en mix av teater och föreläsning om lycka. Förkovra dig!

 

Europe Connexion

Det är val på söndag och varför inte värma upp innan röstningen med att lyssna på en pjäs om livet i Bryssel? Kulturhuset Stadsteatern arrangerar nämligen en läsning av pjäsen Europe Connexion valdagen till ära.

Europe Connexion är skriven av den rumänsk-franska dramatikern Alexandra Badeas och handlar om en lobbyist i Bryssel, inom jordbrukssektorn.

Han är expert på att få dem han jobbar för att se bra ut. Han jobbar sig allt högre upp i karriären, han stoppar lagförslag och misskrediterar studier, han är ambitiös, han är smart, han är effektiv. Hans fru är stolt över honom. Någon gång smyger sig en obehagskänsla på, men först när han fått arbete som lobbyist för bekämpningsmedel brister fördämningarna.

Detta är en scenisk läsning, vilket innebär att det finns gestaltande moment med, även om det inte är en färdig föreställning. För läsningen står skådespelaren Alexander Salzberger.

 

Under fontänen

Söndag 26 maj kl 16.00

 

För att jag säger det

– Varför?

– För att jag säger det!

Ett vanligt argument från en vuxen till ett barn, men inte från en vuxen till en vuxen. Tänk dig argumentet “För att jag säger det!” på en arbetsplats… Inte så gångbart.

Unga Klara tar sig an frågan kring varför vi inte ser barnet som en fullvärdig människa. De tar avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier och skapar ett verk som ska mötas i ögonhöjd. Med nio aktörer på scen arbetar de fysiskt och flerspråkigt och blandar dansinslag med mim och slapstick.

Är en barnledd revolution möjlig?

Tänk om
trotsigheten är civil olydnad?
barnets vägran är motstånd mot maktutövning?
buset är samhällsomstörtande verksamhet?

 

Bagaremossens Folkets Hus

Tisdag 21 maj kl 16.00

Onsdag 22 maj – Torsdag 23 maj kl 09.30 och kl 11.00

 

 

Performance Lecture: Om lycka

Dramaten & experimenterar med formen kring en föreläsning och ger oss Performance Lecture som blandar forskning och teater. Detta att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form gör de tillsammans med Nobel Prize Museum, och denna gång blir det lyckan som står i fokus.

Ekonomiprofessorn Micael Dahlen, känd för böckerna Nextopia och Kaosologi, kommer tillsammans med skådespelaren Johan Ulveson ta sig an lyckan. Micael Dahlens senaste tankar och funderingar handlar just om lyckan och Ulveson står för förhöjningen med teaterns verktyg.

Det verkar bli roligt, och de ser minst sagt lyckliga ut tillsammans på pressbilderna. Samtidigt får en vara snabb att boka biljetter, för att bli lycklig är ju något vi flesta strävar efter och nu kanske vi kan få några tips på vägen.

 

Dramaten, Lilla scenen

Torsdag 23 maj kl 19.00

(Spelas fram till oktober)

 

 

TEDxStockholm

TEDxStockholm firar 10 år genom att bjuda in till salong. Under dessa tio år har de gått från att husera event i ett vardagsrum till att 2018 arrangera det största TEDx-eventet i Norden.

Vad är då TEDxStockholm? Säkert har ni hört talas om TEDTalks och detta är en del av TED rörelsen som handlar om att sprida idéer. Men TEDx är inte det samma som TED, då TEDx är självorganiserat.

TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED – like experience. Our event is called TEDxStockholm, where x = independently organized TED event. At our TEDxStockholm event, TEDTalks video and live speakers will combine to spark deep discussion and connection in a small group. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events, including ours, are self-organized.

Salongens tema är Reflections och det blir live-TEDxTalks, livemusik och uppträdanden. Bland annat kommer teatern IT’S, International Theater Stockholm, vara på plats. Bara en sån sak!

 

Hotel At Six 

Lördag 25 maj kl 14.00

 

 

Bild i banner: Common Creative, foto: Sarah Lee

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *